Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για το θέμα του λιμένα στο εργοστάσιο της Σέλμαν



Ο Βουλευτής Εύβοιας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.Συμεών Κεδίκογλου, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στον Υπουργό Εργασίας για τη Σέλμαν και τα άλλα μείζονα εργασιακά ζητήματα στο νομό, καταθέτει ερώτηση σχετικά με το θέμα που τίθεται πλέον με τη διαχείριση του λιμένα στο εργοστάσιο της Σέλμαν, τώρα που η εταιρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να το κλείσει.

Το λιμάνι ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου και επισημαίνει προς τα υπουργεία ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να προσελκύσει νέο επενδυτή.

Η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

 
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ :  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα: Σχετικά με το λιμένα που διαχειρίζεται η εταιρία Σέλμαν και το εργοστάσιό της στο Βασιλικό Ευβοίας, ιδιοκτησίας της κτηματικής υπηρεσίας του ελληνικού δημοσίου

Κύριε Υπουργέ,
Το εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό (μητρική εταιρεία Alfa Woods) διαχειρίζεται με άδεια χρήσης το λιμένα που βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου και ανήκει στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου.
Στις 7 Ιανουαρίου, η εταιρία ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο, όπου είναι εισηγμένη, ότι θα αναστείλει οριστικά τη λειτουργία του εργοστασίου, προβαίνοντας σε ομαδικές απολύσεις για τους 174 εργαζομένους και μάλιστα σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την ανεργία.
Θέμα προκύπτει συνεπώς με τον εν λόγω λιμένα που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα με σχετική άδεια χρήσης και ο οποίος κινδυνεύει να μείνει ορφανός.  
Λίγα λόγια για το ιστορικό της εταιρίας Alfa Woods, η οποία αριθμεί 300 εργαζομένους από τους 1.149 που απασχολούσε το 2007, εκ των οποίων οι 174 στο εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό. Σύμφωνα με καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και των εργαζομένων, η εργοδοσία έχει παραβιάσει κατ’ επανάληψη το εργατικό δίκαιο επιβάλλοντας μονομερή εκ περιτροπής εργασία μία εβδομάδα το μήνα, μονομερείς περικοπές μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων μηνών, μη καταβολή αποζημιώσεων από απολύσεις, μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων. Η εκ περιτροπής εργασία μία εβδομάδα το μήνα, όπως και άλλες ενέργειες, ανακλήθηκαν μέσω προσωρινών μέτρων στο δικαστήριο.
Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το εργοστάσιο στο Βασιλικό που είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της Εύβοιας, έχει επιδοτηθεί με περισσότερο από 27 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο. Η δε μητρική εταιρία Alfa Woods έχει επιχορηγηθεί με άλλα 33,8 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο από το 2002 έως το 2009, ενώ και το δεύτερο εργοστάσιο στην Κομοτηνή έχει επιδοτηθεί με πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Επειδή το εν λόγω λιμάνι αποτελεί περιουσία του δημοσίου,
Επειδή, σε περίπτωση που το εργοστάσιο κλείσει, δημιουργείται ζήτημα με τη διαχείριση του λιμένα,
Επειδή, η περιοχή έχει ανάγκη επενδύσεων λόγω υψηλής ανεργίας, ερωτάσθε:

-          Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για τη διαχείριση και αξιοποίηση του λιμένα, τώρα που το εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό που το διαχειριζόταν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της για κλείσιμο του εργοστασίου;
-          Εξετάζετε το ενδεχόμενο να μεταβιβάσετε τη διαχείριση του λιμανιού στο Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας, προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέου επενδυτή;

28 Ιανουαρίου 2013                                                                    

Ο Βουλευτής
 Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου