Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ασφάλεια και εργολαβίες στο τραπέζι της ΛΑΡΚΟ


Οι συνθήκες  ασφαλείας στους χώρους του εργοστασίου αλλά και στα υπόλοιπα εργοτάξια καθώς και η ενσωμάτωση εργαζομένων από τις εργολαβίες είναι τα δυο ζητήματα που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στη ΛΑΡΚΟ, αφήνοντας ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα τις εξελίξεις αναφορικά με τα σενάρια πλήρης αποκρατικοποίησης της εταιρείας.

Τα σωματεία εργαζομένων και η διοίκηση περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκλογές της αυριανής ημέρας προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ενσωμάτωσης των εργαζομένων που προέρχονται από εργολαβίες. Το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα όπως γίνεται γνωστό και σε σχετική κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τη χθεσινή μέρα το Σωματείο Εργαζομένων Λάρυμνας και το Σωματείο Χειριστών – Γερανιστών ήταν να συζητηθεί στη συνάντηση των Δ.Σ. των Σωματείων με τη διοίκηση της εταιρείας και την τοπική διοίκηση του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Ωστόσο αυτοδιοικητικοί από την περιοχή της Λάρυμνας και του Μαρτίνου αλλά και μέλη της διοίκησης του Σωματείου αντέδρασαν απέναντι στο ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση για το θέμα των ενσωματώσεων λίγα 24ωρα πριν τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, καθώς θεώρησαν πως αυτό θα λειτουργήσει ευνοϊκά για υποψηφιότητες που έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα στον χώρο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ όπου και έγινε η συνάντηση υπήρξε έντονη παρουσία φυλάκων του εργοστασίου, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι λεκτικοί διαξιφισμοί.

Στην ανακοίνωσή τους πάντως τα δυο Σωματεία επιρρίπτουν ευθύνες σε όσους αντέδρασαν και δεν επέτρεψαν να γίνει συζήτηση γύρω από τις ενσωματώσεις. «Η εταιρεία αναγνωρίζει το δίκαιο αίτημα των Σωματείων, όπως μας ανέφερε, και θα θέσει κριτήρια παλαιότητας, επικινδυνότητας (καμίνια), αξιοκρατίας και ικανότητας, αλλά κάτω από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην είσοδο των νέων γραφείων η διαδικασία των ενσωματώσεων θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές» τονίζουν χαρακτηριστικά με κοινή τους ανακοίνωση τα δύο Σωματεία.

Παράλληλα και όπως γίνεται γνωστό μέσα από την ανακοίνωση των Σωματείων, στο πλαίσιο της συνάντησης με τη διοίκηση και τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Μπομπή συζητήθηκε το θέμα της στήριξης της οικογένειας του 47χρονου που έχασε τη ζωή του πριν από λίγες ημέρες σε ένα ακόμη εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με τα όσα προσδιορίζονται στην ανακοίνωση η διοίκηση επισήμανε πως η οικογένεια του άτυχου 47χρονου που εργαζόταν στη ΛΑΡΚΟ μέσα από εργολαβία θα αποζημιωθεί σαν να ήταν μόνιμος εργαζόμενος.

Με αφορμή μάλιστα τα τελευταία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και γενικότερα τον έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν τόσο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας όσο και στα εργοτάξια των μεταλλείων στη συνάντηση με τη διοίκηση τέθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την πλευρά των Σωματείων τονίστηκε η θέση τους για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ομάδας άμεσης επέμβασης και ελέγχου των εγκαταστάσεων με την επίβλεψη δύο υπομηχανικών, ενώ από την πλευρά της διοίκησης προσδιορίστηκε, όπως γίνεται γνωστό στην ανακοίνωση, πως το θέμα θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση και επισημάνθηκε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί η πρόσληψη παλαιού στελέχους που έχει συνταξιοδοτηθεί. 

Η θέση ωστόσο των Σωματείων είναι κατηγορηματικά αντίθετη απέναντι στο ενδεχόμενο επαναπρόσληψης στελέχους που έχει συνταξιοδοτηθεί και αποζημιωθεί. Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκε η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, με τη διοίκηση να τονίζει πως αυτό θα υλοποιηθεί στο πλάνο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι στο οποίο τα δυο Σωματεία διαφωνούν κάθετα.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. των δύο Σωματείων προκειμένου να γίνει απολογισμός των όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση με τη διοίκηση και να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα κρατηθεί στη συνέχεια, ενώ παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να επανέλθει από τις αρχές της εβδομάδας και το ζήτημα της πώλησης της εταιρείας.

Εφ."ΗΜΕΡΑ"

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ κ.τ.λ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΘΑ ΣΩΘΕΙ.ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΝΑ ΠΕΝΤΟΧΙΛΙΑΡΟ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΥΧΟΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ.ΕΠΕΙΤΑ ΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΧΙΛΙΑΡΑ+ ΘΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝΕ (ΦΤΑΝΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ).ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΕΞΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΙΧΑΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΒΛΕΠΑΝΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ.ΟΛΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ.ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΓΟΣΤΑΣΙΟ.ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου