Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η νέα δημοτική αρχή που έρχεται δεν πρέπει να υποπέσει στα ίδια λάθη

Βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες προ των δημοτικών εκλογών και όλα πια δείχνουν ότι ο Γιώργος Σκαμπερδόπουλος θα είναι τελικά ο επόμενος δήμαρχος Λοκρών. 

Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί υπέρ του κ. Σκαμπερδόπουλου, τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πλέον μη αναστρέψιμη, και ανάλογη με αυτή του Νίκου Λιόλιου το 2010, όπου τίποτα δεν μπόρεσε να σταματήσει την τότε πορεία του προς το δημαρχείο.

Ο κ. Σκαμπερδόπουλος έχει τεράστια αυτοδιοικητική πείρα. Υπήρξε δύο θητείες δήμαρχος, αλλά και δύο θητείες ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Γνωρίζει τα αυτοδιοικητικά κατατόπια πολύ καλά, μέσα από μία μακρά και δύσκολη προσωπική πολιτική πορεία στην αυτοδιοίκηση.

Τώρα όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτός που θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν σωρευθεί σε έναν νέο "Καλλικρατικό" δήμο, ο οποίος ακόμη δεν έχει ωριμάσει. Και τα προβλήματα αυτά είναι πολλά και καυτά. Αρκεί για να το διαπιστώσετε να συγκρίνετε ένα φυλλάδιο υποψηφίου σήμερα, με ένα ανάλογο φυλλάδιο του 2010. Θα δείτε προτάσεις για τα ίδια ακριβώς, τότε και σήμερα, προβλήματα. Τίποτα δεν άλλαξε. Σαν να μη πέρασε μια μέρα. 

Ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Λιόλιος μοιάζει να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα και πολιτικό-αυτοδιοικητικό φαινόμενο. Κατ'αρχήν το να απολέσει ένας δήμαρχος μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε τρία μόνο χρόνια θητείας, την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών του, αποτελεί  ένα όχι τόσο σπάνιο, αλλά όχι και παράξενο φαινόμενο, αφού είναι λογικό σε αρκετές περιπτώσεις να παρατηρείται μία εκλογική φθορά.
  
Το παράδοξο φαινόμενο όμως στην περίπτωση του κ. Λιόλιου είναι το μέγεθος αυτής της εκλογικής φθοράς που υπέστη ως διοίκηση σε αυτό τόσο λίγο σύντομο διάστημα. Και η φθορά αυτή η οποία σε λίγες μέρες θα αποτυπωθεί και στην κάλπη φαίνεται πως είναι πολύ μεγαλύτερη απ όσο αρχικά διαφαινόταν. Μάλιστα δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα καταφέρει να κρατηθεί στη δεύτερη εκλογική θέση, καθώς φαίνεται θα δώσει μάχη με τον κ. Αγγελούση. Αυτό είναι και προσωπική μου εκτίμηση, που όμως δεν δείχνει να  ξαφνιάζει και κανέναν όταν αναφέρεται.

Φυσικά η μεγάλη αυτή εκλογική φθορά δεν ήρθε τυχαία. Κάτι τη μεγάλωνε μέρα με τη μέρα και τελικά τη θέριεψε. Για να δούμε όμως που πηγαίνουμε πρέπει να κατανοήσουμε πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Να δούμε τα λάθη και να μάθουμε από αυτά. Και τα δικά μας, και των άλλων.

Ο κ. Λιόλιος αλίμονο κι αν δεν έκανε λάθη. Λάθη που οφείλονται κατά πρώτον στην πλήρη απειρία του στα αυτοδιοικητικά πράγματα και κατά δεύτερον στους έμπειρους αυτοδιοικητικά πολιτικούς συνεργάτες του που δεν τον προστάτεψαν ως όφειλαν. Πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα εξ αρχής δεν λειτούργησε.

Πρώτον χρησιμοποίησε σε λάθος θέσεις εντελώς λάθος ανθρώπους σε όλο το διοικητικό σχήμα που έστησε, πλην λίγων εξαιρέσεων που όμως αποπέμφθηκαν. Η ομάδα διοίκησης απέτυχε οικτρά. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όποιος σήμερα ισχυρίζεται το αντίθετο είτε εθελοτυφλεί, είτε έχει αυτοδιοικητική άγνοια, είτε προσπαθεί να μας εμπαίξει.  

Δευτέρον δεν είχε ούτε έναν τεχνοκράτη, έστω ως ειδικό σύμβουλο - συνεργάτη που θα μπορούσε να βάλει μία τάξη στο "καλλικρατικό" χάος που δημιουργήθηκε με τη συνένωση των πρώην δήμων. Αντίθετα ως βασικό του ειδικό σύμβουλο επέλεξε ένα, άριστο μεν επιστήμονα γεωπόνο, άσχετο δε με την αυτοδιοίκηση και την διοίκηση γενικότερα. Όπως και προανέφερα, το ξανατονιζω, άριστο επιστήμονα γεωπόνο, αλλά ο δήμος δεν είναι αγροτικός συνεταιρισμός, ούτε κάποια αγροτική επιχείρηση που και σε μία τέτοια ακόμη περίπτωση ο ρόλος ενός γεωπόνου θα ήταν περιορισμένος όσο αφορά τα της διοίκησή της. Πιθανώς να ήταν άλλα, μη αυτοδιοικητικά, τα κριτήρια της επιλογής του. 

Τρίτον υπήρξε απίστευτα άτολμος. Από τη μία και όσο αφορά τα εσωτερικά του συνδυασμού του υπήρξε άτολμος διότι δεν απομάκρυνε άμεσα και εξ αρχής τα διάφορα "βαρίδια", πρόσωπα για τα οποία είχαν προκύψει κάποια καθόλου αρεστά στη κοινή γνώμη θέματα. Λάθος το οποίο θα πληρώνει πολιτικά για πολύ καιρό ακόμη. Από την άλλη και όσο αφορά θέματα του δήμου όπως πχ οι δημόσιες υπηρεσίες, όταν έπρεπε να ασκήσει πιέσεις και την επιρροή του, στα πρώτα κρίσιμα για το δήμο δυόμιση χρόνια, δεν το έκανε. Πέφτοντας στην παγίδα των κομματικών αλληλεξαρτήσεων (με τους βουλευτές και την τότε ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ) σιώπησε και δεν "έτρεξε" για παράδειγμα να εξαιρέσει τις υπηρεσίες της Λοκρίδας από τις Μνημονιακές περικοπές. Να δώσει τη μάχη που όφειλε  για αυτό το σκοπό... Δεν το έκανε. Δείλιασε πολιτικά. 

Βλέποντας εν ολίγοις την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα μέσα από τα λάθη και τις παραλείψεις της τριετίας γίνεται σαφές πως η αλλαγή σκυτάλης που έρχεται στην διοίκηση δεν αρκεί από μόνη της για να λύσει τα προβλήματα. Κάθε άλλο.

Το θέμα λοιπόν που ανοίγει άμεσα είναι το τι θα κάνει ο κ. Σκαμπερδόπουλος την επόμενη μέρα. Ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις του και οι πρώτες επιλογές του. Ποιους ανθρώπους από την ομάδα του θα αξιοποίησει και σε ποιες πολιτικές θέσεις. Οπωσδήποτε χρειάζεται έναν τεχνοκράτη για να μπει σε τάξη ο δήμος και οι υπηρεσίες του, οι οποίες ακόμη σήμερα είναι μπάχαλοποιημένες από το τσουνάμι του "Καλλικράτη". 

Να σημειώσω εδώ ότι τεχνοκράτες υποψήφιοι δεν υπάρχουν σε κανένα ψηφοδέλτιο. Μόνο καθαρά πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από διαφόρους επαγγελματικούς χώρους, πολλοί εξ αυτών χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις διοίκησης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν κάνουν για δημοτικοί σύμβουλοι. Χρειάζονται όμως και τεχνοκράτες. Οι τεχνοκράτες λοιπόν πρέπει να αναζητηθούν εκτός ψηφοδελτίου. 

Όσο πιο γρήγορα μπει τάξη και αρχίσουν να λειτουργούν ομαλά οι υπηρεσίες του δήμου, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για δούμε γρήγορα έργα και λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Δεν μπορεί χωρίς τη σωστή λειτουργία δήμου και υπηρεσιών να παραχθεί κανένα έργο και κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Η νέα δημοτική αρχή που έρχεται δεν πρέπει να υποπέσει στα ίδια λάθη και τις παραλείψεις, και ούτε φυσικά έχει και τα περιθώρια για πειραματισμούς και διαλογικές επ αόριστον συζητήσεις. Θα πρέπει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, με σχέδιο, ταχύτατα και πειθαρχημένα, να καλύψει το χαμένο χρόνο γρήγορα, προς όφελος των δημοτών, που σε διαφορετική περίπτωση θα είναι και αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το "μάρμαρο" της αποτυχίας.

Ο δήμος Λοκρών λοιπόν δεν αντέχει να περιμένει. Νέες καθυστερήσεις και νέες αναβολές αυτός ο τόπος δεν μπορεί να σηκώσει. 

Κ.Κ.

14 σχόλια:

  1. Όταν δημοσιεύετε τέτοια κείμενα καλό είναι να αναφέρει ο αρθρογράφος το όνομά του, δεν είναι κάποιο σχόλιο, είναι άρθρο το οποίο υποβαθμίζει τον τωρινό και μελλοντικό δήμαρχο της Αταλάντης κ.Λιόλιο. υπάρχουνε 20.000 ψηφοφόροι στο δήμο Λοκρών, δεν είναι δυνατόν από ένα γκάλοπ, 400 ατόμων να βγαίνει ένα τέτοιο συμπέρασμα. Διαχειριστές του blog, παρακαλώ πολύ αφαιρέστε το άρθρο ή βάλτε όνομα, αλλιώς θα πρέπει να υποθέσουμε οτι το κάνετε εσείς για να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στο blog. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ... ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΕΛΙΚΑ... ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΚΙ ΑΛΛΑΖΟΝΙΑ... ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΛΗΤΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΚΟΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ... ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΝΕΝΟΣ... ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΦΡΙΚΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΟΥΛΑ ΣΑΣ... ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΟΜΩΣ...

      Διαγραφή
    2. Εσύ φίλτατε γιατί γράφεις ανώνυμα και κάνεις και συστάσεις?Τι είσαι η Πυθία και ξέρεις ότι θα βγει πάλι ο κ.Ν. Λιόλιος και τον ονομάζεις μελλοντικό δήμαρχο?Τώρα πως γίνεται ο Δήμος να έχει 19.575 κατοίκους και να ψηφίζουν 20.000 δεν μπορώ να το καταλάβω,φαίνεται στο δήμο Λοκρών ψηφίζουν και οι κάτω των 18 ,που συνήθως αποτελούν το 30-35% του πληθυσμού! Μάλλον εκτός από μάντης , είσαι και ταχυδακτυλουργός.Χορτάσαμε στην παραπληροφόρηση και τα ψέματα , αλλά αυτό είναι χοντρό! Όλοι ξέρουμε ότι τα γκάλοπ για όλη την Ελλάδα στηρίζονται σε δείγμα 1000 ατόμων ,εδώ είναι μέχρι σήμερα 490 άτομα που έχουν ψηφίσει και το δείγμα πάρα πολύ μεγάλο, γιατί αν για τα 10 εκατομμύρια κατοίκους είναι 1000 άτομα , σκέψου για τις 19.575 κατοίκους ,πόσο μεγάλο είναι τα 490 που έχουν ψηφίσει !
      Α. ΑΛΕΞΙΟΥ εκπρόσωπος τύπου του συνδυασμού ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΟΚΡΩΝ

      Διαγραφή
    3. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ. ΒΟΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ. ΟΙ ΛΙΟΛΙΚΟΙ ΤΡΩΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ. ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΤΟΣ. ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΥΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ. ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ.

      Διαγραφή
    4. ΚΑΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ/ΦΙΛΗ, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΙ Ο ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΝ ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΛΙΟΛΙΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ, ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΣΥ, ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΣΚΑΜΠΕΡΔΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ; ΝΑ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ Ή ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ;

      Διαγραφή
    5. Ρε πάτε καλα??τελευταιοι και καταιδρωμένοι!!

      Διαγραφή
  2. ΤΟ ΑΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ










    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το δήμο Λοκρών αναφέρεστε όλοι σας? Δε νομίζω οτι στέκουν αυτά που λέτε... Δεν είσαστε καλά πληροφορημένοι κύριοι.... Κύριε Αλεξίου αφήστε τις ειρωνίες σας παρακαλώ και προσγειωθείτε στην πραγματικότητα..... Το ψηφοδέλτιο του Σκαμπέρδου είναι αδύναμο, δεν είναι ψηφοδέλτιο νίκης...Όσο για την τοπική κοινωνία "φιλτατε" ΒΟΑ για το Σκαμπέρδο που κατεβαίνει πάλι και τον κατακρίνει. Η κάλπη θα σου δώσει και την απάντηση βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΕΛΟΥΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφέρει σαν το Ferry; Με το ανύπαρκτο ψηφοδέλτιο στην Αταλάντη;

      Διαγραφή
  5. Θα μας πεις εσύ που τα ξέρεις όλα γιατί το Ζελι είναι σε αλλο δημο γιατη δεν έχουμε κόμβο και γηπεδο γιατι ο βιολογικός δεν δουλευει γιατη τρία χρόνια με τον Λιόλιο δεν κάπνισαν τα σκουπίδια γιατη πρέπει να πηγαίνουν στην λιβανατα να πάρω το κτελ ;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψυχραιμία παιδιά, η κάλπη σε 13 ημέρες ανοίγει και τότε και γελάσει και ο κάθε πικραμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είστε όλοι/ες σας πρόβατα και θέλετε ένα βοσκό...

    Πηγαίνετε και ψηφίστε λοιπόν... μπεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου