Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση του εισηγητή υγείας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου για τους χρονίως πασχόντες ζητώντας μέριμνα για τους νεφροπαθείς


Μέριμνα για τους νεφροπαθείς ζητά ο εισηγητής υγείας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου σε ερώτησή του για τους χρονίως πάσχοντες

Με το σκεπτικό ότι οι χρονίως πάσχοντες από βαριά νοσήματα πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από την πολιτεία και να εξαιρούνται από μέτρα και ρυθμίσεις που αφορούν στο σύνολο, ο Συμεών Κεδίκογλου καταθέτει ερώτηση για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους νεφροπαθείς πανελλαδικά αλλά και στην Εύβοια συγκεκριμένα.

Η συμμετοχή που πληρώνουν για τα φάρμακά τους, το κόστος των οδοιπορικών και ειδικά θέματα εξυπηρέτησης των νεφροπαθών στην Εύβοια αναλύονται στην ερώτηση του βουλευτή προς τα συναρμόδια Υπουργεία:


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ


Θέμα: Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς. Σχεδιασμός πολιτικής για τους χρονίως πάσχοντες.

Κύριε Υπουργέ,

Οι νεφροπαθείς, όπως άλλωστε όλα τα άτομα με βαριά και χρόνια αναπηρία, αποτελούν μια ευάλωτη και ευπαθή κοινωνική ομάδα, που, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, χρειάζεται τη μέριμνα και πρόνοια της πολιτείας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ωστόσο  σε καθημερινή βάση είναι σοβαρά και ποικίλα:
1.       Σύμφωνα με ρύθμιση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, από τον Οκτώβριο του 2012 η συνταγογράφηση των φαρμάκων γίνεται με βάση τη δραστική ουσία, χωρίς καμία εξαίρεση. Οι νεφροπαθείς εξαρτώνται κατ’ ουσία από τη χορήγηση συγκεκριμένων τύπων φαρμάκων, καθώς πρόκειται για χρονίως πάσχοντες από «παθήσεις στενού θεραπευτικού δείκτη», δηλαδή είναι δύσκολο να σταθεροποιηθούν,  δεν ενδείκνυνται αλλαγές στη θεραπεία, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της απορρύθμισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών «Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς για να μπορέσουν να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να διατηρήσει το μόσχευμα, πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφόρου ζωής. Τα φάρμακα αυτά καθορίζουν τη διατήρηση του μοσχεύματος και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και σταθερά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς υποβάλλονται τακτικά σε συγκεκριμένες εξετάσεις.» Με το μέτρο αυτό όμως, που αναγκάζονται να πληρώνουν εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή επί της τιμής αναφοράς και τη διαφορά μεταξύ λιανικής και τιμής αναφοράς, κάποιοι νεφροπαθείς υποχρεώνονται για καθαρά οικονομικούς λόγους να αλλάζουν τα φάρμακά τους με τον κίνδυνο που αυτό αυτό επιφέρει, σύμφωνα με τα παραπάνω.
Αλλά ακόμη και από την στενά οικονομική θεώρηση, το ενδεχόμενο απόρριψης μοσχεύματος, που σημειωτέον ακυρώνει την υπέρτατη αξία της δωρεάς οργάνων, επιφέρει πολλαπλασιασμό του κόστους νοσηλείας και αναίρεση της ίδιας της εξοικονόμησης που επιδιώκεται.
2.       Στον κανονισμό παροχής οδοιπορικών στους αιμοκαθαιρόμενους προβλέπεται μείωση των οδοιπορικών για το 2013. Συγκεκριμένα, για όσους χρειάζεται να διανύσουν πάνω από 50 χλμ προς τη μονάδα αιμοκάθαρσης προβλέπεται μηνιαίως το ποσό των 800ευρώ. Στη μείωση, που δημιουργεί δυσκολία ειδικά σε νεφροπαθείς που χρειάζεται να διανύσουν δύσβατες ορεινές περιοχές με κακό οδικό δίκτυο, όπως οι ασθενείς από τη Βόρεια Εύβοια προς τη Χαλκίδα, προστίθεται και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των εξόδων μετακίνησης στους νεφροπαθείς από τον ΕΟΠΥΥ, καθυστέρηση που μπορεί να μετρά και τους 12 μήνες. Στη διάθεση του Υπουργείου είναι προτάσεις και μέτρα που διασφαλίζουν τόσο τον έλεγχο της δαπάνης όσο και τη μετακίνηση των νεφροπαθών, όπως μεταφορά τους στις μονάδες με ευθύνη των κέντρων αιμοκάθαρσης.
3.       Ειδικότερα, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς στο νομό Ευβοίας, είναι ότι αναγκάζονται για φάρμακα, όπως ανοσοκατασταλτικά και παραθυροειδισμού, να μεταβαίνουν στην Αθήνα, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν τα φέρνει στο νομό Εύβοιας, αυξάνοντας περισσότερο τα έξοδα της περίθαλψής τους.
4.       Τέλος, υπογραμμίζεται ότι για να κλείσουν οι νεφροπαθείς στην Εύβοια ραντεβού για εξετάσεις στο Νοσοκομείο Χαλκίδας έχουν χρόνο αναμονής πέντε και έξι μήνες (!), πράγμα απαράδεκτο για όλους τους πολίτες πόσο μάλλον για αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
    
Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζεται η πρόταση του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ να επικαιροποιηθεί ο κατάλογος για τις χρόνιες ασθένειες (ΚΕΒΑ), ώστε στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν μεταβολές να μην ταλαιπωρείται ο ασφαλισμένος πηγαίνοντας ξανά και ξανά σε επιτροπές πιστοποίησης της αναπηρίας του και να διαμορφωθεί συνολικά μία ειδική πολιτική για την ειδική ομάδα των χρονίως πασχόντων.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή οι οικονομικοί λόγοι δεν μπορεί να αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα σε ζητήματα υγείας,

Επειδή η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας πρέπει να γίνει σεβαστή χωρίς εκπτώσεις στους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη το κοινωνικό κράτος,

Επειδή η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει ειδική πολιτική και να εξαιρέσει τους χρόνιους πάσχοντες από τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που αφορούν στο σύνολο, ερωτάσθε:


1.      Εξετάζετε το ενδεχόμενο να επαναξεταστεί το περιεχόμενο της υπ’ Αριθ. Πρωτ. 40890/28/09/12 απόφασης του ΕΟΠΥΥ, συνυπολογίζοντας και τα ζητήματα που τίθενται στην ερώτηση, ώστε να προβλεφθεί μέριμνα των χρονίως πασχόντων, όπως είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι, από το μέτρο για τη συνταγογράφηση των σκευασμάτων που χρειάζονται;

2.       Εξετάζετε την περίπτωση να αναθεωρήσετε το ποσό των οδοιπορικών στους νεφροπαθείς και πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή τους;

3.       Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα της μεταφοράς τους, ώστε να υπάρχει τόσο έλεγχος της δαπάνης όσο και εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων;

4.       Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων νεφροπαθών στην Εύβοια προκειμένου να μπορούν να βρίσκουν τα απαραίτητα φάρμακα εντός του νομού και να εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο για τις εξετάσεις τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ασθένειας και νοσηλείας τους;


30 Ιανουαρίου 2013

Ο Βουλευτής
Συμεών Κεδίκογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου