Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Μόνο τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης παραμένουν, κλείνουν τα υπόλοιπα


Κλείνουν 8 Ειρηνοδικεία, μένουν 2
Τι Προβλέπει το Σχέδιο Π.Δ.

Διαψεύδονται ακόμη και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης των Ειρηνοδικείων. 


Εκεί που όλοι περίμεναν ότι στη Φθιώτιδα θα παραμείνουν τουλάχιστον τρία ειρηνοδικεία, με επικρατέστερο σενάριο να γίνουν τέσσερα, τελικά σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος στη Φθιώτιδα μένουν μόνο στη Λαμία και την Αταλάντη και όλα τα άλλα συγχωνεύονται.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα χοντρό ψαλίδι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Ειρηνοδικείων και μάλιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με το σχέδιο, καταργούνται πάνω από το 50%.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά «βαθύς» Καλλικράτης επέρχεται στα 301 Ειρηνοδικεία της χώρας , καθώς η συγχώνευσή τουςφτ άνει το 50%. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατέθεσε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων στην Επικράτεια».


Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, 150 Ειρηνοδικεία από τα 301 των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας συγχωνεύονται. Βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

Παράλληλα, από τη συγχώνευση αυτή θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, όπως εκτιμά το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ξεπεράσει συνολικά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβλημένη, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν, καθώς εκδίδουν ελάχιστες αποφάσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας όμως το Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια του Εφετείου της Λαμίαςσ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπεται πως τα Ειρηνοδικεία Σπερχειάδας, Θερμοπυλών που είναι στο Μώλο, Υπάτης, Μακρακώμης, Φαλάρων που βρίσκεται στην Στυλίδα, Δομοκού και Αμφίκλειας ενοποιούνται στο Ειρηνοδικείο Λαμίας.Το Ειρηνοδικείο Ελάτειας μετακομίζει στο Ειρηνοδικείο Αταλάντης. Σε ό,τι αφορά τα Ειρηνοδικεία Δωριέων,Δελφών, Ιτέας, Ευπαλίου, Δωρίδος και Τολοφώνος θα λειτουργούν πλέον στο Ειρηνοδικείο 'Άμφισσας, ενώ τα Ειρηνοδικεία Αγραίων και Απεραντίων στο Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας με έδρα το Καρπενήσι και τα Ειρηνοδικεία Αλιάρτου, Δαύλειας, Αράχωβας, Αμβρυσσού και Ορχομενού στο Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς.

Παρόμοιες είναι οι αποφάσεις και για το σύνολο της χώρας σε ό,τι αφορά τις συγχώνευσής τους.

Ωστόσο αυτή η εξέλιξη αφήνει κυριολεκτικά μετέωρους αρκετούς από τους αυτοδιοικητικούς που πιθανολογούσαν το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση ορισμένων από τα Ειρηνοδικεία. Να θυμίσουμε την κόντρα που είχε ξεσπάσει στην περιοχή της Ελάτειας και της Αμφίκλειας για τη διατήρηση ενός εκ των δύο Ειρηνοδικείων που λειτουργούσαν στην περιοχή, όπου πλέον το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, όπου αποτυπώνεται η πρόθεση του υπουργείου ουσιαστικά μοιράζει τις υποθέσεις του δήμου σε δύο Ειρηνοδικεία, συγχωνεύοντας τόσο το Ειρηνοδικείο Αμφίκλειας όσο και της Ελάτειας. Τις μεν υποθέσεις τις οποίες είχε μέχρι τώρα το Ειρηνοδικείο της Αμφίκλειας τις μεταφέρει στη Λαμία, ενώ τις υποθέσεις που είχε το Ειρηνοδικείο της Ελάτειας τις μεταφέρει στην Αταλάντη. 

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η περίπτωση της Δυτικής Φθιώτιδας, όπου παρά το γεγονός ότι στην Μακρακώμη υπάρχει καινούργιο κτήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο, με αποτέλεσμα να συγχωνευτούν με την Λαμία τόσο το Ειρηνοδικείο Μακρακώμης όσο και αυτό της Σπερχειάδας.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις πρώτες αντιδράσεις αυτές δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστούν τη χθεσινή ημέρα, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.



Εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ"

1 σχόλιο:

  1. Συνεχίζουν την παράδοση ετών και βγάζουν καθημερινά τη χολή τους εναντίον των Λοκρών και της Λοκρίδας τα "έγκριτα" ΜΜΕ του Ζητουνίου.
    Ότι και κάνετε, πάντα θα είστε Ζητούνι. Ποτέ δεν θα αλλάξετε νοοτροπία. Θα παραμείνετε για πάντα στην Οθωμανική νοοτροπία του Ζητουνίου, των αφεντάδων και των ραγιάδων, των παζαριών, των ρουσφετιών και των μπαξισιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου