Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Χρ. Σταϊκούρας: Ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος και ανηφορικός

Εφικτές χαρακτηρίζει τις τροποποιήσεις στα μέτρα ο Υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην βάση όμως του ισοδύναμου αποτελέσματος. 

Αναγνωρίζει ότι υπήρξαν αστοχίες και αδικίες και χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, χαρακτηρίζει όμως τον δρόμο μακρύ, δύσκολο και ανηφορικό. 

Στην συνέντευξή του κάνει αναφορά στις πολιτικές συναινέσεις και στις μεγάλες κοινωνικές συμφωνίες. Ωστόσο επιχειρεί και έναν μίνι απολογισμό της περιόδου που είναι στο Κοινοβούλιο και φωτίζει την προεκλογική περίοδο.

Σε σημεία της συνέντευξής του αναφέρει: 

«…Κατά την εφαρμογή οικονομικών προγραμμάτων, καθίστανται αναγκαίες και είναι εφικτές οι τροποποιήσεις…» 

«…Η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν δημοσιονομικά ισοδύναμα ώστε να διορθώσουν αστοχίες και αδικίες του Προγράμματος…»  

«…Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με στιβαρότητα, διαπραγματευτική ισχύ, πολιτική σταθερότητα και προγραμματική σαφήνεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και μεγάλωνκοινωνικών συμφωνιών…» 

«…Οδρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς, δύσκολος και ανηφορικός. Είναι όμως ανοικτός…»

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:




Κύριε Σταϊκούρα, έχει ξεκινήσει για τα καλά η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων, με την οικονομία να είναι στο επίκεντρο αυτής. Ποιοί είναι, κωδικοποιημένοι, οι βασικοί πυλώνες της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία;
Η χώρα, τα τελευταία τρία χρόνια, περνά μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες.
Με πράξεις και παραλείψεις οδήγησε τη χώρα, και μάλιστα χωρίς διαπραγμάτευση, στο Μνημόνιο.
Εφήρμοσε λανθασμένες ή ελλειμματικές πολιτικές και επέδειξε διαχειριστική ανεπάρκεια.
ΗΝέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, επέκρινε τις επιλογές και ανέδειξε το εσφαλμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής.
Σήμερα, για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση απαιτείται:

1ον. Η επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσω της υλοποίησης πολιτικών για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και τη δημιουργία ενός απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, και της τροποποίησης πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.
2ον. Η υιοθέτηση δράσεων για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.
3ον.Ηπροώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες, η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν υλοποίησε. Όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ο εξορθολογισμός του μεγέθους και της λειτουργίας του κράτους, η βελτίωση του ρυθμιστικού και ανταγωνιστικού πλαισίου των αγορών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, σύμφωνα με το ΣΕΒ, μόνο το 10% από τα 250 εμπόδια στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα έχει αντιμετωπιστεί.

Εκτιμάτε ότιυπάρχουν περιθώρια τροποποίησηςαυτών των πολιτικών;
Θα σας απαντήσω ευθέως πως πάντα, κατά την εφαρμογή οικονομικών προγραμμάτων, καθίστανται αναγκαίες και είναι εφικτές οι τροποποιήσεις.
Σημαντικοί οικονομολόγοι και στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αναμφίβολα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στην πορεία του. Και η νέα Κυβέρνηση εύλογα να προβεί σε κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αρκεί αυτές να είναι ευθυγραμμισμένες με το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας.
Άλλωστε, αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού κατά την πρόσφατη διαμόρφωση του Προγράμματος έγινε, για πρώτη φορά, διαπραγμάτευση, κυρίως με την επιμονή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά.
Σε άλλα θέματα η χώρα τα κατάφερε και σε άλλα όχι.

Ποιές είναι οι άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού σας προγράμματος;
Η ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την ενεργοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν, το «ξεπάγωμα» των μεγάλων οδικών έργων που καρκινοβατούν, την προώθηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τη σταδιακή φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την αποκατάσταση ακραίων αδικιών που πρόσφατα συντελέστηκαν. Αναφερόμαστε στην αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολύτεκνων, στην αναζήτηση λύσης για την αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων με αποταμιευτικά, φορολογικά και επενδυτικά ισοδύναμα μέτρα, και στην ανακούφιση των δανειοληπτών ώστε η δόση των δανείων να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
Η ασφάλεια του πολίτη, αποκαθιστώντας την έννομη τάξη και αντιμετωπίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, διερευνώντας το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών μετά το 1974 και εξετάζοντας πλήρως τοπως φθάσαμε στο Μνημόνιο.

Και με τα μέτρα του Ιουνίου τι θα γίνει;
Όντως, τον Ιούνιο θα πρέπει να εξειδικευτούν μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ καταρχήν για την περίοδο 2013-2014. Και λέω καταρχήν γιατί το ίδιο το Μνημόνιο αναφέρει πως μπορούμε να διαβουλευτούμε με την Τρόικα σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης ώστε η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής να επεκταθεί και πέραν του 2014. Συνεπώς η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει ηπιότερη. Τα μέτρα θα προέλθουν, και ορθώς, αποκλειστικά από την περιστολή των δαπανών και, ως ένα βαθμό, θα βασιστούν σε σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ. Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν με λογικές και μεθοδολογίες κόστους-οφέλους ή κόστους-αποτελεσματικότητας.

Μπορείτε να δώσετε κάποιες παρεμβάσεις;
Η Νέα Δημοκρατία, πριν από 1 χρόνο, κατέθεσε δέσμη μέτρων ύψους 18,4 δισ. ευρώ.
Μέτρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις φορέων, την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, τη μείωση των λειτουργικών αμυντικών δαπανών, τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών, την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της μείωσης των κινήτρων, του περιορισμού των περιθωρίων και της αυστηροποίησης των ποινών για φοροδιαφυγή.
Κάποια από αυτά έχουν υλοποιηθεί και αρκετά μένουν ακόμα να προωθηθούν.
Ενώ καθημερινά καταγράφονται νέες περιπτώσεις σπατάλης, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης σε διάφορα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
Η βελτίωση της ποιότητας των θεσμών, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η μείωση της διαφθοράς, η περαιτέρω μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο, η βελτίωση του πλαισίου για τα αυθαίρετα κτίσματα, το τέλος στα παιγνιομηχανήματα, η χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων (ERP) για την κατάρτιση προϋπολογισμού, κοστολόγησης, εσωτερικού ελέγχου και οικονομικής παρακολούθησης φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης και η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν δημοσιονομικά ισοδύναμα ώστε να διορθώσουν αστοχίες και αδικίες του Προγράμματος.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία;
Με τις εκλογές της 6ης Μαΐου ολοκληρώνεται ο κύκλος που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2009. Κύκλος ψεύτικων υποσχέσεων, ανεύθυνων επιλογών, λανθασμένων πολιτικών.
Και αρχίζει μία δύσκολη περίοδος μεγάλων προκλήσεων.
Η Νέα Δημοκρατία, παρά τα όποια λάθη της, με ορθολογικά και αυστηρά κριτήρια, έχει αποδείξει πως αποτελεί, διαχρονικά, δύναμη ευθύνης,σταθερότητας και προοπτικής.
Είναι δύναμη ευθύνης, καθώς, από το θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, κράτησε υπεύθυνη στάση. Απέφυγε τις σειρήνες των ψευδαισθήσεων, δεν καλλιέργησε τη σύγχυση ποντάροντας, όπως άλλοι, στην απελπισία των πολιτών και στα αδιέξοδα της κοινωνίας, δεν «ψάρεψε» σε θολά νερά, επέδειξε διορατικότητα, εργάστηκε ουσιαστικά για τη χώρα.
Είναι δύναμη σταθερότητας, καθώς με πρωτοβουλίες της, τον περασμένο Νοέμβριο, έδωσε διέξοδο στο πρόβλημα της ακυβερνησίας, στον κίνδυνο της εσωτερικής έκρηξης και της εξωτερικής κατάρρευσης. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που διαχρονικά έλαβε ή συμμετείχε, με ευθύνη, σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της χώρας.
Είναι δύναμη προοπτικής, καθώς έχει καταθέσει συνεκτικές, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και διαυγές ιδεολογικό στίγμα, αυτό του κοι-
νωνικού φιλελευθερισμού.
Πιστεύω ότι η ΝέαΔημοκρατία, με το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει, αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τη χώρα και την προοπτική της.

Θεωρείτε εφικτή την αυτοδυναμία;
Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί ισχυρή λαϊκή εντολή. Επιδιώκει την αυτοδυναμία.
Και τούτο γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με στιβαρότητα, διαπραγματευτική ισχύ,πολιτική σταθερότητα και προγραμματική σαφήνεια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και μεγάλων κοινωνικών συμφωνιών.

Ποιος εκτιμάται ότι θα είναι ο ρόλος του Νομού Φθιώτιδας στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση;
Ο Νομός, στη δύσκολη περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, μπορεί και πρέπει να συμμετέχει ενεργά.
Να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες.
Να εργαστεί για την ανάπτυξη των δομών εκπαίδευσης και υγείας, για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν βαλτώσει, για την ανάληψη ενεργειακών πρωτοβουλιών, για την ανασυγκρότηση σε σύγχρονες βάσεις του πρωτογενούς τομέα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και
της καινοτομίας, για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς, δύσκολος και ανηφορικός. Είναι όμως ανοικτός. Είμαστε αισιόδοξοι και ρεαλιστές ότι εν τέλει θα τον περπατήσουμε με επιτυχία.

6 σχόλια:

  1. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ...
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΒΟΛΕΜΑΤΑ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ, ΚΤΛ... ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ...
    ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΕΚΑΝΕ, ΤΙ ΚΑΝΕΙ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ...
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ. ΝΑ ΘΥΜΗΣΩ ΣΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΑΠΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΡΩΤΗΣΕΙ: ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΜΑ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ολοι οι Δαπιτες ξερουν οτι ο κύριος Σταϊκούρας ειναι τριάντα οκτώ (38) ετών...
    τα υπολοιπα δεν ειναι αξια σχολιασμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσε φίλε το παραμύθι με το Μνημόνιο. Υπάρχει κάποιος από τους υποψηφίους της ΝΔ που να σου λένε ότι είναι εναντιον του δευτέρου μνημονίου και ότι θα ψήφιζαν να φύγει η χώρα από το ευρώ. ΚΑΝΕΙΣ. Έχω ακούσει και το Σταυρογιάννη και την άλλη την υποψήφια (δεν θυμάμαι τώρα το ονομά της) να λένε πως συμφωνούν με την κίνηση αυτή. Είναι κίνηση της ΝΔ!! Τώρα για το πελατειακό σύστημα…μετά από αυτό μπορεί να κατηγορήσεις τον Σταϊκούρα για τη Μικρασιατική καταστροφή, τη δολοφονία του Κένεντι, την έκρηξη στο Τσαλεντζερ, την πτώση του σοσιαλισμού, τον πόλεμο στη Σερβία και πολλά άλλα…Αι σοβαρευτείτε να πάμε τη χώρα μπροστά. Και εάν ποτέ ο Σταικούρας διαχειριστεί εξουσία τότε να του χρεώσεις ότι θες…ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΟΤΙ Ανωνυμε φίλε ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΟΥ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕ, ΕΔΩ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ Ο ΣΥΜΠΙΛΙΔΗΣ, Ο ΔΟΥΚΑΣ, Ο ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΝΔ, Ο ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Η’ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΛΕΧΤΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ!!!ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά άκουσες εσύ τι είπε ο Δαπίτης στο Σαμαρά;;; Σιγά να μην πήγατε και για καφέ….χαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...πίσσα με πούπουλα σε όλους τους προδότες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου