Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πάμε για δεύτερο γύρο στις εκλογές;

Πάμε για δεύτερο γύρο στις εκλογές;
Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο κορυφώνεται ή αγωνία των υποψηφίων και στα δύο επίπεδα της Αυτοδιοίκησης.
 
Στην Περιφέρεια όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ένα πολιτικό ντέρμπυ.
 
Η πρώτη Κυριακή 18 Μαΐου θυμίζει κατι σαν ημιτελικούς πρωταθλήματος με τους 7 υποψήφιους να δίνουν την προκριματική τους εξεταστική από όπου θα βγουν οι δύο… μονομάχοι που θα συγκρουστούν την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου.
 
Πριν ένα μήνα περίπου στην αφετηρία του προεκλογικού αγώνα το σκηνικό ασφαλώς αδιαμόρφωτο είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι πιο προβεβλημένοι είχαν αέρα φαβορί νικητών.
 
Όμως στην συνέχεια και το εκλογικό σώμα αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι έχουν πλέον την εμπειρία της άμεσης επαφής με τους πολίτες οι οποίοι αναλύουν βαθύτερα την διαμορφούμενη κατάσταση και προσεγγίζουν τις υποψηφιότητες πιο νηφάλια και ρεαλιστικά.
 
Παράλληλα με τις επαφές των υποψηφίων με τους πολίτες ενεργό ρόλο παίζουν και οι δημοκοπικές εταιρίες.
 
Μικρές ή μεγάλες, φθηνές ή ακριβοπληρωμένες αλλά κατά συνθήκη όχι και κατ΄ ανάγκη αντικειμενικές.
 
Τα ποσοστά που κυκλοφορούν βέβαια απέχουν παραγάγγας απο την πραγματικότητα.
 
Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί  να έχουν διαφορές του μεγέθους των 20 ποσοστιαίων μονάδων ο πρώτος από τον δεύτερο στις περιφερειακές εκλογές για παράδειγμα ή στον Δήμο Λαμιέων αντίστοιχη διαφορά 10 μονάδων.
 
Σήμερα 6 Μαΐου δηλαδή 12 ημέρες πριν την κάλπη τα φαβορί έχουν εξαυλωθεί , ξεχωρίζουν όμως σιγά –σιγά ποιοι θα πάρουν το ροζ ...φύλλο για τον επόμενο γύρο.
 
Ας επιχειρήσουμε μια προσέγγιση μέσα από τις προσλαμβάνουσες που μας προσφέρουν οι συνομιλίες μας δημόσια ή ιδιωτικά με πολίτες κυρίως από τον Νομό Φθιώτιδας.
 
Για παράδειγμα αναφέρουν οι πληροφορίες μας ενώ αρχικά είχε διαμορφωθεί μια μάλλον ισχυρή δυναμική στην υποψηφιότητα του κ.Κώστα Μπακογιάννη στην συνέχεια ανάλογη δυναμική απέκτησε και η υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
 
Οι πολίτες αναφέρουν ότι αν εσωτερικά στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς είχαν δρομολογηθεί πολιτικές και όχι κομματικές δυναμικές ο κ.Αποστόλου θα είχε τώρα τον πρώτο λόγο στην προεκλογική κούρσα.
 
Όλα όσα συνέβησαν με τα πολιτικά ανοίγματα του κ.Αποστόλου κυρίως προς τον χώρο του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν μια εσωστρεφή αντιπαλότητα έως του σημείου στελέχη του κόμματος να διαφοροποιηθούν και να κινηθούν προεκλογικά προς άλλους κοντινούς ιδεολογικά χώρους.
 
Κι όμως οι αρχικές σκέψεις του κ. Αποστόλου λέγεται ότι ήταν  ορθές και αν γίνονταν αποδεκτές από τοπικά κομματικά στελέχη θα άλλαζαν τις παραμέτρους του προεκλογικού τοπίου.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και τώρα λίγο πριν την κάλπη τα στεγανά αυτά εξακολουθούν να ισχύουν και να αντιμετωπίζονται ακόμη και στελέχη του συνδυασμού που προέρχονται για παράδειγμα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ως ξένο σώμα!
 
Η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Θανάση Γιαννόπουλου επίσης έχει αναπτύξει συσπειρώσεις και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από άλλου χώρους όπως το ΠΑΣΟΚ η την ΔΗΜΑΡ.
 
Το γεγονός ότι ο κ. Γιαννόπουλος δέχτηκε σκληρή επίθεση από τον πρώην κομματικό και ιδεολογικό του χώρο την Ν.Δ. μάλλον ωφέλησε τον πρώην υφυπουργό δίνοντας του υψηλότερα ποσοστά από απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ.αλλά και προβληματισμένους πολίτες αλλων χώρων που βλέπουν με περισσότερη συμπάθεια από ότι αρχικά την δική του υποψηφιότητα.
 
Έτσι όμως μπερδεύονται τα πράγματα για τον δεύτερο γύρο, αν δηλαδή θα είναι αντίπαλος του έχοντος μέχρι στιγμής ένα ελαφρύ προβάδισμα Κώστα Μπακογιάννη ο κ. Αποστόλου ή ο κ. Γιαννόπουλος ενώ ως πριν λίγες ημέρες οι προοπτικές ήταν για ντέρμπυ Μπακογιάννη – Αποστόλου, τώρα στο κάδρο βρίσκεται και ο κ. Γιαννόπουλος.
 
Εδώ είναι  αναγκαίο να γίνει μνεία και στην παρουσία της Χρυσής Αυγής που με τον τίτλο Ελληνική Αυγή και θα ήταν αφελές να θεωρηθεί αμελητέα η παρουσία της στις περιφερειακές εκλογές με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Απόστολο Γκλέτσο.
 
Σε ότι αφορά στους Δήμους της Φθιώτιδας η δυναμική του σημερινού δημάρχου δεν είναι τόσο ισχυρή που να δίνει στον επί 4 τετραετίες ήδη δήμαρχο αίσθηση επικράτησης από τον πρώτο γύρο, την πρώτη Κυριακή.
 
Γιατί και ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης γνώστης του προεκλογικού παιχνιδιού κινήθηκε σε διαφορετικούς χώρους από αυτούς που ακολουθούσε στο παρελθόν ως υποψήφιος βουλευτής και έχει προχωρήσει σε σημαντικές προσεγγίσεις και από άλλους χώρους όπως του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ.
 
Η προσλαμβάνουσα αυτή την στιγμή είναι ότι οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι και την δεύτερη Κυριακή.
 
Αυτό βέβαια δεν είναι δεδηλωμένο με τεκμηριωμένη λογική αλλά με πολιτική εκτίμηση αφού δεν πρέπει να παραγνωριστούν και οι δυναμικές των αλλων τριών συνδυασμών όπως της κας Αντωνίου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κ.Στασινού και Σαγιά.
 
Ο κ. Στασινός δεν είναι άγνωστος στο εκλογικό σώμα, εχει κάνει θετικά αισθητή την παρουσία του στο δημοτικο συμβούλιο με τις συνεχείς παρεμβάσεις του και μάλιστα εχει στελεχώσει τον συνδυασμό του και με υποψήφιους από άλλους συνδυασμούς και γενικά απευθύνεται προς πολίτες που δεν ψηφίζουν κομματικά αλλά με ευρύτερα πολιτικά ή οικολογικά ενδιαφέροντα.
 
Ο κ.Σαγιάς εξάλλου γνωστός αυτοδιοικητικός που δεν δίστασε να αποποιηθεί θεσμικών αξιωμάτων όταν διαφώνησε με επιλογές της σημερινής δημοτικής αρχής και εν τέλει να παραιτηθεί ακόμη και από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου γεγονός που του έχει προσφέρει σημαντικά πολιτικά οφέλη.
 
Στο παιχνίδι και μάλιστα αθόρυβα με θέσεις σταθερές και αταλάντευτες μπαίνει τώρα και το ΚΚΕ με υποψήφιο Δήμαρχος τον γιατρό Τάσο Χρονά ,ως σήμερα εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν είναι όμως μόνον οι σταθερές θέσεις του χώρου που κινείται ο κ. Χρονάς αλλά και η προσωπική εκτίμηση στο πρόσωπο του πολιτών που τον γνωρίζουν είτε αυτοδιοικητικά είτε προσωπικά τον κ. ως γιατρό του Νοσοκομείου Λαμίας και έχουν θετική εικόνα.
 
Αν όμως το πιο πιθανόν είναι την δεύτερη Κυριακή να βρεθούν απέναντι οι κ.Κοτρωνιάς και Σταυρογιάννης το ζητούμενο είναι αλλού.
 
Πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου των αλλων συνδυασμών.
 
Υπάρχει περίπτωση οι ψηφοφόροι του συνδυασμού της κας Αντωνίου, του κ. Στασινού ή του κ. Σαγιά να υπερψηφίσουν τον κ.Σταυρογιάννη;
 
Είναι πιθανόν όσοι επέλεξαν την πρώτη Κυριακή τους συνδυασμούς Αντωνίου , Στασινού να στραφούν προς τον κ. Κοτρωνιά. Ιδεολογικά φαίνεται δύσκολο, προσωπικά και αυτοδιοικητικά είναι πολύ πιθανόν.
 
Αντίθετα ο κ.Κοτρωνιάς προσδοκά ότι εχει περισσότερες πιθανότητες να εισπράξει ψήφους από τον συνδυασμό του κ. Σαγιά.
 
Όμως εδώ «καραδοκεί» ο κ.Σταυρογιάννης που με το αντιμνημονιακό του προφίλ και την σκληρή κριτική του στα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης έχει αποκτήσει πολλές συμπάθειες από ευρύτερους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.
 
Όσο για τους ψηφοφόρους του κ. Χρονά που ασφαλώς δεν θα εισπράξει ψήφους την πρώτη Κυριακή μόνο από το ΚΚΕ, ενδεχομένως την δεύτερη Κυριακή να επιλέξουν είτε τον έναν είτε τον αλλον υποψήφιο με προσωπικά κριτήρια.
 
Βέβαια το ευτυχέστερο για τον κ. Κοτρωνιά θα είναι η εξασφάλιση της απαιτουμένης πλειοψηφίας από την πρώτη Κυριακή αλλά δεν συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες αυτή η εκδοχή.
 
Οπότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για αυτόν την δεύτερη Κυριακή που τον νικητή θα αναδείξουν οι ψηφοφόροι άλλων συνδυασμών. 

lamia fm 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου