Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΟΧΙ στην μιζέρια της διαχείρισης... - ΝΑ χαράξουμε νέους δρόμους...

Μέσα στην περίοδο της κρίσης, οι ζωές όλων μας άλλαξαν απότομα, προς το χειρότερο. 
 
Στην Ελλάδα σήμερα το 65% της νεολαίας βρίσκεται στην ανεργία. Οι υπόλοιποι είτε δουλεύουν 2-3 μέρες την εβδομάδα για ένα χαρτζιλίκι των 200€ το μήνα και οι τυχεροί” εργάζονται για 500€. 


Μέσα, σε όλα αυτά, παρατηρούμε την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά media, να μας να μας λένε πώς βγαίνουμε από τη κρίση, τέλειωσαν τα δύσκολα, πως βγήκαμε στις αγορές, θα γίνουν επενδύσεις, άρα θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Μας λένε να “γεμίσουμε” τα βιογραφικά μας με δεξιότητες και να εμπλουτίσουμε τα προσόντα μας (ώστε να έχουμε “κάτι παραπάνω” από τους υπόλοιπους). 

Έτσι τρέχουμε να κάνουμε σεμινάρια, δεχόμαστε να  δουλέψουμε αμισθί και γενικότερα να κάνουμε ότι μας ζητάν οι εργοδότες, για να έχουμε μια καλύτερη θέση στην εργασιακή ζούγκλα. Έχουν αναγκάσει τη νεολαία  να βρίσκεται  στην εργασιακή περιπλάνηση, να εργαζόμαστε περιστασιακά και  ανασφάλιστοι, να κυνηγάμε τα πεντάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ και να προγράμματα voucher,  για να έχουμε μερικά ψίχουλα να ζήσουμε. 

Στις Περιφερειακές εκλογές η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά δεν συμμετέχει για να τάξει λαγούς με πετραχήλια ούτε ζητάει τη ψήφο του λαού και της νεολαίας γιατί μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα της κατάσταση από τους άλλους. Εμείς συμμετέχουμε, για να πούμε αλήθειες που δύσκολα λέγονται και προτείνουμε λύσεις που θα γίνουν πραγματικότητα, μόνο μέσα από  ένα διαρκή και έντονο αγώνα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. 

Εμείς πιστεύουμε πως το κεντρικό ερώτημα που τίθεται μπροστά σε όλους μας είναι:


Διαιώνιση της κόλασης μνημονίων – ΕΕ – κεφαλαίου, συμβιβασμός και υποταγή στην ευρώ-
φυλακή και το σύστημα ή ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης και της «χούντας» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου, για να βαδίσουμε σε ένα άλλο αντικαπιταλιστικό, αντιΕΕ δρόμο έξω από την φυλακή του ευρώ.

Και γιατί το πιστεύουμε αυτό;

Γιατί η σημερινή κατάσταση είναι συνειδητά και προσεχτικά προσχεδιασμένη και όχι τυχαία, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Ήδη από το 1992 η συνθήκη του Μάαστριχ έθεσε τις λεγόμενες “4 ελευθερίες” ως θεμέλιο της ΕΕ. 

Πρόκειται για τις ελευθερίες κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού μέσα στην “ευρωπαϊκή αγορά”. Με αυτή τη συνθήκη αναπτύχθηκαν (καταστράφηκαν στην ουσία) οι οικονομίες όλων των χωρών που μετείχαν στην ΕΕ. 

Το 2000 η στρατηγική της Λισαβόνα έθεσε τον στόχο να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία η ανταγωνιστικότερη στον κόσμο και να προσπαθήσει να “κερδίσει” τις άλλες παγκόσμιες οικονομίες. Πώς; Μα φυσικά με χαμηλότερους μισθούς, με αύξηση των ωρών εργασίας, με κατακερματισμό των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Έτσι,  πίσω από τις διακηρύξεις για μια “έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη” κρύβεται ο στόχος των μεγάλων επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν μια ασφαλή και επικερδή γι' αυτές διέξοδο  από την κρίση, ισοπεδώνοντας τη ζωή του λαού και της νεολαίας.

Σήμερα μας λένε πως, η περιφερειακή αρχή δεν φταίει για τα προβλήματα της οικονομίας και το ζήτημα είναι σε αυτό το πλαίσιο να κάνουμε τη ζωή μας λίγο καλύτερη, μέσω της τοπικής ανάπτυξης.  Μα ποιον κοροϊδεύουν; 

Καταρχήν ας μας απαντήσουν ποιος είναι ο τόπος ενός νέου που μέσα σε δύο χρόνια έχει αλλάξει πέντε πόλεις, τρεις νομούς, δύο περιφέρειες και σκέφτεται ακόμη και να μεταναστεύσει για να βρει δουλειά; 

Για ποια τοπικά ζητήματα μιλούν ακριβώς; Ποιος συνυπογράφει τα κονδύλια του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» το γνωστό και ως «μαθητεία» δηλαδή ενοικίαση σκλάβων ακόμη και από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση;  

Ποιοι συνυπογράφουν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας; 

Οι συνδυασμοί που στηρίζουν τις πολιτικές της Ε.Ε αποτελούν τους ιμάντες μετάδοσης των πολιτικών της τρόικα από την κεντρική διακυβέρνηση, σε τοπικό επίπεδο. Αυτό το πετυχαίνουν πολύ εύκολα, μέσω των ΕΣΠΑ. Μας φέρνουν σαν από μηχανής θεό τα ΕΣΠΑ και τις ευκαιρίες πρώτης απασχόλησης, ως την πανάκεια για την καταπολέμηση της ανεργίας. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ όμως, είναι χρήματα των λαών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προέρχονται από τη φοροαφαίμαξη του λαού, από την περικοπή και εμπορευματοποίηση στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών, από την κλοπή του  πλούτου, που παράγουν οι εργαζόμενοι, τον οποίο το κράτος αναδιανέμει προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.  

Για την εργατική νεολαία της περιπλάνησης και της ανεργίας που σχεδιάζει το μέλλον της δεν τίθεται ζήτημα αξιοποίησης ή όχι των ΕΣΠΑ. Τίθεται ζήτημα συνέχισης της κοινωνικής καταστροφής και της κατάφωρης κλοπής του κοινωνικού πλούτου ή μπλοκαρίσματος του φαύλου κύκλου των χρεών με την διαγραφή τους και απειθαρχία στις εντολές και τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι γενικά και αόριστα αλλά σε κάθε μέτρο που θα περνά από το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό το δίλημμα θα πρέπει να απαντιέται συγκεκριμένα μετά τις εκλογές στην περιφέρεια και κανείς άλλος από τους συνδυασμούς δεν έχει πάρει θέση για το τι θα πράξει.
 

Τις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλονται απο την Ε.Ε, τις  εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου. Είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που διαχειρίστηκαν και δούλεψαν χρόνια για να έρθει η σημερινή κατάσταση. Είναι το ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ που αποτέλεσαν το απαραίτητο στήριγμα για να σχηματιστούν οι κυβερνήσεις των μνημονίων. Είναι νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που αποτελεί συνιστώσα του πλέγματος εξουσίας, έχει στενές σχέσεις με τη ΝΔ, υπερασπίζεται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, παίζοντας το ρόλο της “σιδερογροθιάς” του συστήματος και στέκεται “προσοχή” στις εντολές που έρχονται από την ΕΕ. Κοντά σ΄ αυτή τη λογική της αγκίστρωσης στις επιταγές της ΕΕ και την ταύτιση των εγχώριων αποφάσεων με τις κατευθύνσεις που θα μας δίνονται κεντρικά από την ΕΕ είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει πίστη στην ΕΕ και απορρίπτει τις μονομερής ενέργειες. Οι Περιφερειακός εκλογές που έρχονται δεν είναι μια από τα ίδια, όπως παλιότερα. Είναι σαφές στον καθένα μας πλέον, πώς η ΕΕ καθορίζει απόλυτα και την πιο μικρή πτυχή της ζωής μας.

Γι΄ αυτό σε αυτές τις εκλογές σε καλούμε να στηρίξεις την Αντικαπιταλιστική αριστερά. Όχι για να διαχειριστούμε την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για να την ανατρέψουμε. Για να να δυναμώσουν οι αγώνες και οι φωνές όλων όσων πιστεύουμε ότι φτάνει πια. Για να σηκώσουμε το γάντι και να φωνάξουμε ότι, εντός της ΕΕ και του Ευρώ δεν θα καταφέρουμε να έχουμε αξιοπρεπή δουλειά και μισθούς. Για να πούμε, όχι στην μιζέρια της διαχείρισης, της ήττας και της υποταγής, αλλά να χαράξουμε νέους δρόμους ανατροπής. Στο ψηφοδέλτιο της Αριστερής Παρέμβασης στην Στερεά, συμμετέχουμε νέοι και άνεργοι, που στην πλειοψηφία μας  βιώνουμε καθημερινά την εκμετάλλευση αλλά αρνούμαστε να θυσιάσουμε το μέλλον μας στον εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς καλούμε κάθε νέο να μην διαλέξει τον δρόμο της υποταγής και να συμμετάσχει στις εκλογές με την φιλοδοξία να αναδειχθεί μια νέα πολιτική και κοινωνική δύναμη που θα γυρίσει τον κόσμο ανάποδα

Για να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και της αντιδραστικής ανασυγκρότησης του συστήματος και όχι για μια αλλαγή διαχειριστή.


* Ο Στάθης Παπαλιάκος είναι φοιτητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου