Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Επιστολή 5 Δημάρχων προς τον υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ για παιδικούς σταθμούς



Τις αντιδραστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών με δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες με μικρά παιδιά, όπως προκύπτουν και από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αλλαγές στη μορφή και το χαρακτήρα του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» και την παραπέρα μείωση της χρηματοδότησής του, καταγγέλλουν οι δήμαρχοι Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, με επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ. 
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής: 
«Προς τον υπ. Εσωτερικών
Προς την ΚΕΔΕ
Kύριοι,
Είμαστε ήδη στο τέλος του Ιούνη και από τα δημοσιεύματα του Τύπου μαθαίνουμε ότι το πρόγραμμα "Εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής" που για χρόνια έρχονταν να ενισχύσει τη λειψή από το κράτος χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ αλλάζει ως προς τη μορφή του και μειώνεται παραπέρα η χρηματοδότησή του.
Με βάση την πληροφόρηση καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης 5% σε σχέση με πέρσι, μείωση που προστίθεται σε αντίστοιχη της περσινής χρονιάς με αποτέλεσμα μόνο στα δυο τελευταία χρόνια να έχουμε 10% μείωση στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη λιγότερα παιδιά και οικογένειες να μπορούν να βρουν μια θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ. Πρόβλημα που μεγεθύνεται, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι σταθερά μειώνονται οι ΚΑΠ ως προς τη λειτουργία αυτών των δομών από τότε που πέρασαν στην ευθύνη των δήμων.
Όμως πιο επικίνδυνη θεωρούμε την αλλαγή που επέρχεται στο χαρακτήρα και τη μορφή του προγράμματος με βάση τις εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργείων. Για πρώτη φορά η χρηματοδότηση (voucher) θα πηγαίνει στον ωφελούμενο και όχι στη δομή (δημόσια ή ιδιωτική), όπως γίνονταν μέχρι σήμερα και που ως διαδικασία διασφάλιζε να στηρίζονται κύρια οι δημόσιες- δημοτικές δομές.
Αν έτσι εξελιχτούν τα πράγματα οι δομές των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ στους δήμους, μέχρι και τον Οκτώβρη, όπως η πείρα δείχνει, δεν θα ξέρουμε αν θα μπορέσουν να ανοίξουν. Μέχρι τότε οι δήμοι δεν θα γνωρίζουν ποιοι από τους ωφελουμένους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, πόσα παιδιά θα υποδεχτούν, ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα που θα λάβουν ώστε να σχεδιάσουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται και μπορούν να ανανεώσουν και τις συμβάσεις τους!
Συνολικά οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και η λειτουργία τους θα βρεθεί στον αέρα! Οι δε εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στο πρόγραμμα και που συμβάσεις τους ανανεώνονταν κάθε χρόνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο και της απόλυσης!
Κύριοι αν το σύστημα αυτό επιτραπεί να επικρατήσει θα σημάνει ραγδαία ανατροπή στην υφισταμένη κατάσταση και λειτουργία των συγκεκριμένων δομών στους δήμους και θα κρίνει συνολικά και το χαρακτήρα και την επιβίωσή τους. Γιατί όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι χωρίς δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού που είναι συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι παιδικοί σταθμοί αδυνατούν συνολικά να λειτουργήσουν. Γιατί είναι σε όλους γνωστό, δημοτικές αρχές και κυβέρνηση, ότι το μόνιμο προσωπικό στις συγκεκριμένες δομές είναι πια ελάχιστο και γιατί με βάση τις διαδοχικές κυβερνητικές αποφάσεις και τη λειψή χρηματοδότησης τους για χρόνια, δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις!
Γιατί όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι η ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού συναρτάται αποφασιστικά με την ανάγκη του μόνιμου προσωπικού. Μια ανάγκη που καλύπτεται μερικά και πλημμελώς από τη δυνατότητα που έδινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως προς την ανανέωση των συμβάσεων!
Κατανοούμε την ικανοποίηση που εξέφρασαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών δομών για την αλλαγή του συγκεκριμένου προγράμματος. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στις εξαγγελίες της τους ενισχύει και μάλιστα απέναντι στις αντίστοιχες δημοτικές δομές που αποδυναμώνει πάρα πέρα τη λειτουργία και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα τους!
Μας αφήνει έκπληκτους η στάση της ΚΕΔΕ και του πρόεδρου της!
Η ικανοποίηση των παραγόντων της ΚΕΔΕ με το επιχείρημα ότι ο υπουργός δέχτηκε το αίτημα να εντάσσεται το σύνολο των θέσεων που διαθέτουν οι δημοτικές δομές στο πρόγραμμα μας ξεπερνά!
Αλήθεια μας δεν γνωρίζει η ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι μια τέτοια "παραχώρηση" με βάση τα δεδομένα και τη μορφή του προγράμματος σημαίνει ότι πολλά από τα παιδιά που σήμερα υποδέχονται οι δημοτικοί σταθμοί, εκτός του προγράμματος, θα εκδιωχτούν! Δεν γνωρίζει ότι αν επικρατήσει η λογική των εξαγγελιών της κυβέρνησης θα ξεθεμελιωθεί και η λειτουργία και ο χαρακτήρα τους σαν παιδαγωγικές δομές. Δεν κατανοούν ότι οι παιδικοί σταθμοί θα μετατραπούν σε parking βρεφών και νηπίων που θα κυνηγάνε κάθε χρόνο ως ευκαιρία, κάποιες ελάχιστες από τις πιο τσακισμένες οικογένειες!
Το γνωρίζουμε, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ήρθε για να αποδομήσει μακροπρόθεσμα τις κοινωνικές δομές για παιδί και οικογένεια, να ελαχιστοποιήσει τη χρηματοδότησή τους από το κράτος, να σηκώσει το βάρος μόνη της η οικογένεια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει το τελικό χτύπημα! Εφαρμόζει ότι δεν τόλμησαν οι προηγούμενες! 
§  Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πάρει πίσω τις απαράδεκτες εξαγγελίες ως προς την υλοποίηση του προγράμματος.
§  Να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και η χρηματοδότηση των βρεφικών παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ στους δήμους. Για να μπορέσουν ανοίξουν το Σεπτέμβρη και να καλύψουν τις διευρυμένες σήμερα ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.
§  Να διασφαλίσει ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του απασχολουμένου προσωπικού στις δομές και στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει επιτέλους τη μονιμοποίηση τους .
§  Καλούμε την ΚΕΔΕ έστω και την τελευταία στιγμή να απορρίψει την αντιδραστική ανατροπή που φέρνει η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της για το συγκεκριμένο πρόγραμμα!

§  Τους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφτεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα του παιδιού στη φροντίδα και την αγωγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου