Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Συνεδρίαση & Ψήφισμα Φορέων στο Δημαρχείο για το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου - Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης




Την Δευτέρα 18 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αταλάντης, συγκέντρωση, με πρωτοβουλία του Δήμου Λοκρών, σχετικά με το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου - Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης. 
   
          Στην συγκέντρωση παρευρέθησαν οι βουλευτές Φθιώτιδας κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, κ. Αποστόλης Καραναστάσης και κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς κ. Αθανάσιος Λυκόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Αθανάσιος Μακρυγιάννης, δικηγόροι, μηχανικοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λοκρών καθώς και λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς.

            Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος, στην ομιλία του, τόνισε την ανάγκη για διατήρηση του Υποθηκοφυλακείου – Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης καθώς η τοπική κοινωνία, θα υποστεί τις συνέπειες ενός τέτοιου κλεισίματος, μιας και η οικονομική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία των πολιτών θα είναι μεγάλη λόγω της χιλιομετρικής απόστασης που θα διανύουν για την εξυπηρέτησή τους, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη διοδίων. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο Δήμος Λοκρών δεν θα δεχτεί την υποβάθμιση της υπηρεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1870, αλλά θα προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών και των επαγγελματιών ενώ ζήτησε να ισχύσει η λειτουργία του Γραφείου με την ίδια μορφή όπως και άλλων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων έως σήμερα ή ως έμμισθων όπως προτείνεται.
  
   
            Οι βουλευτές Φθιώτιδας με την σειρά τους, χαρακτήρισαν ως δίκαιο το αίτημα του Δήμου Λοκρών και επεσήμαναν την ανάγκη ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου καθώς και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών αυτού. Επιπρόσθετα, τόνισαν ότι η ύπαρξη του Υποθηκοφυλακείου - Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένταξη του στα κριτήρια των ειδικών περιπτώσεων προς εξέταση.

            Με την σειρά τους, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων και των μηχανικών, ανέφεραν ότι το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αταλάντης αποτελεί πόλο τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς δραστηριοποιούνται πολλά επαγγέλματα ενώ παράλληλα παρατηρείται έλλειψη στην στελέχωση της υπηρεσίας με εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό. Από την άλλη, απαιτείται η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης, ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής παροχής των υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, πράξη που δεν θα πραγματοποιηθεί με το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου - Κτηματολογικού Γραφείου.   
   
         Τέλος, ο Δήμαρχος Λοκρών κάλεσε τους επαγγελματίες, τους πολίτες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν σύσσωμοι στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου - Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης, αλλά και σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα υλοποιήσει ο Δήμος, στο άμεσο μέλλον.

 
  
Ακολουθεί το Ψήφισμα των Φορέων της συνεδρίασης:
  
  
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΦΟΡΕΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ
ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ & ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ
ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

1. Η κατάργηση του άμισθου Υποθηκοφυλακείου – Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης και η μεταφορά του στην έδρα του Νομού, ήτοι στη Λαμία, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, διογκώνοντας τα ήδη υπάρχοντα που έχει δημιουργήσει η εσφαλμένη Κτηματογράφηση των πιλοτικών προγραμμάτων στην περιοχή της Λοκρίδας.
Και τούτο διότι οι αλλαγές δεν βασίζονται σε κάποια μελέτη που να λαμβάνει υπόψη της την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας, καθώς επίσης δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο σύστημα παρακολούθησης των δημοσίων εγγράφων και των πράξεων αλλά και έκδοσης πιστοποιητικών για τα εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών της Λοκρίδας.
2. Παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών της Λοκρίδας για άμεση επίλυση των θεμάτων τους και την προστασία της ιδιοκτησίας τους σύμφωνα με το άρ. 17 του Συντάγματος, καθώς θα απαιτείται να διανύσουν αποστάσεις μετ’ επιστροφής 200 και πλέον χ.λ.μ., για να εξυπηρετηθούν σε κάθε εμπράγματη συναλλαγής τους.
3. Δημιουργεί ανασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγές και οδηγεί σε κατάργηση των δικαιωμάτων των πολιτών της Λοκρίδας επί της ιδιωτικής τους περιουσίας.
4. Θίγονται άμεσα οι επαγγελματίες της περιοχής της Λοκρίδας που το αντικείμενο τους συνδέεται με το Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο Αταλάντης (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές κ.λ.π.).
5. Η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης σημαίνει επί της ουσίας κατάργηση της δημοσιότητας και της πλήρους διαφάνειας στις εμπράγματες συναλλαγές με αποτέλεσμα οι πολίτες της Λοκρίδας να μην λαμβάνουν γνώση των νέων διαδικασιών της αναγκαστικής εκτέλεσης και να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους χωρίς να μπορούν άμεσα να αντιδράσουν.
6. Η κτηματογράφηση στην Λοκρίδα έγινε με το α’ & β’ πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο βασίστηκε σε τεχνικές αποτύπωσης παρωχημένες και καθίσταται άμεσα ανάγκη επικαιροποίησης των υπό κτηματογράφηση περιοχών. Η Λοκρίδα με άλλα λόγια λειτούργησε ως «πειραματόζωο» στη διαδικασία της κτηματογράφησης και αποτέλεσε τη βάση σημαντικών τροποποιήσεων σε βασικές διατάξεις του «Νόμου περί Κτηματολογίου» αλλά και περαιτέρω Διατάξεων Ειδικών Νόμων, οι οποίες όμως δεν εφαρμόστηκαν στην περιοχή μας καταστρατηγώντας με αυτόν τον τρόπο τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας και της ισονομίας.
7. Η κύρωση των Δασικών Χαρτών που προωθείται θα είναι ανέφικτη σε περίπτωση κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης, άλλως θα αποβεί δυσμενής για τους πολίτες της Λοκρίδας.
8. Τα προβλήματα που επιλύθηκαν διοικητικά μέσω των αποφάσεων της Προϊσταμένης του Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης από το έτος 2003 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 4.000. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η κτηματολογική εμπειρία της Προϊσταμένης του Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης. Σε περίπτωση δε καταργήσεως του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης, θα υπάρχει συσσώρευση των κτηματολογικών προβλημάτων, μη επίλυση τους, ανασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγές και ωμή παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ιδιοκτησίας των Λοκρών πολιτών.

9. Καθίσταται απολύτως επιβεβλημένη, για λόγους ιστορικούς, φυσικούς, γεωπολιτικούς, κοινωνικοοικονομικούς και νομικούς, η παραμονή, διατήρηση και απρόσκοπτη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης εντός της πόλης μας, δεδομένου ότι το Υποθηκοφυλακείο Αταλάντης, το οποίο υφίσταται και λειτουργεί ως αυτόνομη υπηρεσία εντός της πόλης μας ήδη από το έτος 1870, καθώς και το τρέχον Κτηματολογικό γραφείο Αταλάντης, σε συνδυασμό, μάλιστα, με το τοπικό Ειρηνοδικείο (με έδρα την Αταλάντη) το οποίο, παρεμπιπτόντως, λειτουργεί εντός της πόλης μας από το έτος 1836, εξασφαλίζουν στους πολίτες της Λοκρίδας: α) την άμεση, ουσιαστική και ασφαλέστερη επίλυση των διαφορών τους που ανακύπτουν, πέραν των άλλων, σε εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων τους καθώς και β) την ασφάλεια, νομιμότητα και διαφάνεια επί των εμπράγματων συναλλαγών τους.     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου