Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

H διαφάνεια αδήριτη προϋπόθεση επιτυχίας των νέων δημοτικών αρχών υπό το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη»


Οι νέο εκλεγέντες δήμαρχοι που ανέλαβαν πρόσφατα καθήκοντα βρίσκονται αντιμέτωποι με σειρά πρωτόφαντων προβλημάτων . Το νέο θεσμικό πλαίσιο με την διακριτική ονομασία «Καλλικράτης» φιλοδοξεί να θέσει οριστικά τέλος στην περίοδο της ακαταστασίας και της διαφθοράς.

  


 



* Του Πάνου Νιαβή






Επιπρόσθετα η χώρα βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία εσόδων – δαπανών και το γνωστό Μνημόνιο περιέκοψε σημαντικά και τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι Τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πλέον αναποτελεσματικούς τομείς στην ορθή διαχείριση των οικονομικών τους. Καλούνται, λοιπόν, οι νέοι Δημοτικοί μας άρχοντες εντός του νέου εξορθολογισμένου θεσμικού πλαισίου αλλά και στην περίοδο «των ισχνών πλέον αγελάδων» που διανύουμε να αρχίσουν την δράση τους σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας .

Οφείλουν οι νεοεκλεγέντες να ενημερώσουν τους δημότες τους για την οικονομική κατάσταση των Δήμων καθώς και των δημοτικών φορέων ή και επιχειρήσεων που ανέλαβαν. Είναι δε αναγκαίο να δημοσιοποιήσουν και την δική τους οικονομική κατάσταση.

Θα γίνω σαφέστερος στη συνέχεια.


Οι νέοι Δήμαρχοι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε λεπτομερή απογραφή των χρεών που καλούνται να διαχειριστούν. Οφείλουν δε να καταστήσουν κοινωνούς κι εμάς τους δημότες τους με ευρύτατη ενημέρωση μας μέσω του τοπικού τύπου, της ιστοσελίδας του δήμου ακόμη δε και με άτυπες τοπικές συνελεύσεις. Πρέπει επιτέλους να γνωρίζουμε ποια είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου μας και τι είναι δυνατό να γίνει εντός της επόμενης τετραετίας –θητείας .
 
Εικάζω πως μια τέτοια απογραφή πέραν του ότι θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα διαφάνειας, θα επιτρέψει και σε εμάς τους πολίτες να αποκτήσουμε σαφέστερη εικόνα των χρεών του δήμου μας.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, εμείς οι πολίτες να πάψουμε να είμαστε « τα κορόιδα» που οι δημοτικοί άρχοντες αφρόνως ενίοτε, άλλοτε με σκοπιμότητα ή και με δολιότητα μας φορτώνουν τις δαπάνες πράξεων, ενεργειών και πολιτικών ενταγμένων στις προσωπικές τους στρατηγικές επανεκλογής ή απλώς εξυπηρέτησης της εκλογικής τους πελατείας. Η συσσώρευση χρεών με απίθανης χρησιμότητας δραστηριότητες, πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα.

Επειδή βρισκόμαστε στην περίοδο συζήτησης των προϋπολογισμών στους Δήμους, οι πολίτες οφείλουμε συμμετέχοντας να ασκήσουμε την εποικοδομητική κριτική, να αρθρώσουμε προτάσεις ζητώντας περιστολή των σπαταλών, ορθολογική απασχόληση του προσωπικού, απαιτώντας ταυτόχρονα το κλείσιμο των «τρυπών» που επιτρέπουν στους επιτήδειους την κατάχρηση των δικών μας χρημάτων .

Είναι καιρός οι νέοι δήμαρχοι και οι δημ. Σύμβουλοι να καταθέσουν ουσιαστική δήλωση «πόθεν έσχες», στην οποία θα περιγράφεται λεπτομερώς η κινητή κι ακίνητη περιουσία τους καθώς και οι καταθέσεις τους.

Αυτές οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα πρέπει επιτέλους να ελεγχθούν ουσιαστικά από μία ανεξάρτητη αρχή στελεχωμένη και εφοδιασμένη με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή . Η Αρχή αυτή θα πρέπει να έχει ανάλογο θεσμικό κύρος για να προβαίνει στις αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες ώστε να φωτίζεται κάθε «μελανό σημείο» χωρίς να χάνεται η ουσία στον γνωστό μας κυκεώνα «των συναρμοδίων υπεύθυνων»…

Η διαφάνεια θα βάλει τέλος σε ψίθυρους, φήμες ακόμη και λασπολογίες αναπαραγόμενες ιδιωτικά ή από την «νέα δημόσια Σφαίρα» των blogs, που αφήνουν το στίγμα της αμφιβολίας επί δικαίων και αδίκων.

Η διαφάνεια θα βοηθήσει σε διπλή κατεύθυνση : Οι πολίτες που αποφασίζουν να ενασχοληθούν με τα κοινά εφόσον εκλεγούν να μπορούν να δρουν σε συγκεκριμένο θεσμικό πεδίο χωρίς το βάρος της λασπολογίας και διαβρωτικών ψιθύρων , ταυτόχρονα δε εμείς οι πολίτες να μπορούμε με συγκριμένο αλλά δημόσιο τρόπο να τους ασκούμε ουσιαστικό έλεγχο και κριτική.

 

Πάνος Νιαβής

1 σχόλιο:

  1. Πάν'απ'όλα διαφάνεια!
    Σαν την επιλογή του Ειδικού Συνεργάτη!
    Κε Νιαβή εσείς καλά τα λέτε στο άρθρο σας αλλά η Δημοτική Αρχή έχει κλειστά τα αυτια της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου