Στα χαρτιά παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια μεγάλες επενδύσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας, κάτι που αποτελεί το ζητούμενο των τελευταίων ετών.
Ωστόσο, έπειτα από αρκετό καιρό παρατηρείται κινητικότητα στο μέτωπο της αδειοδότησης νέων μεγάλων αναπτυξιακών έργων.
Το zougla.gr συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα projects που φαίνεται ότι έχουν πια «ξεκολλήσει».
Ποια είναι αυτά;
Στην Αταλάντη
Το Atalanti Hills που παρέμενε επτά ολόκληρα χρόνια «παγωμένο» και για το οποίο έχει κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση το Σχέδιο για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).
Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ και εάν δεν ξαναβρεθεί αντιμέτωπο με τα «τερτίπια» του ελληνικού Δημοσίου, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέχρι τα τέλη του 2014.
Πίσω από το Atalanti Hills βρίσκεται η Λοκρός που αποτελεί κοινοπραξία των ξένων εταιρειών Prufrock Investments και Europa Capital. Για την αγορά της έκτασης που βρίσκεται στον Έξαρχο Φθιώτιδας η Λοκρός δαπάνησε περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ.
Θα κατασκευάσει τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα πέντε αστέρων, 5.000 κατοικίες, γήπεδα γκολφ, βοτανικό λόφο 700 στρεμμάτων, ιππικό κέντρο και θεματικό πάρκο.
Στην πρώτη φάση της κατασκευής δώσει εργασία σε 800 άτομα που υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν στις 4.800 όσο οι εργασίες προχωρούν, ενώ θα δημιουργήσει συνολικά 8.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας.
Στην Ιθάκη
Ένα ακόμη μεγάλο έργο για το οποίο, έως το τέλος της χρονιάς, αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος αίτηση προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της λήψης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων αφορά το Iliad resort.
Πρόκειται για τουριστικό συγκρότημα-μαμούθ προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο «τρέχει» Έλληνας ομογενής από την Αυστραλία που έχει πληρώσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την να αγοράσει την έκταση 2.600 στρεμμάτων στην Ιθάκη.
Όταν ολοκληρωθεί, δηλαδή σε περίπου 30 μήνες από τη στιγμή που θα μπουν οι μπουλντόζες, το Iliad resort θα είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο που έχει κατασκευαστεί σε ελληνικό νησί.Θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων, εμπορικές χρήσεις και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες με 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.
«Fast track»
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, χθες κατά το συνέδριο Capital&Vision, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, αίτηση για ένταξη στο fast track έχουν καταθέσει τρία μεγάλα ξενοδοχειακά έργα συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το Pravita estate το οποίο βρίσκεται στην Χαλκιδική, στην περιοχή Ταξιάρχη του Δήμου Πολυγύρου και καταλαμβάνει έκταση 12.673 στρεμμάτων. Θα περιλαμβάνει 4 γήπεδα γκολφ, 3 ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας, αποκατάστασης & θεραπείας, προπονητικό αθλητικό κέντρο, καθώς και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού. Υπολογίζεται επίσης, ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.300 νέες θέσεις εργασίας όσο θα λειτουργεί.
Ένα ακόμη έργο αφορά το Kilada Hills που θα υλοποιηθεί στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε έκταση 2,000 στρεμμάτων. Θα είναι προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας.
Το τρίτο τουριστικό συγκρότημα για το οποίο έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στο fast track είναι το “Ithaca Resort” στη Νότια Ιθάκη, του οποίου, για την ώρα, δεν είναι γνωστό το μέγεθος του προϋπολογισμού.
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, ακόμη και η έγκριση υπαγωγής στο fast track δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει απαραίτητα στην υλοποίηση του έργου. Κι αυτό διότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι επενδυτές χρησιμοποιούν το «πιστοποιητικό» της υπαγωγής στο fast track ως δέλεαρ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Δεν διαθέτουν δηλαδή χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα πολλά έργα ενώ έχουν ενταχθεί στο νόμο για την απλοποίηση των επενδύσεων να μένουν στα χαρτιά για πολλά χρόνια.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.