Η ηγετική ομάδα που έχει καταλάβει την κρατική εξουσία, δεν φτάνει που συμπεριφέρεται με το γνωστό τρόπο στους Έλληνες...Έχει δημιουργήσει -νομοθετώντας- μηχανισμούς για την καταπίεσή μας. Ένας από αυτούς είναι οι ΤΟΕΒ.
Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.), αποτελούν Γεωργικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις αναγκαστικής μορφής. Μαζί με τους ΓΟΕΒ αποτελούν τα υπεύθυνα όργανα για την εκπλήρωση των σκοπών του Ν.Δ. 3881/1958 «Περί Έργων Εγγείων Βελτιώσεων» (ΦΕΚ 181 Α΄). Σκοπός τους, η παροχή νερού στους αγρότες, αστυνομία υδάτων κλπ.
Αναγκαστική μορφή σημαίνει, πως θέλει δεν θέλει ο αγρότης, συμμετέχει σε αυτούς. Μόνο και μόνο γιατί η όποια ιδιοκτησία βρίσκεται μέσα στα όρια που έχει ορίσει το νομοθετικό διάταγμα. Επομένως αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, το πως διοικούνται αυτοί οι οργανισμοί.
Που βασίζεται νομικά η ύπαρξη τέτοιων οργανισμών.
Σύμφωνα με το σύνταγμα άρθρο 12 παρ. 5 «Επιτρέπεται η σύσταση με νόμο αναγκαστικών συνεταιρισμών που αποβλέπουν στην εκπλήρωση σκοπών κοινής ωφελείας ή δημοσίου ενδιαφέροντος, η κοινής εκμετάλλευσης γεωργικών εκτάσεων ή άλλης πλουτοπαραγωγικής πηγής, εφόσον πάντωςεξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση αυτών που συμμετέχουν».
(Σύνταγμα της Ελλάδας, Άρθρο 12, Νοέμβριος 2001)
Το σύνταγμα λοιπόν της Ελλάδος, επιτρέπει την ίδρυση και την λειτουργία αυτών των 'αναγκαστικών' συνεταιρισμών που το κράτος δημιουργεί, με μία προϋπόθεση. Να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των μελών. Ας δούμε όμως, πως εννοεί η ελληνική πολιτεία, αυτό το ‘ισότητα των μελών.
Στην πραγματικότητα, όχι μόνο 'ισότιμη' συμμετοχή, δεν εξασφαλίζεται, αλλά ασκείται μία από τις πιο απολυταρχικές χειρότερες μορφές εξουσίας, στους αγρότες, στην σημερινή Ελλάδα.
Ας δούμε το 'καταστατικό' αυτών των οργανισμών. Κατ' αρχήν, παρότι είναι πολλοί οι οργανισμοί σε όλη την Ελλάδα, (εμείς βρήκαμε 417) αν ψάξουμε θα διαπιστώσουμε ότι ο καταστατικός τους χάρτης είναι ο ίδιος. Αυτό συμβαίνει, γιατί ναι μεν, έπρεπε να αποφασίσουν τα μέλη για τον τρόπο διοίκησής τους, αλλά το υπουργείο, δημιούργησε και φρόντισε να δώσει, ένα πρότυπο-καταστατικού, που κατά περίεργη σύμπτωση, πέρασε παντού. !!!. Το καταστατικό έχει εκδοθεί το 1981. Από τότε, καμία αλλαγή δεν έγινε στην ελληνική κοινωνία –κατά την άποψη του υπουργείου. Επομένως τα πράγματα μένουν ως είχαν το … 81! (κάποιοι λένε, πως το αρχικό κείμενο, είναι από την εποχή της δικτατορίας, αλλά εμείς προτιμάμε να πιστεύουμε ότι μας είπαν στο υπουργείο)
Ίδιος λοιπόν ο τρόπος διοίκησης που ‘αποφάσισαν’ στο Υπουργείο για … τα μέλη των αναγκαστικών συνεταιρισμών.
Σύμφωνα λοιπόν με το καταστατικό, τα μέλη έχουν δικαίωμα ψήφου για εκπροσώπους στην Γενική συνέλευση. Η γενική συνέλευση εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο. Η σχετική πλειοψηφία του ΔΣ διοικεί τον οργανισμό.
Στην πράξη το σύστημα διοίκησης στους ΤΟΕΒ, λειτουργεί όπως ακριβώς το σημερινό πολίτευμα. Το μόνο 'δικαίωμα' του πολίτη (του μέλους εδώ) είναι να ψηφίζει. Από την στιγμή που απομακρύνθηκε από την κάλπη, γίνεται απλώς κάποιος που μόνο υποχρεώσεις έχει και όχι δικαιώματα. Αν δει κάποιος το άρθρο 7 που ορίζει τις υποχρεώσεις των μελών των ΤΟΕΒ, θα καταλάβει για τι βαρύ τυραννικό ζυγό μιλάμε.
Θα έλεγε ο λογικά σκεπτόμενος, ότι θα υπάρχουν και δικαιώματα. Ναι, μόνο που τα δικαιώματα, δεν επιτρέπουν σε καμιά περίπτωση τον έλεγχο της εξουσίας. Γιατί; Γιατί το απλό μέλος (αυτό που συμμετέχει υποχρεωτικά να μην ξεχνιόμαστε) έχει δικαίωμα (άρθ 9 παρ. 4), να λαμβάνει γνώση Α) των πρακτικών των γενικών συνελεύσεων Β) του ισολογισμού και του λογαριασμού ζημιών κερδών.
Μα η εξουσία στους οργανισμούς, δεν ασκείται στην πράξη από τις γενικές συνελεύσεις που συνεδριάζουν μια φορά το χρόνο. Ασκείται από την εκάστοτε πλειοψηφία του ΔΣ (όπως λέμε από την κυβέρνηση). Άρα το να γνωρίζει το μέλος, τι γίνεται μια φορά το χρόνο, ή ποιος είναι ο ισολογισμός, δεν είναι παρά στοιχεία, πολύ γενικά που σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν δυνατότητα ελέγχου.
Ακόμα και η απλή γνώση του τι συμβαίνει στον συνεταιρισμό που συμμετέχει και … πληρώνει, περιορίζεται αφάνταστα για το απλό μέλος.Το απλό μέλος, σύμφωνα με το καταστατικό, έχει περιορισμένη πρόσβαση στα στοιχεία. Για έλεγχο; Πρόκειται για κάτι ανύπαρκτο.
Πως είναι δυνατόν όμως να είναι ισότιμη η συμμετοχή ανθρώπων που δεν μπορούν ούτε καν να πληροφορηθούν σε βάθος, τι συμβαίνει στον οργανισμό που συμμετέχουν; Πως έχουν ίσα δικαιώματα με εκείνους που διοικούν; Παραβιάζεται ολοφάνερα το σύνταγμα, ακόμα μια φορά.
Τέτοιου είδους θέματα, δεν απασχολούν το Υπουργείο. Αντίθετα, για να μην υπάρχει ούτε μια περίπτωση αλλαγής, από το απίστευτα αυταρχικό μοντέλο που επέβαλλε στους συνεταιρισμούς, φρόντισε να μην μπορεί να αλλάξει το καταστατικό ακόμα και αν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών επιθυμεί. Αυτό το έκανε
α) ορίζοντας πως για την αλλαγή του καταστατικού χρειάζεται πλειοψηφία 3/4 ή 4/5 (ναι καλά διαβάσατε)
- β) ακόμα και αν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, χρειάζεται ... έγκριση του νομάρχη (του αντιπεριφερειάρχη σήμερα). Έτσι αντιλαμβάνεται το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης το αυτοδιοίκητο των αναγκαστικών συνεταιρισμών.
Θεωρητικά μέχρι τώρα, υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου των ΤΟΕΒ, από την κεντρική εξουσία ( από το 2011 μεταφέρθηκε στους Δήμους). Αλλά μέχρι τώρα, ο έλεγχος -για πολλούς λόγους-είναι τυπικός.
Αποτέλεσμα. Τέτοιες απολυταρχικές πρακτικές που θα τις ζήλευε και ο Λουδοβίκος ο 14ος.
Οι ΤΟΕΒ, παρότι ασκούν δημόσια εξουσία, (διοίκηση υδάτων, ρύθμιση χρήσεώς του με κανονισμούς αρδεύσεως, αστυνομία υδάτων) είναι Ν.Π.Ι.Δ. Δικαίως επιλέχτηκε αυτή η νομική μορφή, για να είναι ευέλικτα. Ευέλικτο όμως δεν σημαίνει πως καταπατιέται κάθε έννοια δημοσίου δικαίου. Κάποιες «δυνατότητες»' που έχουν αυτοί οι οργανισμοί, θα βοηθήσουν να καταλάβουν όλοι, γιατί συνήθως γίνεται 'σφαγή' για τα 'άμισθα' αξιώματα των διοικούντων
οι προϋπολογισμοί των ΤΟΕΒ, είναι τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
- τα έργα σπάνε σε μικρά κομμάτια και δεν γίνονται διαγωνισμοί για τις αγορές
- η πρόσληψη προσωπικού δεν ελέγχεται από το ΑΣΕΠ
- έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν όσο θέλουν τις τιμές που ζητούν από τους αγρότες.
Τα παραπάνω ίσως εξηγούν, γιατί κάποιοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 'αφιλοκερδώς’ για το 'νερό του κοσμάκη'.
Όταν έχεις έναν οργανισμό που μπορείς
- να ορίζεις τι θα αγοράζεις, από ποιόν και σε ποια τιμή (πχ. Λάδι για μηχανήματα, από το ίδιο κατάστημα, χρεώνεται σε ιδιώτες 70 ευρώ και σε ΤΟΕΒ, 150)
- να μην κάνεις ούτε καν διαγωνισμό για τις προμήθειες
- να προσλαμβάνεις τους ανθρώπους που εσύ θέλεις (με την ανεργία που υπάρχει ξέρετε τι σημαίνει αυτό)
- να δίνεις στους υπαλλήλους τα επιδόματα που εσύ θέλεις (π.χ. υπάλληλος μέσης εκπαίδευσης -που προσλήφθηκε χωρίς ΑΣΕΠ εννοείται- έπαιρνε μέχρι τον Δεκέμβριο του 12, μαζί με τα επιδόματα σχεδόν διπλάσια από υπάλληλο που βρίσκεται σε άλλη δημόσια υπηρεσία -προσλήφθηκε με ΑΣΕΠ- και έχει μεταπτυχιακό. Από 1/1/2013, θα μπουν στο ενιαίο μισθολόγιο και οι υπάλληλοι των ΤΟΕΒ. Αρκεί να μην πάρουν και άλλα … επιδόματα )
- να προσλαμβάνεις τον εαυτό σου και να ορίζεις το ημερομίσθιό σου (αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο. Σύμφωνα με το καταστατικό ... του υπουργείου -αρθρ. 18 παρ. 1-τα αξιώματα είναι τιμητικά. Αλλά μπορεί το ΔΣ να προσλαμβάνει ... τα μέλη του για δουλειές του οργανισμού. Πρόκειται για τις λεγόμενες 'ημεραργίες'. Μαζί δε, με τα οδοιπορικά έξοδα και τις ημερήσιες αποζημιώσεις σε περίπτωση μετακίνησης, -την αναγκαιότητα της οποίας οι ίδιοι ορίζουν- αποτελούν ένα σύνολο που εξηγεί γιατί .... σφάζονται παλικάρια για τον έλεγχο των ΤΟΕΒ.
- Να μην ελέγχεσαι κατ' ουσίαν για όλα τα παραπάνω
Τότε διαμορφώνεται το πλαίσιο για μια απόλυτα αυταρχική εξουσία.
Το πρόβλημα στην διοίκηση των ΤΟΕΒ, είναι ότι δεν είναι δυνατόν με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο να υπάρχει έλεγχος των οργανισμών από τους αγρότες. Πιθανόν κάποιες φορές η διοίκηση να είναι χρηστή. Πιθανόν -και ελπίζουμε- να υπάρχουν ΔΣ που σέβονται τα χρήματα των αγροτών και οι αποφάσεις τους είναι υπέρ του κοινού καλού.
Αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε πιθανότητες. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε πως οι 'εκπρόσωποι' θα έχουν το μέλι μπροστά τους και δεν θα δοκιμάσουν Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας, είναι η μόνη λύση. Η μόνη διέξοδος από τον σημερινό καθεστώς διοίκησης που μόνο το βασιλιά ήλιο θυμίζει.
Τριπτόλεμος
economist
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.