Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση ΕΑΜ - ΛΑΡΚΟ




Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο        

11/06/2016


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Την Πέμπτη στη ΛΑΡΚΟ για ακόμη μια φορά από τύχη δεν είχαμε πολύνεκρο δυστύχημα.

Συγκεκριμένα στην αίθουσα των Η/Κ κατά τη διαδικασία μεταφοράς πάστας των ηλεκτροκαμίνων με την γερανογέφυρα , αποκολλήθηκε το άγκιστρο από το συρματόσχοινο με αποτέλεσμα  το άγκιστρο  μαζί με την πάστα βάρους 5 τόνων να πέσει σε απόσταση αναπνοής από τους δύο συναδέλφους που ήταν στο χώρο κάτω από την γερανογέφυρα (έπεσε και διάλυσε το σκέπαστρο  που ήταν μέσα οι συνάδελφοι θολατζήδες) .

Μετά από αυτό το γεγονός πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. στο Σωματείο με το συγκεκριμένο θέμα και η θέση μας ήταν:
Το σοβαρό συμβάν που έγινε και ευτυχώς δεν είχαμε τραυματίες είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εγκατάλειψης που ακολουθείται για τη ΛΑΡΚΟ από την σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην κατεύθυνση της Ε.Ε και για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι αυτό  παίρνουν όσα μέτρα χρειάζονται  για να σώσουν το κεφάλαιο. Τους εργαζόμενους όμως τους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Καμιά μέριμνα δεν παίρνετε για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και αυτό δεν γίνετε γιατί η ασφάλεια των εργαζομένων κοστίζει στην ΛΑΡΚΟ.

Προτείναμε στο Σωματείο άμεσα να πάρει μέτρα, να καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταγράψουν το συμβάν και ψάξουν σε βάθος αν οι εργαζόμενοι, οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα αντέχουν στην πίεση της  παραγωγής. Αν το εργατοτεχνικό  και επιστημονικό προσωπικό επαρκεί και έχει όλα τα σύγχρονα μέσα για να βγάλει με ασφάλεια την παραγωγή. Σε αυτή την βάση να αποδοθούν ευθύνες γιατί υπάρχουν υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι.  

Οι πολιτικές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται είναι υπεύθυνες για το ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στην συντήρηση  είναι απαξιωμένη διότι εργάζεται κάτω από το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών. Για το ότι δεν έχει φτιαχτεί οργανόγραμμα που να περιέχει αναλυτικά των αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων σε κάθε τμήμα και που να παίρνει σοβαρά υπόψη τις 10ετιες 80΄ - 90’ στις οποίες δεν υπήρχαν εργολάβοι, επαρκούσε το εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό το οποίο ξεπερνούσε τους 1100 εργαζόμενους, ήταν επανδρωμένη η συντήρηση με εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και είναι οι μοναδικές 10ετιες που δεν έχουμε σοβαρά εργατικά ατυχήματα.


Ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι συνυπεύθυνος γιατί όχι μόνο αποκοίμισε και εξαπάτησε τους εργαζόμενους για να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές αναίμακτα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχει συνυπογράψει για την νομιμοποίηση αυτών των πολιτικών καπηλευόμενος την πλειοψηφία που του έχουν δώσει οι εργαζόμενοι.

Στην λογική πως πρέπει οι εργαζόμενοι να κουβεντιάσουμε, να καταγράψουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παρθούν και να αποφασίσουμε πως θα τα διεκδικήσουμε, προτείναμε να γίνει  μια 2ωρή στάση διαμαρτυρίας και Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα  με θέμα την ασφάλεια και την υγιεινή γενικότερα σε όλο το εργοστάσιο.

Η πλειοψηφία του Σωματείου δεν υιοθέτησε να γίνει Γ.Σ ούτε ότι να καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αρκέστηκε στην προκήρυξη μιας «ντουφεκιάς στο αέρα» κατά τη γνώμη μας, 4ωρης στάσης ανά βάρδια με  την λογική να αποδοθούν ευθύνες μόνο σε προσωπικό επίπεδο.

Θεωρούμε πως μια τέτοια λογική και τακτική από το Σωματείο ούτε αποκαλύπτει την πολιτική απαξίωσης που γίνεται στη ΛΑΡΚΟ, ούτε πιέζει για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Κατά τη γνώμη μας αυτή η τακτική εξυπηρετεί την ΛΑΡΚΟ γιατί  το πιο εύκολο γι’αυτή είναι να πάρει ένα κεφάλι που δεν της στοιχίζει σε χρήμα τίποτα  και να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας που στοιχίζουν και έχουμε ανάγκη οι εργαζόμενοι.

Ο συνδυασμός μας καλεί τους εργαζόμενους που βάζουμε την ίδια μας τη ζωή σε κίνδυνο για τα κέρδη της ΛΑΡΚΟ να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτό το σοβαρό συμβάν και για την στάση του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού είτε αυτός λέγετε ΔΑΚΕ και πλειοψηφικά μας οδηγεί σε εκτόνωση της οργής μας, είτε αυτός λέγετε ΜΕΤΑ και κάνει την «πάπια» για να μην χαλάσει το προφίλ της κυβέρνησης που στηρίζει, είτε αυτός θα εμφανιστεί κάποια στιγμή ως «ανεξάρτητος» αλλά θα είναι πάντα εξαρτημένος από τα τις πολιτικές των κομμάτων που στηρίζει. 
Καλούμε τους εργαζόμενους να απεργήσουν μαζικά διεκδικώντας τα αιτήματα που βάζει το Ε.Α.Μ. Να συσπειρωθούν μαζί μας για να αλλάξει κατεύθυνση το Σωματείο και να γίνει αποτελεσματικό, να φέρει αποτελέσματα η διεκδίκηση.
  



Ε.Α.Μ

1 σχόλιο:

  1. Παιδακια του Ε.Α.Μ κανετε λαθος!Δεν ειναι ολοι σαν τα μουτρα σας.. Εσεις εισαστε εξαρτημενοι μεχρι το κοκκαλο απο το ΚΚΕ,το ΜΕΤΑ απο τον ΣΥΡΙΖΑ,η ΔΑΚΕ απο την Ν.Δ αλλα δεν μπορειτε να βαζετε στο ιδιο τσουβαλι και με τους τρεις σας εκ των προταιρων εναν ανεξαρτητο συνδυασμο (αν ιδρυθει) οπως γραφετε επειδη φοβοσαστε μηπως χασετε τις 2 εδρες σας.Εσεις το πατε-ακομα δε τον ειδαμε..γιαννη τον βαφτισαμε-Κανονιστε να συνεχισετε να γραφετε και να κατηγορειτε ανυπαρκτα πραγματα που εχουν να κανουν με τους εργαζομενους,να βριζετε ακομα και τον ιδιο τον αερα μπας και σωθειτε στις εκλογες του ιουλιου και να εισαστε σιγουροι οτι δεν θα ξαναβγαλετε εδρα ουτε σε 20 χρονια,αν ειναι η λαρκο ανοιχτη.Ο κοσμος σας εχει βαρεθει και σιχαθει τοσο εσας οσο και τις αλλες 2 παραταξεις.Αλλα κυριως εσας με την παπαρολογια σας.Βριζετε αυτους που συνυπαρχουν στον ιδιο χωρο του εργοστασιου μαζι σας,βριζετε και αυτους που δεν υπαρχουν πουθενα,περα απ το τρελλο μυαλο σας.Τι να πει κανεις,,,;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου