Κυριακή 4 Μαΐου 2014

«ΚΑΤΑ ΤΑ…ΑΛΛΑ,ΕΚΛΟΓΕΣ»

[ Του Μπάμπη Μώκου ]

«Όλα σ’ αυτή τη γή μασκαρευτήκαν
ονείρατα,ελπίδες και σκοποί
Οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τι λέγεται ντροπή»!.
                                 (Σουρής)

                               
Δαιμονοποιοί, συνομωσιολάτρες, πονηρές υστερόβουλες γραφίδες, κάμερες σκόπιμης μηντιακής φαντασμαγορίας, «πάζλ» με συνθέσεις κατ’ επιλογήν, μικρόφωνα με πίσω υποβολείς, υπερθεματισμοί  ικανοτήτων υποψηφίων, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, αναφορές «κοντής» μνήμης, επιθέσεις με χαρακτηριστικά carachter assassination, απολογητικότητα για «πρότερο έντιμο πολιτικό βίο»,ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις ένθεν -κακείθεν, φάλτσα αστήρικτα γελοία λογίδρια υπεράσπισης κομματικών διαθέσεων ,φληναφήματα ,τσιτάτα εξυπνακίστικα  και που και πού greeklis (ετσι για επίδειξη ευρυμάθειας η ιδιαίτερης ξενόγνωσης πολυμάθειας).Οχι μόνον τοπικές κα επαρχιακές αλλά και ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ενόψει γαρ,συνθέτουν μωσαικό και όχι μόνο …μηντιακό. Αλλά ο ψυχισμός του νεοέλληνα –δυστυχώς -δεν αλλάζει.

  Και οι υποψήφιοι ακόμα και σήμερα σε θεωρούν μέχρι…χαχόλο,ηλίθιο, μέχρι που με την φορτικότητά τους σε προσβάλλουν.


Βγαίνεις στη δρόμο , σε πλησιάζουν κι’ αφού εχεις θολούρα στο μυαλό και ψάχνεις να βρείς λύσεις επιβίωσης, ερχονται και με περίσσιο θράσσος απαιτουν την ψήφο σου .Και να από κοντά δυο-τρείς μαιντανοί με την κάρτα η το φυλλάδιο του υποψήφιου ανά χείρας.Η γνωστή μέθοδος:Μεγαλομανίας…παραλλήρημα .Απύθμενη… άγνοια.Απύθμενο… θράσσος!...

  Σαφώς πό ευγένεια σταματάς, ανοίγεις κουβέντα.Και τότε διαπιστώνεις πως «αλλού βαρούν τα τούμπανα ,αλλού χορεύει η νύφη».Βλέπεις  δηλαδή πως χάνεις τον χρόνο σου,πως εν πολλοίς μιλάς με άτομα ανεπαρκή  για το ρόλο που διάλεξαν να υπερασπίσουν σαν υποψήφιοι.Και σκέφτεσαι γυρ νώντας σπίτι σου με γεμάτη την τσέπη από… κάρτες υποψηφίων: -Τι διάολο δεν άλλαξε ,πότε και πώς θ’ αλλάξει ο νεοέλληνας; Θα συνεχίζει να παραμέ νει ματαιόδοξος  και κυρίως …υπερφίαλος. Δεν αντιλαμβάνεται πως ,το να προσπαθεί  με σαθρά και συνήθη, κοινά,γνωστά επιχειρήματα να σε πιέζει να σε πείσει να τον επιλέξεις,πως αυτός και μόνον αυτός είναι ο καταλληλότερος ,αυτευτελίζεται.

   Πότε θα καταννοήσει πως για να αιτηθεί την ψήφο σου ,θα πρέπει να είναι επαρκέστερος εσού, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί τα ζητήματα που σαν πολίτη σε αφορούν.

   Βέβαια οι επίδοξοι τοποάρχοντες κάθε είδους αγνοούν την Αριστοτελική ρήση: «…Δει τον αιτούντα το εμόν ψηφίον ,επαρκέστερον κατά πάντα εμού εστίν».-

   Και αβίαστα  καταλήγεις βέβαια στο συμπέρασμα πως η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων δεν κάνουν τίποτε άλλο-δυστυχώς- παρά να ένεχυριάζουν, να καταπατούν την αξιοπρέπεια τους ,με σκοπό την αναγνωρισιμότητα.

    Ετσι φθάνεις  να αναπολείς τον σπιστόζο λογομνήμονα Σουρή και τούς στίχους του που καταγράφουν εντυπωσιακά τον νεοέλληνα:

         «Σουλούπι ,μπόι μικρομεσαίο
           ύφος του γόη ψευτομοιραίο.
           Λίγο κατσούφης ,λίγο γκρινιάρης
           λίγο μαγκούφης,λίγο μουρντάρης.
                                      #
           Σπαθί αντίληψη,μυαλό ξεφτέρι
           κάτι μισόμαθε,κι’ όλα τα ξέρει.
           Κι’ από προσπάππου κι’από παππού
           συγχρόνως μπούφος κα αλεπού..
                                      #
           Και ψωμοτύρι και για καφέ
           το «Δε βαριέσαι», «Ωχ’ αδερφέ»!
            Ωσαν πολίτης σκυφτός ραγιάς
           σαν πιάσει πόστο δερβεναγάς  …
                                      #
             Θέλει ακόμα κι’ αυτό είναι ωραίο
             να παριστάνει τον ευρωπαίο.
             Στα δυό φορώντας τα πόδια που’ χει
             στο’να λουστρίνι,στ’ άλλο τσαρούχι»!...

    Λοιπόν ,τέρμα το καλαμπούρι.Τέρμα οι αλόγιστες συμπεριφορές .Πέρασε ο καιρός που αντί να βάζουμε μυαλό, με τον νεποτισμό μας, βάζαμε…κιλά.

Οι εκλογές είναι πολιτισμός.Υψιστο καθήκον και δικαίωμα για τον πολίτη .

Και πολιτισμός για τον ελληνα σημαίνει(πρέπει να σημαίνει) πρόταση δημιουργίας ανθρώπινων σχέσεων  ,ανίχνευσης και θεραπείας κάθε ανθρώπινης προς το ζήν ανάγκης και όχι απαραίτητα ψυχαγωγία ,καταναλωτισμός και άμετρη κοινωνική συμπεριφορά.Σημαίνει τρόπο προσδιορισμού ,εκτίμησης ,διερεύνησης όρων-προυποθέσεων γόνιμης διαβίωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου