Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ερώτηση Σαρακιώτη στη Βουλή για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης

Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης από το Γιάννη Σαρακιώτη για την ανάγκη αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου Αταλάντης σε πυροσβεστική υπηρεσία.




Με Κοινοβουλευτική Ερώτηση, που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, 10/6/2016, στη Βουλή, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Νομού Φθιώτιδος και Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Γιάννης Σαρακιώτης, επιχειρεί να επιστήσει την προσοχή του αρμοδίου Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντης, όπως αυτά έχουν επισημανθεί επανειλημμένα και από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και από πολίτες, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας, που καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω πυροσβεστικός σταθμός, παρά τις υπεράνθρωπες και γενναίες προσπάθειες του προσωπικού του, καλείται να καλύψει δυσανάλογες, σε σχέση με το δυναμικό του, ανάγκες μιας ευρύτατης περιοχής τόσο βάσει του πληθυσμού της όσο και εκ του φυσικού περιβάλλοντός της, που περιλαμβάνει πολύ μεγάλες τόσο καλλιεργήσιμες όσο και δασικές και δύσβατες εκτάσεις.  

Ο βουλευτής στην έγγραφη Ερώτησή του παραθέτει έναν προς ένα τους λόγους που καθιστούν αναγκαία, όπως τονίζει, την άμεση αναβάθμιση του συγκεκριμένου πυροσβεστικού κλιμακίου της Αταλάντης σε πυροσβεστική υπηρεσία και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου να τοποθετηθεί σε σχέση με το ζήτημα αυτό, δηλώνοντας εάν εντάσσεται στις πολιτικές προθέσεις του Υπουργείου η αναδιάρθρωση και εν γένει αναβάθμιση, στελεχιακή και λειτουργική, του συγκεκριμένου πυροσβεστικού κλιμακίου, που αποτελεί πάγιο εκπεφρασμένο πολλάκις αίτημα του πυροσβεστικού σώματος αλλά και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Λοκρίδας και των όμορων με αυτή περιοχών του Νομού της Φθιώτιδας.



       Αθήνα, 09/06/2016
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον:  
κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα:  «Ανάγκη αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης του Ν. Φθιώτιδος σε Πυροσβεστική Υπηρεσία»

Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, τα οποία έχουν επισημανθεί επανειλημμένα  από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και από πολίτες, κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας, που καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω πυροσβεστικός σταθμός, παρά τις υπεράνθρωπες και γενναίες προσπάθειες του προσωπικού του, καλείται να καλύψει δυσανάλογες, σε σχέση με το δυναμικό του, ανάγκες μιας ευρύτατης περιοχής τόσο βάσει του πληθυσμού της όσο και εκ του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, που περιλαμβάνει πολύ μεγάλες τόσο καλλιεργήσιμες όσο και δασικές και δύσβατες εκτάσεις. Πάγιο εκπεφρασμένο πολλάκις αίτημα του πυροσβεστικού σώματος αλλά και των πολιτών της περιοχής είναι η περαιτέρω στελέχωση και εν γένει αναβάθμιση του  πυροσβεστικού σταθμού της Αταλάντης ώστε να δύναται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο του που είναι η διασφάλιση της τόσο σημαντικής  πυροπροστασίας για την ευρύτερη, ιδιαίτερα ευπαθή σε πυρκαγιές, περιοχή.
 
Οι βασικοί λόγοι που καθιστούν αναγκαία όσο και επιτακτική την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία συνοψίζονται στα εξής:

-  Ο πυροσβεστικός σταθμός Αταλάντης βρίσκεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την Πυρ/κή Υπηρεσία Λαμίας όπου υπάγεται (80χλμ, ενώ μερικές πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως Μαλεσίνα και Λάρυμνα απέχουν  πάνω από 100 χλμ), αλλά και από τις γειτονικές Υπηρεσίες για την παροχή ενισχύσεων σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος( Λειβαδιά 50χλμ, Θήβα 70 χλμ).
-   Είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός στον τομέα ευθύνης του (συγκεκριμένα 20.296 κάτοικοι απογραφή 2011), ο οποίος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται λόγω των καλοκαιρινών θέρετρων  της περιοχής (Θεολόγος, Λιβανάτες, Σκάλα Αταλάντης, Αρκίτσα).
-  Έχει μεγάλο και επικίνδυνο χώρο ευθύνης συνολικής έκτασης 714.717 στρεμμάτων (περιοχή χαρακτηρισμένη ως α’ επικινδυνότητας από το Δασαρχείο, λόγω ύπαρξης πολλών δασικών εκτάσεων με πεύκα), όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί πολύ μεγάλες δασικές πυρκαγιές.
-  Υπάρχουν μεταλλεία στην περιοχή της Λάρυμνας και της Τσούκας με ιστορικό πολλών ατυχημάτων (βλ. π.χ. ΛΑΡΚΟ).
-   Στον τομέα ευθύνης του εν λόγω πυροσβεστικού κλιμακίου περιλαμβάνονται μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα,  στα οποία υπάρχει ιστορικό πυρκαγιών με πρόκληση σημαντικών ζημιών για τους αγρότες.
-  Επιπλέον, μεγάλο μέρος της εθνικής οδού και των παράδρομων αυτής, διέρχονται από τον τομέα ευθύνης του, οι οποίοι έχουν μεγάλη κίνηση λόγω της ύπαρξης των διοδίων στην Τραγάνα απ’ όπου διέρχονται, μεταξύ άλλων, και πολλά βαρέα οχήματα.
-  Κατά τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζονται έντονα προβλήματα στην  Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Μαρτίνου λόγω χιονοπτώσεων, σημείο στο οποίο εκ του λόγου αυτού λειτουργεί έκτακτο ειδικό κέντρο επιχειρήσεων.
-   Υπάρχει ιστορικό πολλών τροχαίων ατυχημάτων τόσο στην εθνική οδό όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
-  Υπάρχουν επίσης πολλές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή της Αταλάντης και της Λάρυμνας (βλ. ΛΑΡΚΟ, ΑΤΛΑΣ ΤΕΙΠΣ, ΛΑΝΤΖΗΣ ΑΒΕΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΕΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ, καθώς και πλήθος μικρότερων βιομηχανιών και βιοτεχνιών), με ιστορικό μεγάλων και σοβαρών συμβάντων στις βιομηχανίες της περιοχής όπου χρειάστηκαν αυξημένες ενισχύσεις από τις όμορες Υπηρεσίες.
-    Παρουσιάζεται ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών όσον αφορά τις υπηρεσίες της πυροσβεστικής (βλ. ανακριτικό, πυρασφάλεια, κλπ.), οι οποίες είναι συγκεντρωμένες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας [π.χ. ένας κάτοικος Μαλεσίνας για να πάρει ένα απλό πιστοποιητικό πυροπροστασίας για το κατάστημά του πρέπει να διανύσει 110 χλμ ώστε να εξυπηρετηθεί από την  Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας].
-  Τέλος, στον τομέα ευθύνης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης υπάγεται ο οικισμός ΟΣΜΑΕΣ στο Θεολόγο, ο οποίος έχει έκταση 4.000 στρεμμάτων και αποτελείται από 1.500 κατοικίες διάσπαρτες μέσα σε δασική έκταση και πληθυσμό, που τους καλοκαιρινούς μήνες υπερβαίνει τις 20.000 κατοίκους.

Ενόψει των ανωτέρω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1. Είναι στις προθέσεις και/ή στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αταλάντης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και, εάν ναι, με ποιον τρόπο σκοπεύει να υλοποιήσει την αναβάθμιση αυτή;
2. Εξετάζεται η αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σταθμού Αταλάντης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σαρακιώτης Ιωάννης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου