Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Απάντηση του αρμόδιου Υπουργού σε Ερώτηση της Μακρή-Θεοδώρου γι την Επιδότηση Πετρελαίου Θέρμανσης

Με νέα ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών (αρ.πρωτ.: 2614/11.10.2013) επανέρχεται στη Βουλή το ζήτημα της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης από τη βουλευτή Φθιώτιδας κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, η οποία μαζί με άλλους συναδέλφους, ζητά την άμεση και οριστική διευθέτηση του θέματος ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου. 

Παράλληλα, ζητείται η ενημέρωση περί του ποσού που έχει προβλεφθεί προς εκταμίευση από το Υπουργείο, καθώς και περί της διαδικασίας επιδότησης των δικαιούχων. 

Σημειώνεται δε ότι, απαντώντας σε παλιότερη σχετική ερώτηση της βουλευτού αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης (μετά από εισήγηση του δεύτερου) την ενημέρωσαν ότι προέβησαν σε τροποποίηση της σχετικής με το θέμα ΚΥΑ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες και να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό η δεύτερη δόση επιστροφής του ΕΦΚ.


Η κατατεθειμένη ερώτηση έχει ως εξής:
 
ΘΕΜΑ: «Επιδότηση για το Πετρέλαιο Θέρμανσης»
     
‘Λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου και αναφορικά με το ζήτημα της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, επικρατεί απόλυτη σύγχυση. Παρά το γεγονός ότι από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, τι θα ισχύσει τελικά φέτος με τη διαδικασία επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.
     
Εφόσον οι διακηρύξεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι βάσιμες και πράγματι υπάρχει πρόβλεψη για εκταμίευση περίπου 300 εκ. ευρώ, τότε οφείλει το Υπουργείο να οριστικοποιήσει τη διαδικασία καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους.

Για παράδειγμα, μπορεί το Υπουργείο να προχωρήσει σε έκδοση «κουπονιών» για τους δικαιούχους, για το ποσό που αναλογεί στον καθένα –ανάλογα με το εισόδημά αλλά και τον τόπο διαμονής τους- με το οποίο θα επιδοτείται η αγορά πετρελαίου.

Ακολούθως οι πρατηριούχοι, το «κουπόνι» μαζί με την απόδειξη παράδοσης της ποσότητας που αναλογεί σε αυτό, θα μπορούν να το εκταμιεύουν από συγκεκριμένο λογαριασμό από όλες τις τράπεζες.

Κατόπιν τούτων…
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Ποιο είναι το ποσό, το οποίο έχει προβλεφθεί για να εκταμιευθεί φέτος, για την
επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης;

2. Η διαδικασία επιδότησης των δικαιούχων, θα προβλέπει το ποσό που αναλογεί να δίνεται προκαταβολικά;’

Η σχετική απάντηση έχει ως εξής:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (ΔΕΦΚ Α 5034729 ΕΞ 2013)

‘Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική ερώτηση των Βουλευτών κκ. Δ.Σταμενίτη, Κ.Σκρέκα, Α.Βεσυρόπουλου, Γ. Γεωργαντά, Χ.Κέλλα και Ε.Μακρή-Θεοδώρου, αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα με βάση την ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:

Με τις διατάξεις της παραγράφου 5, του άρθρου 78, του ν.2960/2001 (ΦΕΚ 265/Α' - Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας), όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του με τον ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α"), εφαρμόζεται για χρήση στη γεωργία ο συντελεστής ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ', της παραγράφου 1, του άρθρου 73, ο οποίος ορίζεται σε 330€/χιλιόλιτρο (από 15/10/2012), με καθιέρωση διαδικασίας επιστροφής φόρου, της διαφοράς μεταξύ του ως άνω συντελεστή και του συντελεστή των 66€ ανά χιλιόλιτρο (από 05/11/2012).

Κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων του ως άνω νόμου 2960/2001, εκδόθηκε για το έτος 2013 η με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΕΦΚ Α 5007302 ΕΞ2013/26-02-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ451/Β'), αναφορικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα δικαιούχα προς επιστροφή πρόσωπα, τις ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται n επιστροφή, τη διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ, και τον τρόπο ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Η ως άνω απόφαση - που καθορίζει την επιστροφή του ΕΦΚ στους δικαιούχους σε δύο δόσεις - εκδόθηκε για πρώτη φορά εντός του πρώτου διμήνου του έτους, με αποτέλεσμα τα δικαιούχα προς επιστροφή πρόσωπα να έχουν λάβει το μεγαλύτερο μέρος της επιστροφής του ΕΦΚ από τις αρχές του έτους, και ως εκ τούτου να μην επιβαρύνονται με το κόστος αγοράς πετρελαίου κίνησης με υψηλό συντελεστή.


Επισημαίνεται ότι μετά από εισήγηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσθήκη κατ' έτος ενός συντελεστή βαρύτητας ειδικών συνθηκών (υψηλές βροχοπτώσεις, περίοδος ξηρασίας ή συνδυασμός και των δύο κτλ.), με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα Παραρτήματα II και III της ανωτέρω ΚΥΑ, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προέβησαν στην τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών, προκειμένου να καταβληθεί και η δεύτερη δόση.’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου