Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Επιπλέον πόροι για την Στερεά Ελλάδα με το νέο ΕΣΠΑ απαντά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην Ελένη Μακρή-Θεοδώρου


     Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του απάντησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στις ερωτήσεις(με αρ.πρωτ.:7294/27.3.2014, 7295/27.3.2014)  της βουλευτού Ελένης Μακρή-Θεοδώρου για την εξαίρεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

     Συγκεκριμένα, τόσο για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30-66 ετών, όσο και για το πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων νέων ηλικίας έως 35 ετών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξαιρείται ως περιοχή παρέμβασης, στερώντας τη δυνατότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων για κάλυψη θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης επαγγελματικής δραστηριότητας σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους.
  
     Η κα Μακρή επαναφέροντας το θέμα της άνισης και άδικης αντιμετώπισης της Στερεάς Ελλάδας λόγω Στόχου 2 ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους της εξαίρεσης της Περιφέρειας, τις ενέργειες των συναρμόδιων ερωτηθέντων, Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης και για την υποβολή του σχετικού αιτήματος προς την Ε.Ε. καταθέτοντας ως δεδομένη τη δυνατότητα αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΄΄Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013΄΄.
     
       Το Υπουργείο Ανάπτυξης διαβιβάζοντας το (με αρ.πρωτ.19633/ΓΓΔΕ-ΕΣΠΑ 1555/25-4-2014) έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ ενημερώνει τη βουλευτή Φθιώτιδας πως στον Άξονα Προτεραιότητας 9, ο οποίος αφορά στις Περιφέρειες Στόχου 2 «οι διαθέσιμοι συγχρηματοδοτούμενοι πόροι έχουν απορροφηθεί στο σύνολό τους. Συνεπώς καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η χρηματοδότηση νέων έργων στο πλαίσιο του εν λόγω Άξονα».
    
      Επίσης, όσον αφορά στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΚ (1303/2013-αρ. 90) και τη σχετική Εκτελεστική Απόφαση (C (2014)974) κατατάσσεται στην κατηγορία περιφερειών σε μετάβαση.
       Ειδικότερα, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ "Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2014-2020" με Π/Υ 95 εκ. € Κοινοτικής Συνδρομής, το υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει τη βουλευτή πως πρόσθετοι πόροι θα κατευθυνθούν προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσω των νέων τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ.
       Επιπλέον, μέσω του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (αρμοδιότητος των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Παιδείας και Θρησκευμάτων) θα χρηματοδοτηθούν σχετικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας και προώθησης της απασχόλησης.


        Τέλος, στην απάντηση του υπουργείου προς την κα Μακρή αναφέρεται ότι, το 2016 θα γίνει αναθεώρηση των συνολικών πόρων όλων των κρατών μελών για την εναπομένουσα περίοδο 2017-2020, εφαρμόζοντας μεθοδολογία κατανομής, με βάση τα πλέον επικαιροποιημένα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. Αναμένεται συνεπώς στην Περιφέρεια, όπως και συνολικά στη χώρα, να κατανεμηθούν επιπλέον πόροι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου