Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Προτάσεις Συμεών Κεδίκογλου για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ στη ΕΚΥ


Προτάσεις του εισηγητή του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων .

 «Όσον αφορά στο «φλέγον» ζήτημα του ΕΟΠΥΥ, η πρώτη πρόταση που κάνουμε, είναι ότι  πρέπει να αποδίδονται άμεσα οι εισφορές που είναι για τον ΕΟΠΥΥ στον ΕΟΠΥΥ και όχι στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία τα παρακρατούν και από εκεί και πέρα τα διαχειρίζονται και μετά τα πάνε στον ΕΟΠΥΥ. Τα χρήματα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν άμεσα στον ΕΟΠΥΥ

Την πρόταση φαίνεται ότι θα εξετάσει το Υπουργείο, όπως προκύπτει από την αναφορά που έκανε στην απάντησή του ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σαλμάς : «…καταβάλλουμε μια προσπάθεια ο Υπουργός,  εγώ και η Υφυπουργός, η πολιτική ηγεσία, οι γενικοί γραμματείς ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, να βρούμε πόρους. Υπάρχουν προτάσεις σαν αυτή του κ. Κεδίκογλου για την άμεση κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία στο λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, να μην περνάνε, δηλαδή, μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία…να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στη ρευστότητα και πού μπορούμε να παρέμβουμε


- «Η δεύτερη πρόταση, είναι να δούμε πόση χρηματοδότηση χρειάζεται τελικά; Είχαμε ξεκινήσει από το 0,6%, σήμερα πάμε στο 0,4% και μεθαύριο δεν ξέρω που. Είναι αυτό που λέμε ότι χρειάζεται να κάνουμε στη χώρα μας προϋπολογισμούς από την αρχή. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να παίρνουμε τον προϋπολογισμό της προηγούμενης χρονιάς να αυξάνουμε και να μειώνουμε ανάλογα με τις ανάγκες και να πούμε εάν βγαίνει ή δεν βγαίνει. Είναι σωστό να έχουμε ένα σχεδιασμό εξ αρχής με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ώστε όταν λέμε ότι κάνουμε ΕΟΠΥΥ ή όταν λέμε ότι παράγουμε έργο ή όταν λέμε ότι παρέχουμε υγεία στον πληθυσμό να γίνεται πραγματικότητα»

«…Βεβαίως, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι προμήθειες και τα αναλώσιμα. Δεν  μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει παραπάνω από ότι πληρώνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία.»
         
·         Για το τηλεφωνικό κόστος κλήσεων στον ΕΟΠΥΥ
«Όσον αφορά στο τηλεφωνικό κόστος, έχουν ειπωθεί πολλά και εγώ είχα κάνει ερώτηση για αυτό, κατανοώ τις ανάγκες που μας οδήγησαν σε αυτό, για να έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό να μην πληρώνουν όλοι συνολικά οι φορολογούμενοι, αλλά αυτός ο οποίος ενδιαφέρεται, όμως, ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα καρτέλ. Δηλαδή, όλες οι εταιρείες συμφώνησαν στο μάξιμουμ της τιμής που μπορούσε να πάρει, που ήταν 0,9 ευρώ. Να πάει πιο κάτω. Δεν μιλάμε για λαχεία ή τζόγο ή άλλες υπηρεσίες. Μιλάμε για τηλέφωνο ανάγκης και μάλιστα, με διάφορα τεχνάσματα η κάθε εταιρεία το ανεβάζει από τα 0,9 ευρώ στα 1,12 έως και 1,86 ευρώ. Θα πρέπει να το δούμε αποφασιστικά. Αν πούμε ότι από αυτό το ποσό ένα μέρος πηγαίνει στις ανάγκες του ΕΟΠΥΥ, συμφωνώ και ενδεχομένως, να το συζητήσουμε, αλλά όχι να πηγαίνει στις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας.»


·         Πρόταση ΠΑΣΟΚ για ΕΤΕΑΝ
«Ακόμα μία πρόταση, την οποία εσείς θα την αξιολογήσετε και στη διϋπουργική, και την φέρνουμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., και πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στη χρηματοδότηση του Συστήματος, γιατί όπως ξέρουμε η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι πως ο συνταξιούχος θα πάρει τα φάρμακά του. Η ΕΤΕΑΝ το πρώην ΤΕΜΠΜΕ, έχει προκηρύξει μια δράση εγγυοδοσίας για έκδοση εγγυητικών επιστολών από τράπεζες και επιχειρήσεις. Προκειμένου, λοιπόν, τα φαρμακεία να μπορέσουν να εξασφαλίσουν πιστώσεις μεγαλύτερου χρόνου από τις φαρμακαποθήκες, ώστε οι καθυστερήσεις του ΕΟΠΥΥ, να μην έχουν το σημερινό αντίκτυπο θα μπορούσε κάθε φαρμακείο να αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξης των 100 -150 χιλιάδων ευρώ, να εκδίδονται σταδιακά εγγυητικές επιστολές, 50% της αξίας από την ΕΤΕΑΝ για 2 ή 3 ή 6 μήνες και από τις τράπεζες το άλλο 50%. Οπότε μιλάμε για ένα συνολικό ποσό 45.000.000 ευρώ και οι εγγυητικές επιστολές που μπορεί να εκδοθούν φθάνουν τα 90.000.000 ευρώ. Έτσι γλιτώνουμε 1-2 μήνες πιστωτικής ασφυξίας. Είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικό που η ΕΤΕΑΝ είχε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της, όμως, σήμερα, πρέπει να δούμε αυτό που ρώτησε και ο κ. Γεωργιάδης, από πού θα δοθούν τα χρήματα.»

Το ενδιαφέρον του για την πρόταση εξέφρασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου  Φαρμακευτικού Συλλόγου.


·         Για τις συγχωνεύσεις
«…Με χαρά άκουσα τον κ. Υπουργό, που μας είπε, ότι οι συγχωνεύσεις θα γίνουν και με γεωγραφικά κριτήρια. Διότι οι ορεινές περιοχές και οι περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα δεν θα πρέπει να μείνουν χωρίς υπηρεσίες υγείας.»

·         Για την στελέχωση της διοίκησης του ΕΣΥ
«Θα πρέπει να γίνει στελέχωση με αξιοκρατία και όχι με κομματικά κριτήρια
Την θέση συμμερίστηκε και ο Υπουργός στη δευτερολογία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου