Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

"Έπαυσε" τον Μπουραντά ο Περιφερειάρχης Στερεάς

«Καλώ τον κ. Μπουραντά να παραιτηθεί από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη [...] όπως θεσµικά και ηθικά οφείλει, αφού πλέον δεν ασκεί τις αρµοδιότητές του» 

Στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου Στερεάς Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς έπαυσε από τα καθήκοντά του τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Θανάση Μπουραντά.


Με την ανακοίνωση της ανάκλησης των αρµοδιοτήτων και παύσης των καθηκόντων του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Μπουραντά ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου που πραγµατοποιήθηκε στη Λαµία τη ∆ευτέρα 30 Σεπτεµβρίου. 

Αφορµή για την απόφαση αυτή του κ. Περγαντά, υπήρξε η – προ ολίγων ηµερών - δηµοσιοποίηση επιστολής του κ. Μπουραντά για το θέµα των εργαζοµένων σε επιχειρήσεις της Εύβοιας, που είχε συµπεριληφθεί για συζήτηση στην ηµερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συµβουλίου. 

Για τη στάση του κ. Μπουραντά ο Περιφερειάρχης επεσήµανε: 


«Θεωρώ προσβολή στο θεσµό του Περιφερειάρχη τη δηµοσιοποίηση της επιστολής του κ. Μπουραντά, η οποία εκφράζει προσωπικές του απόψεις που δεν έχουν σχέση µε την πραγµατικότητα, πριν τη συζήτηση του θέµατος στη συνεδρίαση. 

»Η αναφορά του κ. Μπουραντά σε Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και Περιφέρεια διασπά την ενότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

»Η δε µετάθεση των ευθυνών του στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη χωρίς ίχνος αυτοκριτικής συνιστά έλλειµµα στην αλληλεγγύη και στη συλλογικότητα που οφείλουν να διέπουν τη λειτουργία του συνδυασµού της πλειοψηφίας». 

Έτσι ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπουραντάς:

- Παύεται από τα καθήκοντα του Προέδρου της Οικονοµικής Επιτροπής  

- Ανακαλούνται όλες οι αρµοδιότητες που του έχουν δοθεί µε αποφάσεις του Περιφερειάρχη  

- Παύεται από όλες τις θέσεις που έχει τοποθετηθεί. Και καλείται, σύµφωνα µε το Νόµο, να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, αφού είναι αδιανόητο να κατέχει τη θέση και να µισθοδοτείται για καθήκοντα τα οποία πλέον δεν ασκεί. 

Στη συνέχεια ακολούθησε η άρνηση του κ. Μπουραντά να παραιτηθεί από Αντιπεριφερειάρχης, δηλώνοντας την παραίτηση από τον µισθό του. 

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε: 

«Καλώ τον κ. Μπουραντά να παραιτηθεί από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη. Επισηµαίνω ότι δεν είναι νοµικά εφικτό να παραιτηθεί των αποδοχών του εάν δεν παραιτηθεί ταυτόχρονα κι απ την έµµισθη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, όπως θεσµικά και ηθικά οφείλει, αφού πλέον δεν ασκεί τις αρµοδιότητές του» 

Τέλος ο κ. Περγαντάς δήλωσε στο Περιφερειακό Συµβούλιο ότι θα απαντήσει στις όποιες δηµόσιες τοποθετήσεις του κ. Μπουραντά µόνο όταν παραιτηθεί, διότι διαφορετικά κι εφόσον γινόταν τέτοιος δηµόσιος διάλογος ο Περιφερειάρχης θα νοµιµοποιούσε τη λήψη µισθού του Αντιπεριφερειάρχη χωρίς στην ουσία να ασκεί κανένα καθήκον. 

Στη συνέχεια το Περιφερειακό Συµβούλιο προχώρησε στη συζήτηση του πρώτου θέµατος της ηµερήσιας διάταξης για τα προβλήµατα που αφορούν τους εργαζόµενους στα εργοστάσια της Εύβοιας (Lafarge – Τσιµέντα Χαλκίδας, Ιντερκεµ, Μηχανική, Σέλµαν, Νεοσετ και Ηλεκτροµηχανική), µε τη συµµετοχή του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και των εκπροσώπων των Σωµατείων Εργαζοµένων. 

Η ενηµέρωση και συζήτηση του θέµατος συνεχίστηκε µε τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, περιφερειακών συµβούλων και του βουλευτή ∆ΗΜΑΡ της Εύβοιας, όπου ανάµεσά τους τονίστηκε η επιµονή και η διεκδικητική στάση του Περιφερειάρχη, ακόµα και δηµόσια όπως στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ, να γίνει συνάντηση µε τον Υπουργό Ανάπτυξης, καθώς και η απαξιωτική στάση της κυβερνητικής ηγεσίας. 

Στην τοποθέτησή του, επί του θέµατος, ο κ. Περγαντάς

«Είναι γνωστά, τα έχουµε επανειληµµένα συζητήσει και δεν θα επαναλάβω τα αιτήµατα – που προφανώς στηρίζουµε – των εργαζοµένων και οδήγησαν στην κατάληψη του ∆ιοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. 

»Σήµερα εδώ, µε πρωτοβουλία µου, βάλαµε στην ηµερήσια διάταξη και συζητάµε το θέµα. Κι είναι στην ουσία µια πρωτοβουλία κυρίως πολιτική. Είναι µια κίνηση για να ξεπεράσει τα όρια της Εύβοιας και να αναδείξουµε σε όλη τη Στερεά Ελλάδα το πρόβληµα των εργαζοµένων. 

»Στόχος µας είναι να δηµοσιοποιήσουµε το µεγάλο αυτό ζήτηµα, το οποίο πολιτικά στήριξα µε όλες µου τις δυνάµεις: µε την παρουσία µου δυο φορές στην κατάληψη, µε συνοµιλίες µε εργαζόµενους και συνδικάτα και µε την διαρκή επιµονή µου να γίνει συνάντηση µε τους αρµόδιους Υπουργούς, µε αποκορύφωµα τη δηµόσια επαφή µου µε τον Υπουργό Ανάπτυξης στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο οποίος υπεξέφυγε του αιτήµατος για τον καθορισµό συνάντησης παρουσία των εργαζοµένων. 

»Όµως, επειδή θέλω να µιλάω πάντα ανοιχτά, θα τονίσω, πως δεν είµαι υπόλογος για τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση. Αντίθετα, είναι η απόδειξη πως τα Υπουργεία δεν σέβονται αυτό που δηµιούργησαν. ∆εν σέβονται την Αυτοδιοίκηση, δηλαδή την άµεση έκφραση των πολιτών, την κοινωνία, τους εργαζόµενους. 

»Είναι η απόδειξη πως έχουµε να κάνουµε µε ένα κρίσιµο πολιτικό θέµα, που βάζει όλους µας – αυτοδιοίκηση, πολίτες, εργαζόµενους – απ΄την ίδια πλευρά. Από αυτή λοιπόν την πλευρά εξακολουθώ να στηρίζω απόλυτα τα αιτήµατα των εργαζοµένων και ενόψει της συνάντησης µε τον Υπουργό Εργασίας, που µόλις πληροφορήθηκα ότι προσδιορίστηκε για την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, κάνω έκκληση να λειτουργήσουν άµεσα πλέον οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για επιτακτικούς λόγους δηµοσίου συµφέροντος. 

»Η ανοιχτή Περιφέρεια, µε τη δική σας παρουσία, θα ενισχύσει αυτόν τον αγώνα, θα κάνει όλο τον κόσµο κοινωνό και συµµέτοχο και θα δυναµώσει τη φωνή και τις διεκδικήσεις όλων µας». 

Ακολούθησε η συζήτηση σηµαντικών θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης και ψηφίσµατα για την αναγκαιότητα λειτουργίας των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Θα ακολουθήσει σχετικά αναλυτικό δελτίο τύπου.

7 σχόλια:

  1. ΥΠΟ ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΜΕ ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΟΛΙΣ 7 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ... Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΧΑΣΑΝ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ (ΤΗΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΧΑΜΕΝΗ).

    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΙΟΙΚΕΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΩΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΟΧΙ ΩΣ ΠΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΕΝΑΗ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ ΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Φθιώτιδα ο Περγαντάς κι ο κολλητός ο Στάϊκος δεν θα βρουν ούτε τη δική τους ψήφο. Τρία χρόνια στασιμότητα και χασούρα ήταν για τη Φθιώτιδα το δίδυμο αυτό της αφασίας...

      Διαγραφή
  2. Οι διαφωνίες των δύο ανδρών και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αναδεικνύει μεγάλη ανεπάρκεια στην λειτουργία της Περιφέρειας Αυτοδιοίκησης Στερεάς Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Περγαντάς «τελείωσε» τον εαυτό του στην Εύβοια… όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Περιφερειάρχης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορούσε να τον παύσει από αντιπεριφερειάρχη και του έδωσε έτοιμο κείμενο παραίτησης το οποίο ο Θανάσης Μπουραντάς έσκισε μπροστά του…. Η παράσταση Περγαντά συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση όπου έφερε αντίγραφο της επιστολής παραίτησης και το κουνούσε επιδεικτικά ζητώντας από τον πρώην νομάρχη να παραιτηθεί….. Ο κύριος Περγαντάς εξευτελίσθη δημοσίως και βέβαια διεφάνη πως έχει καταλήξει στην πολιτική απόφαση να μην είναι ξανά υποψήφιος….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα δείχνουν πως ο κύριος Περγαντάς έχει καταλήξει στην πολιτική απόφαση να μην είναι ξανά υποψήφιος….Ο νυν Περιφεριάρχης μάλλον θα αναζητήσει ρόλο σε κάποιο δήμο της Βοιωτίας ή στο ελληνικό κοινοβούλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυσφορία καταγράφεται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων, για την εξέλιξη της κόντρας Περγαντά – Μπουραντά.

    Μουδιασμένοι οι περισσότεροι, δεν θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, ωστόσο όμως στο σύνολό τους εκτιμούν πως «αυτά δεν είναι θέματα που λύνονται με τέτοιους τρόπους και το κυριότερο, μία τέτοια πολιτική εξέλιξη δεν λύνεται με υπαγόρευση παραιτήσεων».

    Οι ίδιοι εκτιμούν ότι, όλο αυτό το σκηνικό θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ότι σε καμία περίπτωση ....δεν μπορεί να μετριάσει την ένταση που κυριαρχεί στην κοινωνία της Εύβοιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου