Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Δίνοντας προτεραιότητα στον τουρισμό και τον πολιτισμό

Οι επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές διεξάγονται μέσα σε ένα συγκρουσιακό πολιτικό σκηνικό, με έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις. 

Σε μια τοπική κοινωνία, όπως είναι ο Δήμος, είναι επιβεβλημένο να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας. 


Η σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αξιοποίηση του τουρισμού και του πολιτισμού που αποτελούν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες του τόπου μας. 

Η Λοκρίδα μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μια συγκεκριμένη οικονομική, παραγωγική και πολιτιστική ταυτότητα. Ο Δήμος Λοκρών, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους και την Περιφέρεια, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού προφίλ της περιοχής, με έμφαση στον αγροτουρισμό, τον παραθεριστικό τουρισμό και την ανάδειξη συγκεκριμένης πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας στην περιοχή.
    
Η Λοκρίδα συνδυάζει θάλασσα και βουνό, έχει δυνατότητες για καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές, καθώς και εκδρομικό, θρησκευτικό και παραθεριστικό τουρισμό. Διαθέτει παραλίες βραβευμένες με γαλάζια σημαία, 6 στο Δήμο Λοκρών (Σκάλα Αταλάντης, Τραγάνα, Λιβανάτες 1/Κυανή Ακτή, Λιβανάτες 2/Σχοινιάς, Σουβάλα Αρκίτσας, Βλυχάδα) και μία στο Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου (Καμένα Βούρλα/Γαλήνη), έχει αξιόλογους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η γεωγραφική θέση της περιοχής μας αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, κοντά στην Αθήνα και με άμεση πρόσβαση μέσω της Εθνικής Οδού. 

Παρόλα αυτά, η ποιότητα των τουριστικών υποδομών μας, αλλά και η επισκεψιμότητα της περιοχής μας, δείχνουν ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι τουριστικές μας δυνατότητες.
   
Οι τουριστικές υποδομές της περιοχής είναι μετρίου επιπέδου, καθώς κυριαρχούν μονάδες δυο αστέρων (πρώην Γ΄ Κατηγορίας), ενώ ελάχιστες είναι οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρο το Νομό. Ταυτόχρονα, η έλλειψη κατάλληλης προβολής έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή επισκεψιμότητα του Νομού, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις στο Νομό.
   
Οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου μας συγκεντρώνονται στο Θεολόγο, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός παραθεριστικών κατοικιών σε Θεολόγο – ΟΣΜΑΕΣ και την παραλιακή Ζώνη Σκάλας - Αρκίτσας. Οι αφίξεις τουριστών στα ξενοδοχεία της περιοχής αφορούν κυρίως σε Έλληνες και δευτερευόντως σε αλλοδαπούς. Ο αριθμός των ημερών διανυκτέρευσης είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της χώρας. Το γεγονός αυτό δείχνει την αδυναμία της περιοχής μας να συγκρατήσει τους επισκέπτες της. Υπάρχει εποχικότητα στις διανυκτερεύσεις, με μήνα αιχμής τον Αύγουστο. Ωστόσο, η πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Φθιώτιδας, ακόμη και τον Αύγουστο, δεν ξεπερνά το 50%, ενώ τους χειμερινούς μήνες, όπου μόλις το 60% των κλινών του Νομού λειτουργούν, η πληρότητα πέφτει κάτω από το 20% (στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή). Δηλαδή, οι ξενοδοχειακές μονάδες του Νομού ουσιαστικά υπολειτουργούν.
  
Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση προκύπτει πως υπάρχουν δυνατότητες για καλύτερες επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού. Για το σκοπό αυτό πρέπει να αναβαθμιστεί το επίπεδο υπηρεσιών των καταλυμάτων, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιοχής, η ποιότητα των επιχειρήσεων εστίασης, η αξιοποίηση του συνδυασμού «ήλιος – θάλασσα» για την ανάπτυξη του παραθερισμού, να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε δραστηριότητες  που μπορούν να κρατήσουν τους τουρίστες για περισσότερες ημέρες, να προβληθεί η περιοχή ως ιδανικός χώρος μετακίνησης από την Αττική για τα Σαββατοκύριακα.
   
Παράλληλα, η περιοχή μας πρέπει να αναδείξει την πολιτιστική και πολιτισμική της παράδοση. Η Λοκρίδα διαθέτει σημαντική μουσική, χορωδιακή, χορευτική και λαογραφική κληρονομιά, η οποία προβάλλεται επετειακά μέσα από ετήσιες εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να ενισχυθούν και να διαφημιστούν ώστε να αποτελέσουν παράγοντες έλξης. Παράλληλα, μπορούν να δημιουργηθούν θεματικές εβδομάδες όπου σε επίπεδο Δήμου να υπάρξει συνέργια επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων, επιχειρήσεων εστίασης και διαμονής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συνδυαστικών τουριστικών πακέτων (είτε μέσα από τουριστικά πρακτορεία είτε μέσα από το διαδίκτυο) σε Έλληνες και ξένους, για να γνωρίσουν την περιοχή μας. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η αδυναμία του τουριστικού προϊόντος της περιοχής είναι η έλλειψη ολοκληρωμένων τουριστικών υποδομών. Η αδυναμία αυτή μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από τη συνέργια των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής, ώστε να δοθεί στους επισκέπτες ένα συνδυαστικό και πλήρες πακέτο διαμονής, διατροφής και ξενάγησης.

Συνοψίζοντας, ο Δήμος Λοκρών μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά αρκεί να επενδύσει στον τουρισμό, βελτιώνοντας τις υφιστάμενες μονάδες, δημιουργώντας νέες μονάδες υψηλής ποιότητας και βρίσκοντας τρόπους να προσφέρει εναλλακτικά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες σε τουρίστες μέσα από συνδυαστικά πακέτα των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων της περιοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος μας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως δρόμους (ολοκλήρωση του Οδικού άξονα Αταλάντης – παλιάς εθνικής οδού, των παράδρομων της Εθνικής οδού, του κόμβου της Σκάλας) και λιμάνια – μαρίνες (Σκάλας, Αρκίτσας κ.α.), ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου η Λοκρίδα να αξιοποιήσει τη φυσική της ομορφιά και τη γεωγραφική της θέση στον Ελλαδικό χώρο.  


*Η Ναταλία Μαρία Σκαμπερδοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, στο χώρο της επικοινωνίας, των δημοσιών σχέσεων και του τουρισμού. Είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Ενωτική Δημοτική Κίνηση Λοκρών.

5 σχόλια:

  1. Καλή επιτυχία Ναταλία! Μακάρι να εκλεγούν και νέοι άνθρωποι στο Δημοτικό Συμβούλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ. ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ.
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΜΕ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΥΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναταλία γιατι να ειναι αρχηγός ο θείος σου και οχι εσύ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω μια μικρη αγροτουριστικη μοναδα η οπια μπορει να φιλοξενησει εως 50 ατομ.πληρως εξοπλισμενα με πιστοποιητικο ενεργ.αποδοσης.επισης μια μικρη κτηνοτροφικη μοναδα βιολογικης παραγωγης.γνωριζω καλυτερα απο σενα ποια ειναι τα προβληματα και ξερω και τις λυσεις.απεχει πολυ η θεωρεια απ την πραξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία. Προσωπικά θα χαιρόμουν πολύ να ακούσω τις απόψεις σου από την πολυετή προσωπική εμπειρία σου στον χώρο αυτό.
      Ακόμη καλύτερο βέβαια θα ήταν, αφού γνωρίζεις ακόμη καλύτερα τα προβλήματα και τις λύσεις, να κατέλθεις κι εσύ υποψήφιος υπό οιονδήποτε συνδυασμό, να εκλεγείς, και να μοιραστείς τις γνώσεις σου και την πείρα σου, για την ανάπτυξη του τόπου μας.
      Άνθρωποι όπως εσύ είναι απαραίτητοι και πολύτιμοι.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου