Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Αθώος ο πρώην δήμαρχος Μαλεσίνας μετά από πέντε χρόνια μάχες

Αθώος ο πρώην δήμαρχος Μαλεσίνας.
Πέντε χρόνια μάχη μέχρι να δικαιωθεί.

Που να το φανταστεί ο πρώην δήμαρχος Μαλεσίνας Μιχάλης Φουρλεμάδης ότι η επέκταση ενός σχεδίου πόλης όσο ήταν δήμαρχος θα του είχε κοστίσει μια ολόκληρη πενταετία να τρέχει στα δικαστήρια.
 
Βρέθηκε κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος γιατί από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονταν το σχέδιο δύο πολίτες θίγονται και κατέφυγαν στη δικαιοσύνη καταλογίζοντας ευθύνες στον ίδιο τον δήμαρχο. 

Η κατηγορία του ουσιαστικά έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες υπέδειξαν την εφαρμογή του σχεδίου καθώς θεωρούσαν οι μηνυτές του ότι μετατοπίστηκε ένας κοινόχρηστος χώρος σε βάρος ιδιοκτησιών τους και επομένως κάποιοι ωφελήθηκαν και κάποιοι ζημιώθηκαν.

Γιατρός το επάγγελμα ο ίδιος δεν γνώριζε τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει με την εφαρμογή ενός σχεδίου πόλης. Μάλιστα οι αντίδικοι του δημάρχου δήλωσαν στο δικαστήριο πως «οι πράξεις του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του αφήνουν να εννοηθεί ότι ήθελε να ευνοήσει άλλους».
 
Την ίδια στιγμή όμως οι μηχανικοί αλλά και οι αρμόδιες αρχές μιλούσαν για ασυμφωνίες σε διάφορα σημεία του σχεδίου πόλης.
 
Μάλιστα προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή ότι υπήρχε ασυμφωνία στα σχέδια που είχαν εγκριθεί, κατέληγε σε έγγραφό της και η προϊσταμένη τότε της Πολεοδομίας στη Φθιώτιδα. Μάλιστα τονίστηκε στο δικαστήριο ότι η εφαρμογή επί εδάφους στο σχέδιο της πόλης είχε δημιουργήσει ορισμένα τετελεσμένα γεγονότα και συνάμα όπως σημειώθηκε εμπράγματα δικαιώματα. Μάλιστα κατατέθηκε στο δικαστήριο ότι η εφαρμογή του σχεδίου ήταν από το 1980 και ότι το νέο σχέδιο δεν ήρθε να αλλάξει τίποτα ουσιαστικά σε σχέση με εκείνο που υπήρχε το 1969. Έτσι λοιπόν αποτυπώνονταν η διαδοχική κατάσταση με τον τότε δήμαρχο να κρατά μια αμυντική στάση προσπαθώντας να πείσει τους δικαστές ότι δεν ήθελε να κάνει τίποτα παραπάνω και από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες που ένιωθαν θιγμένοι να υπεραμύνονται της σκοπιμότητας του δημάρχου.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες που ενέκριναν τη συγκεκριμένη μελέτη σημείωναν ιδιαίτερα στις μελέτες των έργων την ύπαρξη αντιπαράθεση που υπήρχε και της ασυμφωνίας καθώς έγραφαν ως παρατήρηση ότι «αν γίνουν έργα οδοποιίας να γίνουν μόνο για λόγους βατότητας του δρόμου και όχι να θιγούν ιδιοκτησίες».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από το 1894 υπάρχει σχέδιο για την Μαλεσίνα το οποίο ανανεώθηκε σε κάποια σημεία το 1969 ενώ αντίθετα το σχέδιο του 1980 είναι εκείνο που είχε εγκριθεί το 1969. Το 2010 έγιναν κάποιες κινήσεις να προχωρήσουν σε εφαρμογή του σχεδίου αλλά διαπίστωσαν ότι υπήρξε ασυμφωνία ανάμεσα σε εκείνα που γράφονταν στο χαρτί και σε εκείνα που ουσιαστικά αποτυπώνονταν στο έδαφος.
 
Υπηρεσιακοί παράγοντες αρνήθηκαν ότι υπήρχε ασυμφωνία και μάλιστα ως βασικό επιχείρημα χρησιμοποίησαν το γεγονός ότι η υπηρεσία δεν δέχθηκε κανένα αίτημα για ανάκληση της πράξης εφαρμογής του σχεδίου. Αντίθετα κατατέθηκε ότι το 2010 ο Δήμος ζήτησε βοήθεια για την εφαρμογή του σχεδίου στο έδαφος. 
 
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Βασίλης Στασινός η Πολεοδομία είχε την αρμοδιότητα και ότι η εγκύκλιος του 2006 προβλέπει προστασία για τους κοινόχρηστους χώρους τους οποίους και προστατεύει.
 
«Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι η τροποποίηση της πράξης εφαρμογής ενός σχεδίου πόλης γίνεται πάντα με το σταγονόμετρο. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική αιτιολογία για το ισοζύγιο των κοινόχρηστων χώρων» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Στασινός
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι στην πορεία του χρόνου είχαν κληθεί να καταθέσουν και με βάση τις δικές τους μαρτυρίες σχηματίστηκε μια ογκωδέστατη δικογραφία.
 
Ο πρώην δήμαρχος και γιατρός Μιχάλης Φουρλεμάδης σημείωσε στην απολογία του ότι δεν έκανε τίποτα παραπάνω παρά εκείνα τα οποία προέκυπταν μέσα από τις εισηγήσεις των ειδικών και ότι δεν είχε πρόθεση να βλάψει κανέναν αλλά ούτε και να ωφελήσει κάποιον άλλον. 

Έτσι το δικαστήριο μετά από μια τετράωρη ακροαματική διαδικασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετείται παράβαση καθήκοντος καθώς στην πληθώρα των ερωτημάτων που έθεσαν οι δικαστές αλλά και η εισαγγελική έδρα οι απαντήσεις οι οποίες έρχονταν πρόδιδαν πλημμελή αντιμετώπιση του θέματος από τις δημόσιες αρχές και τη δημόσια διοίκηση. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι το θέμα δεν έχει λήξει μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες οχλήσεις από τους πολίτες. 

Έτσι το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον πρώην δήμαρχο, πρόταση την οποία έκανε δεκτή και η εισαγγελική έδρα.
 
Eφημ. ΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου