Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ερώτηση της Τόνιας Αντωνίου και τεσσάρων ακόμα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά συστήματα


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι ξεκίνησαν τη διαδικασία επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως σε φωτοβολταϊκά συστήματα, φέρνουν και πάλι στη Βουλή, με σχετική ερώτησή τους προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη, η κ. Τόνια Αντωνίου και τέσσερις ακόμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 


 
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:


    

                                   


«Οι αγρότες που ξεκίνησαν την διαδικασία επένδυσης για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα οποία καθιστούν επαχθείς και δυσμενείς τις συνθήκες για την επένδυση και ιδιαίτερα δυσβάσταχτη οικονομικά.  



Η έλλειψη σχεδιασμού και πρόβλεψης γεωγραφικής κατανομής των αιτήσεων των γεωργών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών οδήγησε σήμερα σε κορεσμό και αδυναμία των δικτύων της ΔΕΗ υποδοχής και μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας. Αποτέλεσμα είναι να προωθούνται αιτήσεις από περιοχές με λιγότερο ενδιαφέρον όπου το δίκτυο της ΔΕΗ έχει δυνατότητες να δεχθεί την παραγόμενη ενέργεια και μένουν στην αναμονή χωρίς χρονικό προσδιορισμό διεκπεραίωσης οι αιτήσεις αγροτών από ορεινές περιοχές όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος αριθμός των ενδιαφερομένων. Έτσι μαζί με την καθυστέρηση κινδυνεύουν όταν προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της επένδυσης να ξεκινήσουν με τιμολόγιο αγοράς της παραγόμενης ενέργειας το οποίο θα είναι ασύμφορο και ίσως δεν καλύπτει καν τα έξοδα δανείου, συντήρησης της εγκατάστασης και φυσικά χωρίς να μένει κάποιο εισόδημα στον επενδυτή αγρότη.





Όπως επισημαίνει και η ΠΑΣΕΓΕΣ, από την Υπουργική Απόφαση «Εγγυοδοσία για την υπογραφή Συμβάσεων Σύνδεσης στα δίκτυα διανομής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση Α.Π.Ε. που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής» σε συνδυασμό με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3851/2010, επιβάλλεται εγγυοδοσία για την υπογραφή σύμβασης μόνο σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο (Παραγωγός)  του οποίου ο σταθμός παραγωγής θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος μέχρι 1MW.



Η παραπάνω διάταξη (για εγγυητική επιστολή) στο μέτρο που αφορά τους επαγγελματίες αγρότες της παρ. 6, εδαφ. β) του άρθρου 15 του ν. 3851/2010, είναι επαχθείς, συνιστούν άνιση μεταχείριση και τελικά είναι αντίθετες με το ουσιαστικό πνεύμα του άρθρου 4 παρ. 1 και 5 του Συντάγματος για την ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου, αλλά και την ισότητα του νόμου απέναντι σε αυτούς.



Ειδικά  για τους επαγγελματίες αγρότες που προβλέπει η παρ. 6 (β) του ν. 3851/2010 και των οποίων η αδειοδότηση περιορίζεται από τη διάταξη αυτή για εγκατεστημένη ισχύ μόνο έως 100 KW, η προαναφερόμενη διάταξη είναι άκρως επαχθής και δυσμενής και η εφαρμογή της θα καταστήσει την επένδυση των παραπάνω αγροτών οικονομικά δυσβάσταχτη. 
  


Με  βάση τα  παραπάνω ερωτάται η αρμόδια υπουργός:



1) Με ποιο τρόπο σχεδιάζει να παρέμβει ώστε να απαλειφθούν ή να τροποποιηθούν οι διατάξεις του Ν. 3851/2010 και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, οι οποίες επιβάλλουν τους επαχθείς και δυσμενείς όρους των εγγυοδοσιών και καταστούν την επένδυση των αγροτών οικονομικά δυσβάσταχτη;


 
2) Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε σχέση με τον κορεσμό δικτύων της ΔΕΗ ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών κατά προτεραιότητα όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος;


 


Οι ερωτώντες Βουλευτές





Θανάσης Παπαγεωργίου


Τόνια Αντωνίου


Μιχάλης Τζελέτης


Ανδρέας Μακρυπίδης

Παναγιώτης Κουρουπλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου