Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΕΑΜ: ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΧΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ – ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΧΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ – ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ
  
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Τη Δευτέρα 26/05/2014 έγινε κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. των Σωματείων Λάρυμνας – Εύβοιας – Αη Γιάννη .
  
Θέμα της Σύσκεψης ήταν :  « Αν θα προσφύγουν και τα Σωματεία νομικά κατά τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της  ΛΑΡΚΟ όπως αυτόν τον  διατάσσει  η απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής (1805 απόφαση)  »  .

Θυμίζουμε  ,  όπως σας είχαμε ενημερώσει  το προηγούμενο 10ήμερο , το προεδρείο του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ είχε εξουσιοδοτηθεί από τα μέλη του , ομόφωνα , δηλαδή και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων που είναι εκλεγμένοι μέσα από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ , είχε εξουσιοδοτηθεί , να συγκαλέσει Γ.Σ. των μετόχων με το παραπάνω θέμα . Η Γ.Σ. των μετόχων δεν έγινε , διότι δεν παραβρέθηκε ο κυρίως μέτοχος , το ΤΑΙΠΕΔ. Ξαναέγινε Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ και το προεδρείο της εξουσιοδοτήθηκε ξανά ομόφωνα να προσφύγει κατά τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ , χωρίς τη συγκατάθεση του κυρίου μετόχου , το ΤΑΙΠΕΔ.
  

Θυμίζουμε ,   η ευρωπαϊκή  επιτροπή προτείνει την ιδιωτικοποίηση μέσω τριχοτόμησης , θέλει μέσα από αυτό τον τρόπο να παραχωρήσει τα φιλέτα της ΛΑΡΚΟ σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους , εξυπηρετώντας τα κέρδη τους . Το ΤΑΙΠΕΔ είναι υπέρ αυτής της πρότασης .
  
Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και οι υπόλοιποι μέτοχοι πρότειναν την ιδιωτικοποίησή της μέσω της διχοτόμησης . Θέλουν μέσα από αυτόν τον τρόπο να παραχωρήσουν τα φιλέτα της σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους ανταγωνίσιμους σε αυτούς που προτείνει η Ε.Ε. εξυπηρετώντας ο καθένας από την πλευρά του τα δικά του κέρδη.
   
Οι πλειοψηφίες των Σωματείων «σκούζουν» ότι είναι κατά της ιδιωτικοποίησης  , για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργατών , όμως επί της ουσίας στηρίζουν το σχέδιο της διοίκησης .

Οι προτάσεις και της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και της Ε.Ε είναι αντιλαϊκές – αντιεργατικές.
   
Και οι δύο μιλούν για την ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
  
Και οι δύο μιλούν για εκκαθάριση που σημαίνει απολύσεις , κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων.
  
Καμιά από τις δύο δεν διασφαλίζουν ούτε μπορούν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με το σημερινό της παραγωγικό χαρακτήρα.

Όταν λέμε επί της ουσίας ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός στηρίζει την ιδιωτικοποίηση , κυριολεκτούμε και το τεκμηριώνουμε.
   
Από τη μια «σκούζουν» πως είναι κατά της ιδιωτικοποίησης και από την άλλη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) εξουσιοδοτούν τη διοίκηση να προσφύγει κατά τον τρόπο , την ίδια ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης . Άρα όταν η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) , θεωρείται συνταγματική και εσύ εξουσιοδοτείς μια διοίκηση να προσφύγει κατά τον τρόπο ιδιωτικοποίησης , νομιμοποιείς είτε το θέλεις είτε όχι την ιδιωτικοποίηση.
   
Από τη μια «σκούζουν» πως οι Γ.Σ των εργαζομένων είναι κατά της ιδιωτικοποίησης και από την άλλη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις των Γ.Σ.  Δεν φτάνει που εξουσιοδότησαν τη διοίκηση , όλοι οι συνδικαλιστές πλην του ΕΑΜ πήραν απόφαση να προσφύγουν και τα σωματεία κατά τον τρόπο ιδιωτικοποίησης. Δηλαδή νομιμοποιούν και με τη σφραγίδα των εργαζομένων την ιδιωτικοποίηση , χωρίς να έχουν τέτοια εντολή από τις Γ.Σ. των εργαζομένων , χωρίς καν να τους ενημερώσουν .
  
Με αυτό τον τρόπο βοηθούν να ωριμάσει στη συνείδηση των εργαζομένων η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ . Από τη μια ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων «σκούζοντας» ότι είναι κατά και από την άλλη , με την υπογραφή τους ανοίγουν το δρόμο σε επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να καρπωθούν τον πλούτο της ΛΑΡΚΟ . Έτσι αν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό , στο άμεσο μέλλον θα έρθει σαν ώριμο φρούτο η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ . Ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός θα μας λέει « πως δεν θέλει  , αλλά τι να κάνουμε…»
   
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι ,
   
Ενώ σε επίπεδο Ε.Ε.-κυβέρνησης-διοίκησης , παίζονται αυτά τα παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων ο κυβερνητικό εργοδοτικός συνδικαλισμός εκτός από το ότι σας κρατάει στο σκοτάδι  γι΄ αυτά και τον ρόλο που παίζει , κάνει και κάτι άλλο .

Πατώντας στα εργοδοτικά εγκλήματα που έγιναν τους 5 τελευταίους μήνες , αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους.

Την 23/05/2014 έβγαλαν κοινή ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο Χειριστών . Σε αυτή την ανακοίνωση σας ανέφεραν για μια «ατζέντα» της συνάντησης που είχαμε με τη διοίκηση την προηγούμενη μέρα.
   
Αξίζει τον κόπο να μάθετε ποια είναι αυτή η ατζέντα , πώς την ερμηνεύουν , και ποια η απάντηση της διοίκησης :
·            
« Αποζημίωση της οικογένειας του αδικοχαμένου συναδέλφου » :
   
Επάνω σε αυτό σας είπαν πως «η οικογένεια θα αποζημιωθεί σαν να ήταν μόνιμος , η διοίκηση το δέχτηκε και τα σωματεία θα είναι δίπλα στην οικογένεια » .
   
Δηλαδή η ΛΑΡΚΟ που ευθύνεται για το έγκλημα θα κάνει και «χάρη» που θα δώσει 70 χιλιάδες ευρώ γιατί ο συνάδελφος εργαζόταν σε εργολάβο .
     
Δεν είναι έτσι τα πράγματα , ότι ο συνάδελφος εργαζόταν σε εργολάβο ευθύνονται  οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις  της ΛΑΡΚΟ . Το ότι σκοτώθηκε , επίσης ευθύνονται  οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις  της ΛΑΡΚΟ. Έχουν ευθύνη γιατί οι μεν σχεδίασαν και οι δε υλοποίησαν την πολιτική τις εργολαβοποιησεις, την πολιτική που δεν παίρνει μέτρα ασφαλείας, την πολιτική που βλέπει σαν κόστος την ασφάλεια του εργάτη .
     
Ο συνάδελφος έκανε δύο και τρεις δουλειές  για να καλύψει τις ανάγκες  της πολύτεκνης οικογένειας που είχε , πράγμα που σημαίνει πως ο συνάδελφος πήγαινε στην φαμίλια του ένα οικονομικό ποσό κάθε χρόνο , θα συνέχιζε να το πηγαίνει μέχρι τα βαθειά γεράματα αν η ΛΑΡΚΟ δεν τον σκότωνε . Άρα αυτό το ποσό πρέπει να δοθεί εφάπαξ από τη ΛΑΡΚΟ που είχε την ευθύνη για το θάνατό του συν ένα μηνιαίο μισθό για το αξεπέραστο πισωγύρισμα που φέρνει ένας θάνατος.
     
ΕΠΑΝΩ Σ΄ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΕΑΜ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ , όχι χαριστικά αλλά γιατί μπορεί αύριο η δικιά μας οικογένεια να είναι σε αυτή τη θέση.
·         
« Ενσωματώσεις – προσλήψεις για την κάλυψη οργανικών κενών » :
   
Δεν είναι τυχαίο που αναφέρουν ξεχωριστά τις ενσωματώσεις και ξεχωριστά την κάλυψη οργανικών κενών μέσω εργολάβων.
   
Ακόμη και σήμερα που το καθεστώς της εργολαβοποίησης συμβάλει να σκοτωνόμαστε , ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν τραβάει κόκκινη γραμμή επάνω σε αυτό. Δεν λέει , δεν διεκδικεί επί της ουσίας να φύγουν όλοι οι εργολάβοι  και οι συνάδελφοι να εργάζονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ . Προσπαθεί να αποσπάσει κάποιες ενσωματώσεις ενόψει εκλογών του σωματείου.
    
Πάντως ο πρόεδρος στη συνάντηση που είχαμε δεν δεσμεύτηκε για τίποτα , τουλάχιστον όσο ήμασταν εμείς μπροστά .
   
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι ,
   
Στα δύο χρόνια που πέρασαν από τις προηγούμενες εκλογές του σωματείου το ΕΑΜ χρησιμοποίησε όποια δύναμη του είχατε δώσει για να σας ενημερώνει , για να ξεσκεπάζει το ρόλο του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Θεωρούμε πως όλοι σας έχετε καταλάβει το ρόλο του. Για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση , για να πάρουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας , για να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ χρειάζεται σύγκρουση με τις διοικήσεις , τις κυβερνήσεις , την Ε.Ε , τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Χρειάζεται συμμαχία των εργατών στον κλάδο με άλλους κλάδους με άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός ούτε θέλει ούτε και μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Σας καλούμε ενόψει εκλογών να κάνετε ένα βήμα μπροστά .
  
ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΤΕ .



Υ.Γ:  Θα σας ενημερώσουμε για την αυριανή συνάντηση των σωματείων με τη διοίκηση με νέα ανακοίνωση .

4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ; ΠΟΙΟΣ; ΠΟΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ. ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΗΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ. ΔΕΣ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
    ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτούς εκλέξατε , τώρα γιατί κλαίγεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαύρος και ΆναρχοςΠαρασκευή, Μαΐου 30, 2014

    Σαν χωριάτης, με το φτωχό μου το μυαλό θα ρωτήσω τα εξής:

    1. Ποιος εκλέγει το σωματείο...;

    Αν δεν σας αρέσουν αυτοί που εκλέγονται ή βάλτε εσείς υποψηφιότητα (αφου θεωρείτε τους εαυτούς σας καλύτερους)
    ή
    βγείτε και πείτε τα στις γενικές συνελεύσεις σας μπροστά σε όλους.

    Τσαμπουκάδες και τραμπουκισμοί σε καφενεία/ταβερνες/πλατείες είναι επιπέδου Αννίτας Πανια και μεσημεριανού panel.

    Όσοι φοβάστε μην χάσετε για την 6μηνη θεσούλα σας ή την εργολαβία να σκύψετε το κεφάλι να δουλεύετε ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΕΤΕ!
    Γιατί μας πρήζετε και εμάς τα άντερα και δεν ειναι και ωραίο γτ ερχεται καλοκαιρακι και σας βαρεθηκαμε να σας ακουμε...

    Επίσης υπάρχει και άλλη λύση που λέγεται ΑΠΕΡΓΙΑ.

    Αλλα βέβαια ποιος να κάνει απεργία στην ΛΑΡΚΟ ,
    ΔΑΚΕ
    ΠΑΣΚΕ
    ΧΑ
    ΚΚΕ
    ΣΥΡΙΖΑ
    ΠΟΤΑΜΙ
    ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου