Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠΟΙΚ: Ποσό 26,8 εκατ. € από εγκληματικές δραστηριότητες για κοινωνικούς σκοπούς


Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνεται το εξής:

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Δεκέμβριο του 2013, προέβη στο άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί 34,3 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. ευρώ το 2013 και 26,8 εκατ. ευρώ το 2014).

Το συγκεκριμένο ποσό, που αποτελεί προϊόν τέτοιων έκνομων δραστηριοτήτων, έχει συγκεντρωθεί στον εν λόγω λογαριασμό από καταθέσεις ατόμων που ενέχονται σε διάφορες υποθέσεις, τις οποίες διερευνά η Δικαιοσύνη.

Επιπρόσθετα, με το Άρθρο 180 του Ν. 4270/2014 υπό τον τίτλο «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση Οδηγίας  2011/85) – Δημόσιο Λογιστικό» (ΦΕΚ Α’ 143, 28.06.2014), θεσμοθετήθηκε πλέον ότι τα ανωτέρω ποσά αποτελούν έσοδα του Προϋπολογισμού στο έτος που κατατίθενται, ενώ παράλληλα, αντίστοιχου ύψους πιστώσεις μπορούν να εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση προγραμμάτων ή την χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν, ιδίως, την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία ή την κοινωνική αλληλεγγύη.


Έτσι, κατοχυρώθηκε και νομοθετικά η ανωτέρω διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, o Αναπληρωτήs Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε απόφαση με την οποία διατίθεται το ποσό των 26,8 εκατ. ευρώ.
Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κατόπιν σχετικών αιτημάτων τους, για τη χρηματοδότηση τέτοιων πολιτικών.

Συγκεκριμένα :
1ον. Ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο αναλύεται ως εξής:
§  4,14 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση ΑΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας των ΑΕΙ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο καθώς και προμήθεια καυσίμων θέρμανσης).
§  1,6 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση ΤΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας των ΤΕΙ και προμήθεια καυσίμων θέρμανσης).
§  2 εκατ. ευρώ για ενίσχυση ΑΕΙ και ΤΕΙ για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σίτισης των φοιτητών.
§  1 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των Ερευνητικών και Επιστημονικών Ιδρυμάτων.
§  260.000 ευρώ για ενίσχυση της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης καθώς και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

2ον. Ποσό ύψους 8,9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του σε τρίτους και σε ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για την αγορά φαρμακευτικού–υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων.

3ον. Ποσό ύψους 8,9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη δαπανών μετακίνησης ατόμων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, υπερήλικες κλπ.).

Από την ημερομηνία διάθεσής τους, αυτά τα ποσά θα πρέπει να απορροφηθούν εντός τριμήνου.


Συνεπώς, η Κυβέρνηση, πέραν των Μνημονίων, δείχνει έμπρακτα πώς αντιλαμβάνεται τη συλλογική λειτουργία της και τον ορθολογισμό στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων».

1 σχόλιο:

  1. ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ, ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ;

    ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ.

    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου