Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η Λ.Σ.ΛΑΜΙΕΩΝ για τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε. Στερεάς Ελλάδας και τις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων




Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ. Σ. Λαμιέων ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Χρονάς, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας:  
     
«Χωρίς επίσημη ενημέρωση, προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε όσα συμβαίνουν γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.  Δυστυχώς ο Δήμαρχος, που είναι και πρόεδρος της Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, δεν φρόντισε να μας ενημερώσει, παρ’ ότι του ζητήθηκε πολλές φορές. 

Από όσα πληροφορηθήκαμε από έγγραφα που κυκλοφόρησαν και σχετικά δημοσιεύματα του τύπου, θέλουμε να εκφράσουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για όσα συμβαίνουν.

Ολοφάνερα προκύπτουν σοβαρά πολιτικά ζητήματα από τη διαχείριση του προβλήματος, από μέρους του Δημάρχου και της πλειοψηφίας που τον ακολουθεί.

Αποφασίσατε, κατά πλειοψηφία, με εκφρασμένη την διαφωνία μας, και παραχωρήσατε τον ΧΥΤΑ της ΛΑΜΙΑΣ στην Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, που θα αναλάμβανε την λειτουργία του στις 1/9/2015. Ορίσατε μάλιστα και εκπροσώπους για την διαδικασία παράδοσης και παραλαβής.

Σήμερα 24/9/2015 ο ΧΥΤΑ Λαμίας βρίσκεται μετέωρος, εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί η συγχώνευση του στην Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ και ο λόγος είναι συγκεκριμένος και απλός: Δεν υπογράφει κανείς την διαπιστωτική πράξη συγχώνευσης των φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων στην Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, επειδή δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η συγχώνευση συνδέσμων που είναι ΝΠΔΔ σε Α.Ε. ακόμα και των ΟΤΑ.

Σε αυτή ακριβώς την φάση, αντί να δείτε την πραγματικότητα, με εντυπωσιακή επιμονή που δημιουργεί ουσιώδη ερωτηματικά, προσπαθήσατε να βρείτε λύση στα αδιέξοδα που ο ίδιος και όσοι συμφωνούν μαζί σας δημιουργήσατε.

Απευθυνθήκατε στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια (στην Λάρισα) ζητώντας να υπογράψουν την διαπιστωτική πράξη αναγνώρισης της Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, σαν αποτέλεσμα συγχωνεύσεων. Σας το αρνήθηκαν ως αναρμόδιοι, εφόσον αφορά Α.Ε. και ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, που δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος. Και στην επιμονή σας έκαμαν ερώτημα στο Υπουργείο.

Απήντησε το Υπουργείο, μέσω της Γενικής διεύθυνσης διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέροντας πως ακολουθήσατε λαθεμένη διαδικασία. Επιμείνατε και στην άποψη σας και έστειλαν ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η απάντηση εκκρεμεί. 

Αγωνιώντας για τις εξελίξεις και με δεδομένη την εμπλοκή στην αναγνώριση της Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, απευθυνθήκατε - σχεδόν ταυτόχρονα -  στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που αποφασίζει για τις Α.Ε., τις οποίες επικυρώνει το  Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών ( ΓΕΜΗ ), που πάλι δεν υπογράφει την διαπιστωτική πράξη συγχώνευσης των περιφερειακών φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων στην Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, γιατί μεταξύ των φορέων υπάρχουν σύνδεσμοι δήμων – ΝΠΔΔ.

Την ίδια περίοδο :
Αποκρύπτετε πως οι Δήμοι Λιβαδειάς, Αταλάντης, Ελάτειας και Αράχοβας, θεωρώντας πως το σχέδιο που προωθεί η Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι ασύμφορο για αυτούς, προχώρησαν στη διαμόρφωση συνδέσμου, που είναι ΝΠΔΔ.   Παρακάμπτετε το γεγονός πως παραμένει ως δομή  ο ΦοΔΣΑ των Λοκρών.  Αποσιωπάτε πως η αναγκαία αξιολόγηση των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων -που συγχωνεύονται στην Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ- από ορκωτό λογιστή ήταν προαπαιτούμενο των αποφάσεων για συγχώνευση, αλλά έγινε αρκετά  αργότερα και μόλις στις 28/8/2015 για τον ΦΟΔΣΑ της Λαμίας και 2/9/15 για τον Σύνδεσμο της Χαλκίδας.

Όλα αυτά αποδείχνουν πως λειτουργήσατε βεβιασμένα και πρόχειρα, χωρίς την ευθύνη που χρειαζόταν.

Αποδείχνουν, πως, η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί και πως βρίσκονται σε αμφισβήτηση πολλές αποφάσεις, που πήρατε κατά πλειοψηφία, με δική σας πρωτοβουλία.
  
Σας καλούμε να αναγνωρίσετε την πραγματικότητα, που δεν μπορεί να στρεβλωθεί με την αλλαγή του χαρακτήρα και του περιεχομένου των ερωτημάτων, που διατυπώνονται προς το νομικό συμβούλιο του κράτους.
  
Λέμε ξεκάθαρα πως σήμερα η Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα διαχείρισης απορριμμάτων, αφού οι ΧΥΤΑ δεν του ανήκουν. Και φυσικά δεν είναι περιφερειακός εφόσον τέσσερις(4) τουλάχιστον Δήμοι ακολουθούν διαφορετική πορεία. Ο ΦοΔΣΑ Σύνδεσμος Ευρυτανίας δεν έχει εκκαθαριστεί, η ΑΕ ΦΟΔΣΑ Λοκρών δεν πήρε ποτέ απόφαση για τη λύση του. Τέλος οι Σύνδεσμοι δεν συγχωνεύονται σε ΑΕ ΟΤΑ. 

Ούτε Περιφερειακός ΦοΔΣΑ υπάρχει αλλά ούτε καν ΦοΔΣΑ. Όλα είναι στους τίτλους. 

Τα ράσα όμως δεν κάνουν τον παπά. 

Ακόμα και σεις δεν έχετε ξεκαθαρίσει ποιος έχει την αρμοδιότητα και την μια πάτε στην Αποκεντρωμένη και την άλλη στην Περιφέρεια με τα ίδια επιχειρήματα.   
   
Είχατε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο απαντώντας μας ότι «Τρέχουμε να προλάβουμε».    
Σήμερα τα έχετε περιπλέξει πολύ περισσότερο και αυτό προκύπτει από τις απειλές σας που διατυπώνονται στα έγγραφα, αλλά λύση καμία. Τα έχετε κάνει χειρότερα.      
   
Σας καλούμε να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Λαμίας ως υπηρεσίας του Δήμου.
   
Να αναιρέσετε τις αποφάσεις που μετέτρεψαν τους ΦοΔΣΑ σε Α.Ε. και να παραμείνουν Σύνδεσμοι, συμπεριλαμβανομένου και του Περιφερειακού.
   
Ξαναβάζουμε το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, χωρίς Α.Ε και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Χωρίς επιχειρηματίες και δάνεια. Με μελέτες και έργα που δεν θα επιβαρύνουν το λαό και θα προστατεύουν το περιβάλλον.»  

ΛΑΜΙΑ    24/9/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου