Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Στοιχεία για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από πλευράς Σέλμαν ζητάει ο Συμεών Κεδίκογλου


Ο βουλευτής, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στον Υπουργό Εργασίας για τη Σέλμαν και τα άλλα μείζονα εργασιακά ζητήματα στο νομό, καταθέτει ερώτηση, προκειμένου να συγκεντρωθούν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου στοιχεία για τις παράνομες ενέργειες της εταιρίας σε σχέση με τους εργαζόμενους.

Οι 174 εναπομείναντες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την πρόθεση της εταιρίας να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασής της για οριστική αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου.

Με την ερώτηση ο βουλευτής ζητά απαντήσεις σχετικά με τους ελέγχους που έχει διενεργήσει στην εταιρία Alfa Woods και στο εργοστάσιο της Σέλμαν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τις παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας που έχουν σημειωθεί, αν καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων και αν όχι, εάν τηρήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου, όπως ορίζεται εκ του νόμου, και τέλος σχετικά με το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί για παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες και τι ποσό από αυτά έχει καταβάλει η εταιρία.


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Θέμα: Τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας στο εργοστάσιο της Σέλμαν (SHELMAN) στο Βασιλικό Ευβοίας. 
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό (μητρική εταιρεία Alfa Woods), η εργοδοσία έχει παραβιάσει κατ’ επανάληψη το εργατικό δίκαιο επιβάλλοντας μονομερή εκ περιτροπής εργασία μία εβδομάδα το μήνα, μονομερείς περικοπές μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων μηνών, μη καταβολή αποζημιώσεων από απολύσεις, μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων. Η εκ περιτροπής εργασία μία εβδομάδα το μήνα, όπως και άλλες ενέργειες, ανακλήθηκαν μέσω προσωρινών μέτρων στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το εργοστάσιο στο Βασιλικό που είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της Εύβοιας, έχει επιδοτηθεί με περισσότερο από 27 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο. Η δε μητρική εταιρία Alfa Woods έχει επιχορηγηθεί με άλλα 33,8 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο από το 2002 έως το 2009, ενώ και το δεύτερο εργοστάσιο στην Κομοτηνή έχει επιδοτηθεί με πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, η εταιρία Alfa Woods αριθμεί 300 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 174 στο εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό, από τους 1.149 που απασχολούσε το 2007. Στις 7 Ιανουαρίου, η εταιρία ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο, όπου είναι εισηγμένη, ότι αναστέλλει οριστικά τη λειτουργία του εργοστασίου, προβαίνοντας σε ομαδικές απολύσεις για τους 174 εργαζομένους και μάλιστα σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την ανεργία.

Σημειώνεται τέλος ότι με την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου, θέμα τίθεται και με το λιμένα χρησιμοποιεί με σχετική άδεια χρήσης, ο οποίος ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του ελληνικού δημοσίου.

Επειδή, η ανωτέρω εταιρία έχει εισπράξει υψηλές επιδοτήσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου καθώς και δανειοδοτήσεις και

Επειδή, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες έχει προβεί σε σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ερωτάσθε:

·         Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ποιους ελέγχους έχει διενεργήσει στην εταιρία Alfa Woods και το εργοστάσιο της Σέλμαν στο Βασιλικό Ευβοίας;
·         Ποιες παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί; Καταβλήθηκε το δώρο Χριστουγέννων και αν όχι, τηρήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου, όπως ορίζεται εκ του νόμου;
·         Πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί για παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες και τι ποσό από αυτά έχει καταβληθεί;

16 Ιανουαρίου 2013                                            Ο Βουλευτής
 Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου