Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Συμεών Κεδίκογλου Ασφαλές Νερό στα Μεσσάπια


Στη Βουλή η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό στην περιοχή των Μεσσαπίων από τον Συμεών Κεδίκογλου




Το θέμα της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό στην περιοχή των Μεσσαπίων έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Συμεών Κεδίκογλου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα την εξασφάλιση νερού ασφαλούς προέλευσης για το Δήμο Μεσσαπίων σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σηφουνάκη ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι ίσως αδιανόητο, είναι ίσως ντροπή στη σημερινή Ελλάδα να έχουμε περιοχές που να στερούνται το δημόσιο αγαθό τους ασφαλούς πόσιμου νερού και να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προβλήματα.»

Το πρόβλημα εξάλλου είναι γνωστό στο Υπουργείο και κατά την επίσκεψη στα Ψαχνά τον περασμένο Σεπτέμβριο η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη είχε εξαγγείλει ότι μένει να γίνει μια αποτύπωση του υδρευτικού συστήματος της περιοχής και μετά, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, γιατί όπως έλεγε η Υπουργός οριστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την ΕΥΔΑΠ, να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση, ώστε να έχουμε μια οριστική κατάληξη γι’ αυτό το σημαντικό θέμα μέσα από τα κονδύλια που το ίδιο το Υπουργείο διαθέτει, δηλαδή ουσιαστικά από το ΕΠΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ.


Στη συνέχεια ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στην πρόσκληση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για έργα προστασίας και διαχείρισης υδατικών πόρων στην περιοχή του Ασωπού, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, στις 4 Μαρτίου, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεδομένου ότι η περιοχή των Μεσσαπίων υφίσταται τις συνέπειες της εγκληματικής αντιμετώπισης του Ασωπού και πρέπει να αναλάβουμε αντίστοιχη δράση και στην περιοχή αυτή.

Μάλιστα, ενημέρωσε τον Υπουργό, κατόπιν έρευνας και επαφών που είχε με την ηγεσία της ΕΥΔΑΠ, ότι η εταιρία έχει ήδη προχωρήσει στην ψηφιακή αποτύπωση του υφιστάμενου δικτύου και έχει καταλήξει στη βέλτιστη λύση, επισημαίνοντας ότι ήρθε πλέον η στιγμή να περάσουμε στα έργα και να σταματήσουμε τα λόγια.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε μεταξύ άλλων ότι το ΥΠΕΚΑ είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναθεώρηση του Κανονισμού για το πόσιμο νερό με βάση τα σύγχρονα κρατούντα επιστημονικά δεδομένα παγκοσμίως, ότι μέσα από τις συνεχείς περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις τις οποίες πραγματοποιεί η αρμόδια επιθεώρηση, με δειγματοληψίες και αναλύσεις, διαμορφώνεται πληρέστερη άποψη για τα αίτια της ρύπανσης και τους τρόπους αντιμετώπισής της καθώς και ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Ο κ. Κεδίκογλου παίρνοντας ξανά το λόγο και για να δώσει την έκταση του προβλήματος αναφέρθηκε αφενός σε μία έρευνα που έγινε σε μαθητές των σχολείων της περιοχής, απ’ όπου φάνηκε ότι οι πολίτες πλέον, δυστυχώς, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το νερό που χρησιμοποιούν και αφετέρου στην διεθνή διάσκεψη που οργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος με Έλληνες και ξένους επιστήμονες, από τους οποίους συνομολογήθηκε ότι το εξασθενές χρώμιο είναι πράγματι βλαβερό για τη δημόσια υγεία στη συγκέντρωση που υπάρχει για τους πολίτες εκεί.

Και αν οι αιτίες του προβλήματος είναι χρήσιμο να ερευνηθούν για να αποδοθούν ευθύνες, αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να δοθεί μια οριστική και καθαρή λύση άμεσα. Γι’ αυτό και ο βουλευτής το ερεύνησε και ο ίδιος με την ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει ήδη καταλήξει στη βέλτιστη κατ’ αυτήν λύση, την οποία ο κ. Κεδίκογλου παρουσίασε στον Υπουργό: «Η Υλίκη χάνει κάθε μέρα –αυτό εγώ δεν το ήξερα- λόγω του γεωλογικού φαινομένου και της διάβρωσης προς τη θάλασσα περί το 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερό. Όταν οι ανάγκες του Δήμου Μεσσαπίων είναι 10 με 12 εκατομμύρια το χρόνο, καταλαβαίνετε πόσο θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε αυτή την απώλεια νερού. Θα προχωρήσω πάλι ένα βήμα παραπέρα και θα πω ότι γενικότερα σε όλη την περιοχή, στη Χαλκίδα η οποία διψά, στην Αυλίδα, στη Δροσιά, όπου ξέρετε ότι πολλοί Αθηναίοι έχουν παραθεριστικές κατοικίες και το καλοκαίρι αυξάνεται η ανάγκη σε νερό, θα είχε λυθεί αυτό το θέμα με περίπου 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, εάν, όπως μου είπαν από την ΕΥΔΑΠ, προχωρήσουν σε ένα έργο που θεωρούν ότι είναι απλό και γραμμικό, δηλαδή μεταφορά νερού μέσω αγωγών από την Υλίκη προς τη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό είναι ένα έργο που χρειάζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥΔΑΠ, περίπου ενάμιση χρόνο και έχει ένα κόστος γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ

Ακολούθως, αναφέρθηκε επίσης και στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται : «Μου είπαν από την ΕΥΔΑΠ ότι θα μπορούσαμε να φέρουμε νερό από τη Στενή, τη Δίρφη, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στο φράγμα που λέμε, αλλά, όπως ξέρετε πολύ καλά, κάτι τέτοιο θα ήθελε περίπου μια επταετία και ένα κόστος το λιγότερο 30 εκατομμυρίων, κάτι που δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στις σημερινές συνθήκες. Άλλωστε, είναι και αμφισβητήσιμα πλέον τα φράγματα και το πόσο αποτελεσματικά είναι σε αυτή την ιστορία. Κάτι που κάνουν ήδη πρόσφατα, όπως έμαθα, οι δήμοι της περιοχής είναι να κάνουν γεωτρήσεις, αλλά αυτό είναι μια προσωρινή λύση που βεβαίως δεν μπορεί να επαρκέσει για το μέλλον.»

Ο βουλευτής έκλεισε την ομιλία του πιέζοντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος για μια οριστική λύση και με πρωτοβουλία του Υπουργείου να συγκεντρωθούν σε κοινή συνάντηση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, λέγοντας χαρακτηριστικά: Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν ξέρω εάν εσείς θα ήσασταν ευχαριστημένος με την απάντηση που το Υπουργείο δίνει. Επειδή εμπλέκονται πολλοί φορείς, μια και η ΕΥΔΑΠ λέει ότι είναι έτοιμη, το Υπουργείο Μεταφορών, στο οποίο ανήκει η ΕΥΔΑΠ, λέει ότι «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα», οι δήμοι προφανώς το θέλουν, εσείς έχετε τα κονδύλια ως Υπουργείο, αυτό που μένει τώρα είναι να έλθετε σε συνεννόηση και με την Περιφέρεια. Για να συνεργαστούν όλοι αυτοί, εγώ θα πρότεινα μια κοινή συνάντηση. Πάρτε την πρωτοβουλία να κάτσουν σε ένα τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πολύ σύντομα θα έχουμε λύση.

Τέλος, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι «το πόρισμα της μελέτης της αξιολόγησης όλων των δυνατοτήτων για την επιλογή της καλύτερης πρότασης υδροδότησης της περιοχής με πόσιμο νερό και με την εγγύηση βεβαίως της ΕΥΔΑΠ, θα παρουσιαστεί στη Μεσσαπία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου…Το ΥΠΕΚΑ θα διαθέσει βεβαίως τους απαραίτητους πόρους από το ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να δημοπρατηθούν και να χρηματοδοτηθούν τα έργα που θα λύσουν το άμεσο πρόβλημα του πόσιμου νερού.»







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου