Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή, Υποψήφιας Ευρωβουλευτή με την ΕΛΙΑ στην Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης των σοσιαλιστών στην Ευρώπη προκειμένου να πιέσουν για την αλλαγή της ΕΕ στην κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, επισημαίνει η υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην «ΕΛΙΑ» - Δημοκρατική παράταξη κα Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της προς την «Ε».


Η κα Μπατζελή χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου ως «τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης» και εκφράζει την άποψη ότι στην ΕΕ «δεν μπορεί να προστατεύεται μόνο το ευρώ αλλά και η εργασία και η παραγωγή».

Η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται και στη νέα ΚΑΠ σημειώνοντας για τους νέους ‘Έλληνες ευρωβουλευτές ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τον δύσκολο και πολύπλοκο  φάκελο της γεωργίας ώστε να προλαμβάνουν τυχόν απώλειες, να προτείνουν πολιτικές που είναι επιλογές της χώρας μας αλλά και να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς για τυχόν εξελίξεις. Να είναι ασπίδα προστασίας για τους αγρότες».


 -Ποιο θεωρείτε το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου;  Πιστεύετε ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν με το μυαλό στην Ελλάδα ή την Ευρώπη;

-Σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαϊκοί λαοί ψηφίζουν με εθνικά, σε μεγάλο βαθμό, κριτήρια. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας. Οι εκλογικές προτιμήσεις των  Ελλήνων ψηφοφόρων θα είναι επηρεασμένες από τη δύσκολη και θολή περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα μας. Από τη μια μεριά αισθήματα απογοήτευσης και από την άλλη τα πρώτα απτά δείγματα εξόδου από την κρίση και ελπίδων οικονομικής ανάκαμψης. Κατά τη γνώμη μου αυτό που διακυβεύεται σ’ αυτές τις εκλογές, είναι αν τελικά το εκλογικό σώμα κρίνει ότι μετά από τις τόσες θυσίες των τελευταίων ετών, οδεύουμε σε ανάκαμψη ή ότι αντιθέτως τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο. Ότι το Μνημόνιο τελειώνει και μπαίνει η χώρα καταρχήν και σταδιακά και η ίδια η καθημερινότητα του πολίτη, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης.
 Οι Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης. Για πρώτη φορά ο ευρωπαίος πολίτης αποκτά τη δύναμη της άμεσης επιλογής και απόφασης ακόμη και  για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος θα έχει και διευρυμένες αρμοδιότητες. Και για πρώτη φορά αποτελεί πεποίθηση όλων ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά. Για αυτό δε τον λόγο θα υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών, των εθνικιστικών και των ευρωπαϊστών που διεκδικούν μία άλλη Ευρώπη.  Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει προσκολλημένη σε ένα δυσλειτουργικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δημιούργησε δημοσιονομικά και κοινωνικά ελλείμματα και έπληξε την εμπιστοσύνη και την ευρωπαϊκή συνείδηση των πολιτών. Σε ένα μοντέλο το οποίο «θυσίασε» την απασχόληση και την ανάπτυξη στο «βωμό» της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν μπορεί να προστατεύεται μόνο το ευρώ αλλά και η εργασία και η παραγωγή. Φυσικά ο αγώνας αυτός της αλλαγής δεν μπορεί να δοθεί από ανθρώπους που αντιμάχονται την ίδια την Ευρώπη.
  
   
-Οι Έλληνες έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές τους. Πιστεύετε ότι ο σταυρός θα ωφελήσει τελικά μόνο τους τηλεοπτικά προβεβλημένους υποψήφιους από την Αθήνα; Έχουν πιθανότητες εκλογής οι υποψήφιοι από την περιφέρεια;
   
Αναμφίβολα ένα πολιτικό πρόσωπο με αναγνωσιμότητα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι θέσεις και οι απόψεις του γίνονται ταχύτερα και ευρέως γνωστές. Όμως είναι και εκείνο που βρίσκεται αντιμέτωπο με τις κριτικές και τις αντιδράσεις ενώ σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης και της κοινωνικής ανυπομονησίας για την επόμενη μέρα. Προσωπικά όμως να σας πω ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η δύναμη της τηλεόρασης με τη δύναμη της άμεσης επαφής, του διαλόγου, της διαπροσωπικής επικοινωνίας. Οι νέοι ρίχνονται στην πολιτική μάχη σε πολύ δύσκολους καιρούς. Το σημαντικό όμως είναι η συμμετοχή του πολίτη και όχι η απουσία του, η αποχή του.
    
    
-Δηλώσατε πρόσφατα ότι αν το ποσοστό της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης είναι μικρότερο από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012, τότε «θα υπάρξει πρόβλημα». Γνωρίζετε φυσικά ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ελιάς απέχουν παρασάγγας από το 12,28%. Από την επαφή σας με τους πολίτες, τι ποσοστό εκτιμάτε ότι θα λάβει στην ευρω-κάλπη η Ελιά;
     
-Δεν υπάρχουν εκλογές χωρίς πολιτικά διλλήματα και αποτελέσματα εκλογών χωρίς μηνύματα. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση γίνονται αλλαγές. Δεν μπορεί ο κόσμος να δηλώνει με την ψήφο την προτίμηση του και τα κόμματα ή το πολιτικό σύστημα να μην την λαμβάνει ως εντολή. Και επειδή η κατάσταση πολιτικά είναι ομιχλώδης, από την μία πλευρά με την συγκυβέρνηση, από την άλλη με τις παροχολογίες  και τους μεγαλοϊδεατισμούς της αντιπολίτευσης άλλα και με την παρουσία ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης, οι πολίτες βρίσκονται σε πίεση πέρα της προσωπικής τους κατάστασης. Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου έλαβε 12,5%. Οι σημερινές μετρήσεις γίνονται με την αποχή του κόσμου ή και την άρνηση του. Συνεπώς δεν είναι έγκυρες. Προφανώς μπορεί να υπάρχει αποχή και στις ίδιες τις εκλογές γεγονός που το απεύχομαι. Σε αυτή τη κυβερνητική συμμαχία το ΠΑΣΟΚ χρεώθηκε την υπερχρέωση της χώρας από την διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ τα τελευταία χρόνια, εκλήθη να την αντιμετωπίσει μόνο του, με μία ΕΕ που δεν είχε την πολιτική βούληση ούτε τους μηχανισμούς και με  τον κ. Σαμαρά να πιέζει την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου να παραιτηθεί, για να πάμε σε εκλογές και να χρεωθεί τελικά επιπλέον η χώρα μας και οι Έλληνες φορολογούμενοι το κρίσιμο αυτό διάστημα ενώ να βρεθούμε στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ. Και όλα αυτά τα δεχτήκαμε για την σταθερότητα της χώρας και την σταδιακή έξοδο της από την κρίση με μια διαδικασία που τώρα την καρπώνονται άλλοι οι οποίοι όταν έπρεπε να συνεργαστούν για συγκρότηση εθνικού μετώπου σπαταλούσαν τις δυνάμεις τους σε μικροκομματικές τακτικές. Η κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εξελιχθεί σε «κατεστημένο». Αλλά να γίνει αντιληπτή ως μια συνύπαρξη που κρίθηκε αναγκαία για τη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές του απόψεις και επιλογές μπορεί  να γίνει  ξανά κεντρικός πόλος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς του. Και στην επόμενη ημέρα δεν περισσεύει κανείς στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής αυτής παράταξης και του κεντρώου χώρου που ιστορικά εκπροσωπούνται τα μικρομεσαία στρώματα.
Εκείνο που προέχει μετά την 25η Μαΐου είναι η δημιουργία μιας ισχυρής σοσιαλιστικής συμμαχίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα πιέσει για την αλλαγή της σημερινής Ευρώπης προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης.
   
   
-Πως εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει η νέα ΚΑΠ την ελληνική γεωργία και τι μπορούν να περιμένουν οι αγρότες από τους Έλληνες ευρωβουλευτές στη νέα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
    
-Η νέα ΚΑΠ η οποία θα εφαρμοστεί από το 2015 θέτει προ των ευθυνών τους τις εθνικές κυβερνήσεις για τον σχεδιασμό του παραγωγικού αγροτοδιατροφικού μοντέλου, τον τρόπο ανακατανομής των ετήσιων κοινοτικών επιδοτήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, το ποίοι δικαιούνται επιδοτήσεις και με ποια κριτήρια,  το πότε θα ενεργοποιούνται οι πολιτικές διαχείρισης κρίσεων λόγω προβλημάτων στην αγορά αλλά και λόγω κλιματολογικών αλλαγών και άλλα σημαντικά ζητήματα. Αυτό το θέμα δεν έπρεπε να απασχολεί μόνο το αρμόδιο Υπουργείο αλλά αρκετά Υπουργεία πολύ δε μάλλον όταν στον νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας ο αγροτοδιατροφικός τομέας θεωρείται βασικός κλάδος που επικεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και ενισχύει την απασχόληση και τις νέα τεχνολογίες. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έπρεπε ήδη να είχε αποφασιστεί για να προετοιμάζονται οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι περιφέρειες, το τραπεζικό σύστημα το οποίο οφείλει να υποστηρίζει ουσιαστικά τον πρωτογενή και διατροφικό τομέα, οι συνεταιρισμοί αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές. Το 2015 πέρα και έξω με τον ποιό τρόπο θα γίνει η ανακατανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων θα αλλάζουν «χέρια» γύρω στα 500 εκ. ευρώ κάθε χρόνο έτσι ώστε μέχρι το 2020 όλοι που παράγουν να λαμβάνουν την ίδια επιδότηση. Και μάλιστα όταν η αναδιανομή αυτή θα γίνεται ταυτόχρονα με την εφαρμογή των νέων φορολογικών υποχρεώσεων των αγροτών, του ΦΠΑ 23%, του κόστους ενέργειας τότε θα δυσκολευτεί η σταδιακή εφαρμογή του και θα χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις… Πάντως, η Θεσσαλία με όποιο σενάριο κι αν επιλεγεί δεν θα έχει απώλειες πόρων πάνω από 5%. Η ΚΑΠ είναι μία «ζωντανή» πολιτική και συνεχώς μετεξελίσσεται λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς εξελίξεις, τον τρόπο εφαρμογή της και τον έλεγχο της σε όλες τις χώρες και δη εκείνων που βρίσκονται σε κατάσταση παρακολούθησης του δημόσιου χρέους τους. Οι ‘Έλληνες ευρωβουλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τον δύσκολο και πολύπλοκο αυτό φάκελο της γεωργίας ώστε να προλαμβάνουν τυχόν απώλειες, να προτείνουν πολιτικές που είναι επιλογές της χώρας μας αλλά και να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς για τυχόν εξελίξεις. Να είναι ασπίδα προστασίας για τον τομέα, τους αγρότες και το ίδιο το κράτος για να αποφεύγονται λάθη και καθυστερήσεις.

-Από τον Ιούνιο του 2012 Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ (για ένα διάστημα και η ΔΗΜΑΡ) συνεργάζονται στην κυβέρνηση και «συγκατοικούν» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πως κρίνετε αυτή τη «συγκατοίκηση» και γενικότερα την πορεία του υπουργείου στο οποίο θητεύσατε;
   
-Δεν θα κρίνω την συγκατοίκηση… Η μισή Ελλάδα στηρίζεται σε αυτό το Υπουργείο. Αν αυτό γίνεται, όλα καλά.



3 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΠΙΤΙ. ΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ; ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ. ΟΤΙ ΕΣΠΕΙΡΕΣ ΘΕΡΙΣΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.ΠΟΙΑ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ.22000Ε ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ.ΕΛΟΙΠΟΝ ΤΕΡΜΑ ΕΙΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟΙΣ ΣΩΤΗΡΕΣ.ΕΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΑΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ ΓΙΑΤΙ ΥΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ.ΚΑΤΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΣΟΥ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΕΚΟΨΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 200Ε. ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ .ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΡΙΝ.ΑΝΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ.ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ ΤΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΛΑΙ ΟΥΤΕ ΦΩΝΗ ΟΥΤΕ ΑΚΡΟΑΣΗ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;ΠΟΙΑ ΕΛΙΑ ΜΕ ΜΠΗΣΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΟΒΕΡΔΟΥΣ ΚΛΠ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ-ΠΑΤΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΗΣΤΗΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου