Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Υπό την πίεση των δικαστηρίων σε εκλογές σύρεται η ΠΑΣΕΓΕΣ - Τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων για τη χρηματοδότηση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα προχωρήσουν οι εκλογικές διαδικασίες ενώ για αναβλητικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά τον νόμο 4015/2011 μίλησαν οι πρόεδροι των Ενώσεων


Με ανοιχτά τα ζητήματα νομιμότητας της παρούσας διοίκησης και με τη δικαιοσύνη να βλέπει τον διορισμό προσωρινής διοίκησης η έκθετη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε τη Δευτέρα την αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες.

Άλλωστε, από τις 30 Απριλίου τόσο οι διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, που δεν μετατράπηκαν σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου 4015/2011, όσο και η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ που δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε εκλογές θεωρούνται έκπτωτες.

Την ερμηνεία αυτή του νόμου επιβεβαιώνει και η κίνηση 21 μελών διοικήσεων συνεταιρισμών, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διοριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά τη λήξη της προθεσμίας της 30ής Απριλίου.

Σε μία ύστατη προσπάθεια, πίεζαν τους φιλικά προσκείμενους βουλευτές να περάσουν από τη Βουλή, έστω και εκπρόθεσμα, τροπολογία για παράταση της θητείας τους για δύο μήνες.

Σε αυτό το κλίμα πίεσης, η διοίκηση της τριτοβάθμιας συνομοσπονδίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το μεσημέρι τα Δευτέρας 5 Μαΐου, μετά το τέλος της οποίας ανακοινώθηκε μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα προχωρήσουν οι εκλογικές διαδικασίες. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, «αποφασίστηκε να ζητηθεί η πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και των δυο εταίρων της, σε περίπτωση που δεν περάσουν οι τροπολογίες, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα το συνεταιριστικό κίνημα και οι επιχειρήσεις του».


Το ψήφισμα

Για αναβλητικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά τον νόμο 4015/2011 μίλησαν οι πρόεδροι των Ενώσεων που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Park, το πρωί της Τρίτης 6 Μαΐου στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπό τον φόβο της επέμβασης της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας εξήγησε τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τον νόμο 4015/2011.

Οι ίδιοι σε ψήφισμα τους έθεσαν ένα πλαίσιο 7 σημείων για νομοθετικές κυρίως παρεμβάσεις που είναι:

1. Να υιοθετηθεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία να διατηρούνται σε λειτουργία ως έχουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες έχουν ως μέλη ενεργούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

2. Να παραμείνουν ως έχουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, των οποίων η μετατροπή, μετά από συγχώνευση, δημιουργεί αρνητική καθαρή θέση, ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι ενεργούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, προκειμένου έτσι να καταστεί δυνατή η εξυγίανσή τους.
3. Στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχουν ήδη μετατραπεί σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, να παρέχεται η δυνατότητα ατέλειας στην μεταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων, γιατί η μετατροπή και η συγχώνευσή τους δεν προέκυψε εθελοντικά, αλλά επιβλήθηκε με νόμο (αναγκαστική συγχώνευση).
4. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η οριστική διάλυση (αυτοδιάλυση) των ανενεργών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση, έτσι ώστε εντός ενός εξαμήνου τουλάχιστον να έχουν διευθετηθεί εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικές τους εκκρεμότητες, στις οποίες αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν.
5. Να επιτρέπεται στις ΕΑΣ που μετατρέπονται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους καθ’ όλη τη διάρκεια μετατροπής προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσής τους.
6. Σε ότι αφορά τους γνωστούς Βουλευτές, που εδώ και δύο και πλέον χρόνια κόπτονται για τη διαφάνεια και για την οικονομική διαχείριση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η απάντηση είναι μία και μοναδική. Να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα πορίσματα ελέγχου της Οργάνωσης, όπως το έχουμε επανειλημμένα ζητήσει.
7. Το ψήφισμα αυτό να σταλεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στους Αρχηγούς των εντός Βουλής πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές.


Ερώτηση για τους ελέγχους σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ

Τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων από τους ελέγχους ως προς τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων από τις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ ζητούν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, τονίζουν, τα πορίσματα των υπηρεσιών που διεξήγαγαν τον έλεγχο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, με συνέπεια πλήθος ερωτημάτων να παραμένει αναπάντητο.Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Θ. Πετράκος, Ευ. Αποστόλου, Ευ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου, Δ. Γελαλής, Δ. Κοδέλας και Ευ. Ουζουνίδου επισημαίνουν ότι ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος των τριών οργανώσεων ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, έπειτα από καταγγελίες για μη ορθολογική διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων που έλαβαν μέσω του ΕΛΓΑ από το 1994 έως το 2011 και ολοκληρώθηκε εδώ και μερικούς μήνες, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλου.
Ζητούνται η δημοσιοποίηση με κατάθεση των σχετικών εγγράφων των πορισμάτων της Διεύθυνσης Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και όποιου άλλου αρμόδιου κρατικού φορέα έκανε σχετικό έλεγχο στις ανωτέρω οργανώσεις καθώς και όλα τα πορίσματα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

2 σχόλια:

  1. Τελικά με το ποθεν εσχες του Λιολιου και του Μπωκου τι έγινε ;

    Εντάξει , θάφτηκε το θέμα...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει ακόμη Συνεταιριστικό Κίνημα; Σαν και αυτό της Λοκρίδας, με μπροστάρισα την ΕΑΣ Αταλάντης; Με τους εκάστοτε Προέδρους, δέσμιους των βουλευτών και των ιδιωτικών συμφερόντων;
    Κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου και κάποιοι επωφελούνται εις βάρος σας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου