Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

«Βροχή» ερωτήσεων από την Ελένη Μακρή-Θεοδώρου


Στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής Φθιώτιδας κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου κατέθεσε στη Βουλή σειρά ερωτήσεων που αφορούν στα εξής θέματα:
  
(1) ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ [ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 6202, ΗΜ.ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ: 23/01/2013] 
(2) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΑΜΙΑΣ [ΕΠΑ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ] [ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 6203, ΗΜ.ΚΑΤΑΘ.: 23/01/2013] 
(3) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  [ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 6204, ΗΜ.ΚΑΤΑΘ.: 23/01/2013]
          
Η βουλευτής παράλληλα συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Ι.Βρούτση, σχετικά με το σημαντικό θέμα της συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α., μετά τις μεταβολές που επέφερε σ’ αυτό  η τελευταία αλλαγή του συνταξιοδοτικού νόμου. 

Θέτοντας ως δεδομένα τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία των αγροτών και τα όσα προβλέπονται από το Ν.4093/2012 για σύνταξη εφόσον συμπληρωθούν 40 έτη ασφάλισης ή 67 έτη ηλικίας, ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες που προβλέπεται να γίνουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισονομία και η δικαιοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και να αποκλειστούν τυχόν περιπτώσεις αδικιών για τους ασφαλισμένους αγρότες.

Η σχετική ερώτηση (Θέμα: « Σύνταξη στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στα 40 έτη ασφάλισης» - Αρ.Πρωτ.: 6158/22.01.2013) έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το Ν. 4093/2012 αυξήθηκαν τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων από 37 σε 40 έτη και από το όριο των 65 ετών  67ο έτος.

Ο αγρότης και η αγρότισσα έπαιρναν σύνταξη από τον ΟΓΑ στα 65 τους χρόνια χωρίς ουσιαστικά να υπολογίζονται έτη ασφάλισης. Η αγρότισσα μάλιστα ήταν η μόνη γυναίκα που έπαιρνε σύνταξη στα 65 της χρόνια. Με δεδομένο ότι,

α) οι αγρότες δουλεύουν σε βαριά και ανθυγιεινή εργασία (αντίξοες καιρικές συνθήκες, βαριά εργασία, χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων)

β) ο ΟΓΑ από τo 2013 είναι κύριος φορέας Ασφάλισης των αγροτών και οι αγρότες πληρώνουν κανονικά στο Ταμείο τους εισφορές

γ) εάν ο αγρότης ασφαλιστεί στα 20 του χρόνια, θα πάρει σύνταξη 67 χρονών δηλαδή μετά από 47 έτη ασφάλισης και όχι στα 60 όπως οι άλλοι εργαζόμενοι. Επειδή δεν επιτρέπεται ο αγρότης και η αγρότισσα να παίρνουν σύνταξη μετά από 47 χρόνια ασφάλισης, δουλεύοντας σε βαριά και ανθυγιεινή δουλειά, αλλά στα 40 χρόνια ασφάλισης και εάν αυτά δεν συμπληρώνονται, τότε να παίρνουν σύνταξη στα 67 τους χρόνια.

Επειδή πρέπει να υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη στους πολίτες και φυσικά για τους ασφαλισμένους αγρότες και αγρότισσες του ΟΓΑ.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να αποκατασταθεί η αδικία για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις, δηλαδή 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 έτη ηλικίας, όπως ισχύουν για τους άλλους εργαζόμενους;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου