Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

ΑΓΟΡΑΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Κε αρχισυντάκτη

Σας μεταφέρω ένα κείμενο της στήλης ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ της εφημερίδας ΣΕΝΤΡΑ της Φθιώτιδας με τίτλο ΑΓΟΡΑΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ 14/4/2014 (δείχνει πως η Ευρωπαϊκή πολιτική διώχνει από την αγορά αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες.).


Αγοραία Εκκαθάριση

Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου δρομολόγησε (και στο τυπικό της σκέλος) την διάλυση μιας συμμαχίας που δημιουργήθηκε μετεμφυλιακά στην χώρα μας.  


Αυτήν ανάμεσα στο κράτος και σε μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα, απότοκη της ανάγκης για κοινωνική συναίνεση και ομαλή αναπαραγωγή του (αστικού) πολιτικού συστήματος. 

Η προέκταση και αναδιάταξη αυτών των προτεραιροτήτων, ειδικά στις δεκαετίες του '80 και του '90 συντήρησε το αυξημένο ειδικό βάρος αυτών των διαταξικών νεφελωμάτων στην νεοελληνική πραγματικότητα. 

Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης επιτάχυνε την υλοποίηση των σχεδίων μιας αναδιαθρωτικής διαδικασίας. Αυτό που ο ΥΠΕΘΟ Γ. Στουρνάρας περιγράφει ως μετά­βαση σε μια «κανονική οικονομία». 

Αυτό, στην γλώσσα των τεχνικών του κεφαλαίου, σημαίνει απόδοση κάθε κοινωνικής λειτουργίας στο επιχειρείν και τους φορείς του. 


Καθαρό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει με τους φαρμακοποιούς. 

Ως τώρα η άδεια λειτουργίας συνόψιζε τ' ότι επαγγελματικό δικαίωμα (επιστημονικά πιστοποιημένη) και ιδιοκτησία του φαρμακείου συμβαδίζουν. 

Πλέον, με το άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά, αυτά μπορούν να είναι διακριτά. 

Μέσω επιχειρηματικών συμπράξεων επιτρέπεται να εμπλέκονται και πρόσωπα εκτός του συγκεκριμένου επιστημονικού-επαγγελματικού χώρου. 

Συνέπεια αυτού του διαχωρισμού είναι το ότι παύουν να υφίστανται ειδικά σημεία πώλησης φαρμάκων, ακόμα και τα πολυκαταστήματα δικαιούνται να διαμορφώνουν στο εσωτερικό τους «μίνι φαρμακεία». 

Ακριβώς επειδή κα­ταργείται η μέχρι πρότινος θεσμική προστασία, αίρονται και οι χωροταξικές προϋποθέσεις λειτουργίας φαρμακείων - όπως οι ελάχιστες μεταξύ τους αποστάσεις. 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ένα κομμάτι των μέχρι πρότινος ιδιοκτητών θα υποχρεωθεί είτε να βάλει λουκέτο είτε να μεταπέσει σε μισθωτό, απασχολούμενο σε κάποιο από τα μεγαθήρια που θα κυριαρχήσουν στην αγορά (συνταγογραφούμενων και μη) φαρμάκων. 

Κάτι που συνεπάγεται το ιστορικό τέλος των σχέσεων που γνωρίσαμε. 

Αρκετοί θα ισχυρισθούν πως η συντεχνιακή καθήλωση εξέθρεψε φαινόμενα και νοοτροπίες αξιοκατάκριτα - και δεν έχουν άδικο σ' αυτό.  
Το ερώτημα είναι αν η αγοραία επέλαση, φτωχοποιώντας τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες και αναβαθμίζοντας μια μικρή μειοψηφία τους, αποτελεί επιθυμητή κοινωνική λειτουργία. 

Η απάντηση είναι προφανώς διαφορετική για εκείνους που χάνουν (και χάνονται) και για όσους κερδίζουν.

Υ. Γ. Δεν απέχουμε από τις εκλογές,καταψηφίζουμε μαζικά στο Δήμο μας και στην Περιφέρεια τους δορυφόρους της τρόικα και εκλεκτούς της ΝΔ ΠΑΣΟΚ.
Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ στον δρόμο ανάσχεσης των πολιτικών αφανισμού των μικρομεσαίων.

Γιάννης Φραγκούλης
Αυτοκινητιστής

Καμένα Βούρλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου