Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρα κάλπης: Χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν οι εκλογές στη Φθιώτιδα




- Άνοιξαν στις 7:00 το πρωί οι κάλπες και θα κλείσουν στις 7:00 το απόγευμα 
- Στις 19.00 τα πρώτα exit polls των καναλιών και στις 21.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση 
- Πού και πώς ψηφίζεις – Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα

Από τις 7:00΄ το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στη Φθιώτιδα και τους άλλους νομούς της Στερεάς χωρίς να υπάρχει, μεχρι στιγμής τουλάχιστον, κάποιο πρόβλημα.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Στην περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορούν να ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία. Σε περίπτωση που έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας.



Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

-Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).
-Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.


Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού:

- Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
- Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014 ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.

Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.


Πού ψηφίζω

1. Ποιοι ψηφίζουν: Όλοι οι Ελληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι 31/12/1997, είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα. Οι 18άρηδες, δηλαδή αυτοί που γεννήθηκαν από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και είχαν αποκλειστεί από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, γιατί δεν είχαν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους, σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν κανονικά (όπως και στο δημοψήφισμα Ιουλίου) 

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται όσοι είναι πάνω από 70 ετών και όσοι, κατά τη μέρα της ψηφοφορίας, βρίσκονται στο εξωτερικό.

2. Πότε ψηφίζουμε: Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 2015.

3. Πού ψηφίζουμε: Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίζουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, εκτός αν έχουν γραφτεί σε ειδικούς καταλόγους. Χρειάζεται να ενημερωθούμε έγκαιρα πού ψηφίζουμε από την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» ή από το τηλέφωνο: 213.136.1500. (Σάββατο από τις 09:00 έως τις 21:00- Κυριακή από τις 07:00 έως τις 19:00)
Ετεροδημότες: Οι ψηφοφόροι που έχουν καταθέσει αίτηση, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, ή είχαν καταθέσει παλιότερα αίτηση και δεν έχουν ζητήσει να διαγραφούν, προκειμένου να γραφτούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, θα ψηφίσουν υποχρεωτικά στον τόπο διαμονής τους και όχι στο δήμο στους βασικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους που είναι γραμμένοι θα υπάρχει η ένδειξη «Ε» δίπλα στο όνομά τους.


Τα πρώτα exit polls από τα κανάλια για τις εκλογές

Λίγες ώρες απομένουν για τις εκλογές 2015 (20/09) και το απόγευμα της Κυριακής οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μεταδώσουν τα λεγόμενα exit polls για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Στο μεταξύ, η Singular Logic θα είναι σε θέση να δώσει μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση λίγο μετά τις 21:00, όταν και θα έχει συγκεντρώσει το 10% των εκλογικών τμημάτων της Επικρατείας.
Δείτε πως θα μεταδώσουν τα κανάλια τα exit polls και τη ροή αποτελεσμάτων των εκλογών τις Εκλογές 2015:
Exit Poll ΕΡΤ:  Στις 19.00 ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος θα παρουσιάσει το πανελλαδικό exit poll. 
Exit poll MEGA: Στις 19.00 ο εκλογολόγος και ειδικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζουν και αναλύουν το exit poll, δίνοντας την πρώτη εικόνα, εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων.
Exit poll ΑΝΤ1: Στις 19:00, ο Στράτος Φαναράς με την εγκυρότητα της Metron Analysis, παρουσιάζει το αποτέλεσμα των πανελλαδικών exit poll, με την πρώτη εικόνα για την έκβαση της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών.
Exit poll ALPHA: Στις 19:00, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MΑRC, Θωμάς Γεράκης, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του exit poll.
Exit poll STAR: Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00 ακριβώς, ο πρόεδρος της MRB Δημήτρης Μαύρος, θα ανακοινώσει το πανελλαδικό exit poll και την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.
Το μπαράζ δημοσκοπήσεων δείχνει ότι το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε ντέρμπι για την ανάδειξη του νικητή των εκλογών, δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. 
Το υπουργείο Εσωτερικών θα συγκεντρώσει και θα μεταδώσει τα αποτελέσματα εκλογών 2015 μέσω της Singular Logic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου