Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Γκρίνια και φαγούρα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - Σε αμηχανία τα στελέχη των δύο κομμάτων

Απογοήτευση, γκρίνια, φαγούρα και μεγάλος προβληματισμός σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές-δήμιο για τα δύο κόμματα εξουσίας του παρελθόντος.
Στη ΝΔ 

Η Ν.Δ. κατέγραψε το ιστορικό χαμηλότερο ποσοστό του 18,85% και στο παρασκήνιο η έχει αρχίσει η γκρίνια. Υπό την ηγεσία του κ. Σαμαρά, αν και κατέκτησε την πρώτη θέση, η Ν.Δ. κατάφερε να βρεθεί στην πιο δεινή θέση της ιστορίας της το βράδυ της 6ης Μαϊου. 

Η αμηχανία και ο προβληματισμός πολύ μεγάλος στο εσωτερικό της ΝΔ και σε όλα τα επίπεδα. Το κόμμα "έπεσε" 15 μονάδες (!) κάτω από την ταπεινωτική ήττα του κ. Κ. Καραμανλή το 2009 από τον κ. Γ. Παπανδρέου. 

Αποτέλεσμα η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος να είναι εκρηκτική, αλλά το γεγονός ότι είμαστε στην έναρξη των διερευνητικών εντολών και υπάρχει ανοικτό ακόμα το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, σώζει μέχρι στιγμής την ηγεσία της ΝΔ από τη σφοδρή δημόσια κριτική και αμφισβήτηση. Ο κ. Σαμαράς σε αυτή τη φάση είναι «τυχερός», διότι η συζήτηση περί ευθυνών συγκαλύπτεται από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για το σχηματισμό ή όχι κυβέρνησης. Οπότε θέμα ηγεσίας δεν τίθεται αυτή τη στιγμή ανοικτά από κανέναν, αλλά υπάρχουν κορυφαία στελέχη που θέτουν το ζήτημα της «επόμενης ημέρας» στη Ν.Δ. και θέτουν διάφορες προτάσεις και ζητήματα όπως: διαδικασίες εσωτερικού διαλόγου και απολογισμού, άμεση αλλαγής ηγεσίας σε μία μεταβατική, εκλογής νέου προέδρου, επιστροφής Κ.Καραμανλή στην ηγεσία, επανένωσης της κεντροδεξιάς και επιστροφής των διαγραφέντων, κ.α.. 


Οι γκρίνιες που έχει προκαλέσει στα «γαλάζια» στελέχη το ιστορικά χαμηλό αυτό ποσοστό που έλαβε η Ν.Δ. στις προχθεσινές εκλογές φέρνει ολοένα και μεγαλύτερη φαγούρα -και δικαίως κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- στη Συγγρού. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και οι κομματικοί παράγοντες που εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους. Κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. μιλάνε για ολέθρια λάθη, τόσο του κ. Σαμαρά, αλλά και στενών συνεργατών του, οι οποίοι τον οδήγησαν σε στρατηγικό αδιέξοδο και οδήγησαν την παράταξη για πρώτη φορά στην ιστορία της στην μεγαλύτερη εκλογική ήττα και μάλιστα από θέση αντιπολίτευσης!!! 

Ο κ. Σαμαράς δεν κατάφερε, όχι την αυτοδυναμία που ήθελε εξ αρχής να πετύχει, αλλά ούτε καν να πετύχει μια καθαρή νίκη για το κόμμα του. Η πάλαι ποτέ κραταιά Ν.Δ. είναι σε απόσταση αναπνοής περίπου δυο μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ (!) και χάριν του «νόμου Παυλόπουλου διατηρεί το σημαντικό προβάδισμα σε έδρες.  

Στο στόχαστρο πάντως, έστω και ανεπισήμως, έχουν μπει τόσο ο κ. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες για τις επιλογές τους και τις κατευθύνσεις που έδωσαν στο κόμμα, όσο και η πολιτική και επικοινωνιακή προεκλογική στρατηγική του κόμματος, η οποία, όπως απεδείχθη, δεν έπεισε τους πολίτες ούτε καν τους μέχρι τώρα νεοδημοκράτες ψηφοφόρους…  

Τις μεγαλύτερες διαρροές η Ν.Δ. τις είχε προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, τα δύο κόμματα στα οποία άσκησε την πιο έντονη κριτική ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξής του. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, έχασε και τους ψηφοφόρους της λαϊκής Δεξιάς, ενώ είχε χάσει ήδη και πολλούς από τους πιο μετριοπαθείς με τη «δεξιά» ατζέντα του σε θέματα όπως το Μεταναστευτικό.  

Αναποτελεσματική αποδείχθηκε, εξάλλου, και η προσπάθεια των επιτελών της Συγγρού να… εξηγήσουν την αλλαγή στάσης από το πρώτο στο δεύτερο Μνημόνιο, κάτι άλλωστε που δυσκόλεψε ακόμα και τους «γαλάζιους» βουλευτές στις προσωπικές τους επαφές με τους πολίτες. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, από τα «σπλάχνα» της Ν.Δ. γεννήθηκαν δύο κόμματα: αυτά του Πάνου Καμμένου και της Ντόρας Μπακογιάννη, τα οποία συγκέντρωσαν από κοινού σχεδόν 13%. 

Για την ώρα πάντως όλοι βάζουν στην άκρη την όποια δημόσια κριτική για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας και στρέφουν την προσπάθειά τους στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για σταθεροποίηση του πολιτικού μας συστήματος.  Πιθανότερη εξέλιξη, όπως βλέπουν στη Ν.Δ., είναι οι επαναληπτικές εκλογές, καθώς δεν φαίνεται να καταλήγουν θετικά οι προσπάθειες από κανένα κόμμα σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». 

Η συμμετοχή της ΝΔ σε άλλη μία βραχύβια κυβέρνηση με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος του μνημονίου θα ήταν πολύ επιζήμια για το κόμμα αυτή τη χρονική στιγμή καθώς από τη μία θα είναι σε μία συνεχή διαπραγμάτευση και αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζητά επιτακτικά αλλαγή του προγράμματος, ενώ από την άλλη η ΝΔ που είναι το πρώτο κόμμα και θα χρεωθεί αυτή την δυσαρέσκεια των πολιτών.  

Οπότε η ΝΔ θα οδηγήσει με διακριτικό τρόπο τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με σκοπό την -έστω και μικρή- ανακατανομή των εδρών προς όφελος της, αλλά και για να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στο ΠΑΣΟΚ το οποίο σε μία τέτοια περίπτωση θα καταρρακωθεί.


Στο ΠΑΣΟΚ 

Στο άλλο στρατόπεδο τώρα παγωμένα είναι τα πρόσωπα στην Ιπποκράτους μετά την ασύλληπτη ιστορική ήττα που υπέστη την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ, που το κατέταξε τρίτη πολιτική δύναμη (;) στη Βουλή. Το ζήτημα που κυριαρχεί στα εσωκομματικά «πηγαδάκια» είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος, ώστε να διαφύγει το συντομότερο δυνατό από τη σημερινή δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. 

Το στίγμα των προθέσεών του για ριζικές αλλαγές στο κόμμα, πριν παγιωθεί το κλίμα που σήμερα επικρατεί σε βάρος του, έδωσε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς ωστόσο ακόμη να διευκρινιστεί πότε, με ποιους όρους και ποια πρόσωπα θα δρομολογηθούν οι σχετικές εξελίξεις. Σε αυτή τη φάση τεράστιο πρόβλημα για το κόμμα της Ιπποκράτους είναι και η εκλογική αποτυχία των κορυφαίων στελεχών. Τρανταχτά ονόματα, που τα τελευταία χρόνια έχουν πρωταγωνιστεί στα κομματικά δρώμενα, και κορυφαίοι υπουργοί που είχαν απήχηση το κομματικό ακροατήριο, δεν κατάφεραν να εκλεγούν, σηματοδοτώντας με τον πιο σκληρό για το ΠΑΣΟΚ τρόπο το μέγεθος της εκλογικής ήττας που υπέστη την Κυριακή. 

Αρκετά κομματικά στελέχη, απογοητευμένα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τα απέδιδαν και σε λάθη στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. «Το κεντρικό σύνθημα για «αυτοδύναμη Ελλάδα» ήταν άχρωμο» έλεγαν ενώ υποστήριζαν πως ήταν λάθος η στρατηγική της αποδόμησης της διετίας Παπανδρέου. Επίσης από αρκετές Νομαρχιακές Επιτροπές έφταναν μηνύματα ότι ένα κομμάτι «παπανδρεϊκών» αντέδρασαν στο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» (όπως έλεγαν) των «Βενιζελικών» εναντίον του Γ. Παπανδρέου τον περασμένο Οκτώβριο. Υποψήφιοι βουλευτές τα έβαζαν επίσης με την ηγεσία για λάθος επιλογές στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. 

Πέραν την απογοήτευσης και του έντονου προβληματισμού που όλα αυτά προκαλούν στην Ιπποκράτους, «ζάλη» φέρνει στο κόμμα του Ευάγγ. Βενιζέλου η προοπτική των επαναληπτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, εάν τελικώς δεν επιτευχθεί συμφωνία και δεν καταλήξουν σε κυβερνητική συνεργασία τα κόμματα που σήμερα συζητούν προς αυτή την κατεύθυνση, οι επαναληπτικές εκλογές μπορεί να επιφέρουν στο ΠΑΣΟΚ το «τελειωτικό» χτύπημα. Φοβούνται, δηλαδή, ότι στην περίπτωση αυτή θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερη αποσυσπείρωση της κομματικής τους βάσης, με αποτέλεσμα το ποσοστό του κόμματος να κατέβει στα «τάρταρα» και να φτάσει ακόμα και σε μονοψήφιο νούμερο!.. 

Το σενάριο αυτό αποτελεί «εφιάλτη» για το επιτελείο του Ευάγγ. Βενιζέλου, που τις τελευταίες ώρες τάσσεται όλο και ποιο έντονα υπέρ της σύνθεσης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με τη συμμετοχή ωστόσο και άλλων πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Υπέρ της λύσης αυτής τάσσονται τα περισσότερα στελέχη που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον. Η λύση αυτή μάλιστα πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη που μπορεί να "κοντύνει" τα ποαοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και να δώσει ταυτόχρονα χρόνο στο ΠΑΣΟΚ για ανασυγκρότηση...

1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΆΘΑΡΑ Η ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΊΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου