Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Πλημμύρησαν από κόσμο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Φθιώτιδας με την Πανσέληνο

  
Περισσότερα από 6.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας συρρέοντας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους από το ένα άκρο της Φθιώτιδας στο άλλο για να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Οι εκδηλώσεις, που έχουν γίνει πλέον θεσμός, γνωρίζουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερη επιτυχία, χάρη στο συνδυασμό των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων με το περιβάλλον των μνημείων και την πανσέληνο.



Για την διοργάνωσή τους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας συνεργάστηκε με τους κατά τόπους Δήμους, τον Δήμο Λαμιέων, τον Δήμο Δομοκού, τον Δήμο Λοκρών και τον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, αλλά και εκπολιτιστικούς συλλόγους, προσφέροντας ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο απήλαυσαν οι παρευρισκόμενοι στο Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, στην Ακρόπολη της Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης και στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας.  


Μουσικές παραστάσεις, όπως του Παντελή Θαλασσινού στην Πρόερνα, των Χρυσόστομου Μαλάτου και Ειρήνης Τασούλα στο Κάστρο Λαμίας, της ‘’Χορωδίας Αταλάντης’’ και της ανδρικής χορωδίας ‘’Η Πρόοδος’’ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, των Γιώργου Λάμπρου και Γιώργου Μόσχου στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Υπαταίων ‘’ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ’’ στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη, εικαστικά δρώμενα (ομαδική έκθεση των μελών του Ομίλου καλλιτεχνών ΑΡΤΙΟΝ στο Κάστρο Λαμίας και θεματική έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη) και, τέλος, ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις όλων των μουσείων, μάγεψαν τους επισκέπτες και τους οδήγησαν σε ένα ονειρικό ταξίδι, προσφέροντας ταυτόχρονα ενημέρωση για το σημαντικό αρχαιολογικό έργο που επιτελείται στην περιοχή και αναδεικνύοντας την ιστορία της και τον μνημειακό της πλούτο.


H έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου στο Βυζαντινό Μουσείο στην Υπάτη θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι περιοδικές εκθέσεις «Καθ΄ οδό…Αρχαιότητες και Μεγάλα Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας και «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης έως 31-12-2015.


Η αναζωογόνηση των μνημείων και το άνοιγμα των μουσείων με ελεύθερη είσοδο, προκειμένου το πολιτιστικό μας κεφάλαιο να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό, αποτελεί τον κύριο στόχο της διοργάνωσης, ο οποίος επιτυγχάνεται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, χάρη στη θερμή υποστήριξη των εκδηλώσεων από το φυλακτικό προσωπικό και όλους τους υπαλλήλους της Εφορείας. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου