Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

"Ξυπνάει" η μεγάλη επένδυση της Αταλάντης


Tο Atalanti Hills είναι μία από τις μεγάλες επενδύσεις που εξαιτίας του «οσφυοκαμπτικού» Δημοσίου παραμένει στα σχέδια τα τελευταία χρόνια. 

 
Το 2010 ο Θεόδωρος Πάγκαλος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε επιφορτιστεί με το «ξεκλείδωμα» του έργου. Χωρίς αποτέλεσμα όμως, καθώς, ύστερα από ένα χρόνο, οι επενδυτές διαμήνυαν, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, ότι προτίθενται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ήδη είχαν περάσει 46 μήνες (Φεβρουάριος 2011) που οι άνθρωποι της Lokros προσπαθούσαν να… επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

Τελικά αποφάσισαν να πολεμήσουν -χρειάστηκαν 32 μήνες ακόμη- με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και σήμερα φαίνεται ότι σιγά-σιγά «δικαιώνονται».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο υπουργείο Περιβάλλοντος κατατέθηκε προς έγκριση, αρχές της εβδομάδας, το Σχέδιο για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) για το τουριστικό συγκρότημα που σχεδιάζει η Lokros να αναπτύξει στην Αταλάντη.
 

Η έγκρισή της ΠΟΤΑ αναμένεται να δοθεί σε διάστημά έως έξι μηνών και θα ακολουθήσει η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Έως τα τέλη του 2014, το έργο αναμένεται ότι θα έχει μπει στη φάση της κατασκευής και της υλοποίησης των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέο γύρο γραφειοκρατικών εμποδίων.
 
Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ

Οι επενδυτές έχουν ήδη δαπανήσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την αγορά της έκτασης, με το σχεδιαζόμενο τουριστικό συγκρότημα να απέχει 700 μέτρα από την κοινότητα Εξάρχου Φθιώτιδας.

Το business plan της επένδυσης, προϋπολογισμού 1-1,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών, την υλοποίηση ακαδημίας και γηπέδων γκολφ, βοτανικού λόφου 700 στρεμμάτων, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου.

Το έργο θα δημιουργήσει το πρώτο έτος κατασκευής 600 θέσεις εργασίας που υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν στις 4.800 το τέταρτο έτος. Συνολικά, θα δημιουργήσει 8.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή που σήμερα «ζει», κατά βάση, από την καλλιέργεια βαμβακιού και καλαμποκιού.

Πάντως, αυτό που «κράτησε» στην Ελλάδα τους ξένους επενδυτές των Prufrock Investments και Europa Capital (αποτελούν την Lokros) είναι οι μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και η αποδοχή του έργου από την τοπική κοινωνία.

Αλλά και τα νομοσχέδια των υπουργείων ΠΕΚΑ, Πολιτισμού και Τουρισμού που απλουστεύουν την αδειοδοτική διαδικασία. Τα οποία, βέβαια, ψηφίστηκαν το 2011, αλλά απαιτήθηκε μία διετία για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα… 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου