Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Διώχνουν» επένδυση 2 δισ. ευρώ από την Αταλάντη - Στον «αέρα» η επένδυση Atalanti Hills λόγω της γραφειοκρατίας

Αναδημοσιεύουμε δύο πρόσφατα άρθρα από τον οικονομικό τύπο για το Atalanti Hills. Οι ευθύνες της πολιτείας θα είναι τεράστιες εάν χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία οικονομικής ανάσας για τον τόπο εν μέσω της κρίσης και της ύφεσης που πλήτει τη χώρα. Δεν νομίζουμε πως έχουμε την πολυτέλεια (την ώρα που ζούμε ως λαός με δανεικά) να απορρίπτουμε μια επένδυση της τάξεως των 2 δις ευρώ.


Διαβάστε τα αρθρά:


«Διώχνουν» επένδυση 2 δισ. ευρώ από την Αταλάντη

Η γραφειοκρατία και οι 7.000 υπογραφές που θα χρειασθούν, σύμφωνα με την εταιρεία, την οδηγούν στην απόσυρση των σχεδίων της

* Της Ελένης Σιάτρα

«Σε τρεις μήνες αποχωρούμε»! Με αυτή τη δήλωση εξέφρασε την απογοήτευσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Λοκρός Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» κ. Γ. Σαββίδης για την εξέλιξη της τουριστικής επένδυσης που διαχειρίζεται ύψους 2 δισ. ευρώ στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα. 

Η ατελείωτη γραφειοκρατία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί για μία ακόμα φορά εμπόδιο για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επενδυτές. Την πρόθεσή της να αποσύρει τα επιχειρηματικά της σχέδια για την εν λόγω τουριστική ανάπτυξη εξέφρασε η εταιρεία με επιστολή της τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς και στα αρμόδια υπουργεία.
  
Η εταιρεία, που βρίσκεται στον 46ο μήνα από την κατάθεση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επισημαίνει στην εν λόγω επιστολή: «Εχουμε υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία, ενίοτε και ταπείνωση. Εχουμε, επίσης, υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά από την αναίτια καθυστέρηση. Εχουμε εξαντληθεί ψυχικά. Για πρώτη φορά εξετάζουμε το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της επένδυσης και τις εναλλακτικές οδούς μείωσης της κάθε είδους ζημίας». 

Μέχρι στιγμής οι επενδυτές έχουν συγκεντρώσει περίπου 500 υπογραφές μέσα στην τελευταία εξαετία, και παρ' όλα αυτά δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις λόγω της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Σαββίδη, για να συγκεντρώσει η εταιρεία όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις δεν αποκλείεται να χρειαστούν έως και 7.000 υπογραφές!
 
Οι επενδυτές, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν με την ελληνική γραφειοκρατία όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και το χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασική ή όχι, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση και ανάπτυξη του έργου Atalanti Hills, έχουν συγκεντρώσει έγγραφα που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα!
  
Αν και η εταιρεία «Λοκρός» έχει καταθέσει από τον Ιούνιο του 2007 στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ προς έγκριση την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
   
Νομοθεσία
  
Ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο φάκελος της εταιρείας πηγαινοέρχεται μεταξύ τμημάτων και υπηρεσιών, οι οποίες αντί να εφαρμόσουν την υφιστάμενη νομοθεσία και τις σχετικές διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις -όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Σαββίδης- έθεσαν θεωρητικά ερωτήματα που αποφεύγουν να τα απαντήσουν. Τα ερωτήματα αυτά αφορούν στην ιδιοκτησία και το χαρακτήρα της έκτασης, τα οποία, ωστόσο, έχουν απαντηθεί με σειρά διοικητικών και δικαστικών αποφάσεων που χρονολογούνται από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

imerisia.gr


Στον «αέρα» η επένδυση Atalanti Hills λόγω της γραφειοκρατίας 

ΣE κρίσιμη καμπή βρίσκεται η τουριστική επένδυση στην Αταλάντη ύψους 2 δισ. ευρώ, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. «Σε τρεις μήνες αποχωρούμε», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Λοκρός Γ. Σαββίδης, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του οικολογικού project τουριστικής ανάπτυξης Atalanti Hills. Την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την επένδυση έχει ανακοινώσει η εταιρία τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην επιτροπή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, που είναι αρμόδια για την υλοποίηση σχετικών δράσεων. Oπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή του κ. Σαββίδη, η εταιρία βρίσκεται στον 46ο μήνα της επένδυσης.
 
Eνας από τους λόγους καθυστέρησης του έργου είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως δασικής, αν και ο κ. Σαββίδης ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα δεν ευσταθεί και χρησιμοποιείται εντελώς προσχηματικά. Μάλιστα ο δασάρχης της Αταλάντης Ι. Πατούλης σε έγγραφό του επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κ. Σαββίδη. Σημειώνεται ακόμα ότι η επένδυση αφορά ιδιωτική έκταση, συνολικού εμβαδού 12.500 στρεμμάτων, η οποία υπήρξε βοσκοτόπι και παραμένει ανεκμετάλλευτη. Παράλληλα τονίζεται ότι βρίσκεται μακριά από θάλασσα, ποταμό, δάσος ή προστατευόμενη περιοχή Natura. Το Atalanti Hills έχει εξασφαλίσει πλήρη αποδοχή και υποστήριξη από την Κοινότητα Εξάρχου, τον Δήμο Αταλάντης και τον Νομό Φθιώτιδας.
 
Οι επενδυτές του έργου φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έναν πρότυπο τουριστικό προορισμό, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Στο master plan περιλαμβάνονται 3 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, 13 γήπεδα τένις, 2 spa, θεματικό πάρκο και βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθούν 3 γήπεδα γκόλφ, από τα οποία τα 2 ανταποκρίνονται πλήρως στα κριτήρια καταλληλότητας του εδάφους. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την περιοχή.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του concept για τις δύο πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες. Ακόμα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία διαχείρισης των γηπέδων με τη μεγαλύτερη διεθνώς εταιρία εκπροσώπησης αθλητών και αθλητικών οργανισμών, οργάνωσης εκδηλώσεων και παραγωγής αθλητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, ενώ έχει κατατεθεί η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ). 

express.gr

1 σχόλιο:

  1. μπραβο σε ολες τις κυβερνησεις που καταπολεμανε με αυτον τον τροπο την ανεργια και την αναπτυξη.θα επρεπε να ντρεπονται!8000 θεσεις εργασιας θα δωσουνε μια πολυ μεγαλη πνοη στην περιοχη και οχι μονο αλλα αυτοι ακομα το εξεταζουνε αντι να επιταχυνουνε τις διαδικασιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου