Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Εκεί που μας χρωστάγανε... Μας μαλώνει για τα διόδια το ΥΠΟΜΕΔΙ

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΥΡΙΕ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ;Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι λέει ο θυμόσοφος λαός μας και βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή στην ανακοίνωση να το πούμε, μάλωμα να το πούμε, προειδοποίηση να το πούμε, σύσταση θέλετε; 

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες, για το άνοιγμα των δύο πλευρικών σταθμών διοδίων σε Μπράλο και Θερμοπύλες, από το γραφείο τύπου του Υπουργείου εκδόθηκε δελτίο τύπου όπου επιχειρείται να εξηγηθεί γιατί δεν πρέπει να παραπονιόμαστε αφού σχεδόν είμαστε και ευνοημένοι από τα διόδια την πυκνότητά τους στη Φθιώτιδα και το κόστος τους. 

Άσε που κάποιοι αυτοδιοικητικοί που σήκωσαν τα μανίκια τώρα, με άλλη ιδιότητα τα ψήφισαν στη Βουλή το 2007.

Τί άλλο θέλετε αχάριστοι Φθιωτείς;

Ά όχι θέλετε, θέλετε και ένα μάλωμα ακόμη. Για τα μνημεία διεθνούς ακτινοβολίας ( Θερμοπύλες και Αλαμάνα ) που δήθεν αποκλείονται από τα διόδια.Τί είναι αυτά; λέει το Υπουργείο. Και ρίχνει την ρουκέτα του: Κοιτάξτε να τα ξεχορταριάσετε για να είναι επισκέψιμα γιατί δεν σας φταίνε τα διόδια.

Τί είπατε; Για παραδρόμους αν γίνεται αναφορά; Είχατε και στο χωριό σας άχρηστοι παράδρομο;

Διαβάστε αν αντέχετε και το δελτίο του Υπουργείου που θέλετε και κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζουμε, σχετικά με τη λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων στο Μώλο και στον Μπράλο και τις δηλώσεις ή ενέργειες τοπικών παραγόντων ή κατοίκων, τα παρακάτω:


Α. Νομιμότητα και θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας

Οι συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων με παραχώρηση, στις οποίες προβλέπονται με σαφήνεια και λεπτομερώς όλες οι σχετικές ρυθμίσεις για την επιβολή διοδίων τελών, ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το 2007, ενώ πρόσφατα και ειδικότερα τον Δεκέμβριο του 2013, η Βουλή ψήφισε τις αναγκαίες τροποποιήσεις των συμβάσεων αυτών προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ολοκλήρωση των εθνικών οδικών αξόνων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των διαμαρτυρομένων υπάρχουν και ορισμένοι που ψήφισαν τις συμβάσεις αυτές!

Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο, κατά τη συζήτηση στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2013, έθεσαν στη διάθεση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όλα τα πρόσθετα συμβατικά στοιχεία από τα οποία, μεταξύ άλλων, προκύπτουν με σαφήνεια και ο προγραμματισμός ως προς τις θέσεις λειτουργίας πλευρικών σταθμών διοδίων αλλά και ο χρόνος λειτουργίας τους. Κατά συνέπεια ούτε «βεβιασμένες» ούτε «πρόχειρες» κινήσεις έλαβαν χώρα, ούτε βέβαια πρόκειται να συμβούν στο μέλλον. Και τούτο γιατί οι συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων είναι απόλυτα διαφανείς και λεπτομερείς και έτσι επιτρέπουν στους μεν πολίτες να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο δε Υπουργείο να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο της τήρησης των συμβατικών όρων.

Τονίζουμε επίσης πως το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αποφανθεί τελεσίδικα και έχει απορρίψει, επικαλούμενο την προτεραιότητα του δημοσίου συμφέροντος, αιτιάσεις τοπικών παραγόντων ή κατοίκων σχετικά με τα διόδια.

Αναγνωρίζεται επίσης πως η αρχή «ο χρήστης πληρώνει» αποτρέπει από το να επιβαρύνεται το σύνολο των πολιτών για την παροχή ενός αγαθού που απολαμβάνει μέρος του συνόλου.

Κατά συνέπεια το σύνολο των εξουσιών της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει εξετάσει, νομοθετήσει, δικάσει και τελικά εφαρμόσει τα σχετικά με τους αυτοκινητόδρομους και τα διόδια θέματα.

Συνιστά λοιπόν υποχρέωση και καθήκον, ιδιαίτερα των εκπροσώπων, να τηρούν και να ελέγχουν την τήρηση της νομιμότητας σε όσα προβλέπονται από νόμους του Ελληνικού Κράτους.
Β. Πραγματικά στοιχεία και γεγονότα.

Η κριτική για τον αριθμό των σταθμών διοδίων στην Φθιώτιδα, για τους πλευρικούς σταθμούς, για τις τοπικές μετακινήσεις δεν ευσταθεί. Συγκεκριμένα:

1. Η πυκνότητα των μετωπικών σταθμών διοδίων, για την οποία παραπονείται η Φθιώτιδα, όχι μόνο δεν αποβαίνει σε βάρος των χρηστών αλλά αντίθετα είναι υπέρ της αναλογικής χρέωσης και τούτο γατί το διόδιο τέλος στους σταθμούς αυτούς υπολογίζεται με μικρότερο μήκος χρέωσης. 
2. Η λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων, επίσης είναι υπέρ της αναλογικής χρέωσης αφού σε αυτούς χρεώνεται μόνο και ακριβώς το μήκος της διανυθείσας απόστασης επί του αυτοκινητόδρομου. 
3. Αντίθετα με όσα υποστηρίζονται, η λειτουργία των πλευρικών σταθμών επιδρά αποτρεπτικά στη διοχέτευση της υπερτοπικής κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο τοπικό δίκτυο και τους παράδρομους, όπως συνηθίζεται από πολλούς γα την αποφυγή των μετωπικών σταθμών διοδίων, δηλαδή τα πλευρικά διόδια είναι εμπόδια στα τροχαία ατυχήματα των παράδρομων και ενισχύουν την οδική ασφάλεια των δρόμων. 
4. Οι κάτοικοι του Μώλου, κατά την κίνησή τους προς Λαμία και από Λαμία προς Μώλο, δεν διέρχονται από πλευρικό σταθμό διοδίων, δοθέντος ότι και οι δύο πλευρικοί σταθμοί αφορούν αποκλειστικά τους εξερχόμενους από τον αυτοκινητόδρομο στην κατεύθυνση προς Λαμία και τους εισερχόμενους στον αυτοκινητόδρομο στην κατεύθυνση προς Αθήνα. Επιπλέον δεν πληρώνουν διόδια στο σταθμό της Αγίας Τριάδας κατόπιν συμφωνίας με τον παραχωρησιούχο από το 2010. 
5. Καμία «εσωτερική» μετακίνηση δεν επιβαρύνεται με διόδια. Διόδια χρεώνονται μόνον για μετακινήσεις επί του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος πρωτίστως προσφέρει ασφάλεια και εξοικονόμηση χρόνου, αγαθά δηλαδή που επίσης αποτιμώνται στην τιμή του διοδίου. 
6. Τα έσοδα από τα διόδια επενδύονται 100% στην κατασκευή των δρόμων που δίνουν ζωή και μέλλον σε Φθιώτιδα και Στερεά Ελλάδα συνδέοντας την με την υπόλοιπη χώρα, μειώνοντας σημαντικά χρόνους πρόσβασης και αυξάνοντας την ασφάλεια μετακίνησης. Εξάλλου η κατασκευή των δρόμων ήδη παράγει σημαντικά αποτελέσματα απασχόλησης και οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές.
Τελειώνουμε δηλώνοντας ξεκάθαρα πως δεν θέλουμε να δώσουμε συνέχεια σε ανακοινώσεις που ανακατεύουν την κοινή μας περηφάνια και ιστορία, την Αλαμάνα και τις Θερμοπύλες με τις τωρινές αντιπαλότητες.

Ας φροντίσουν οι τοπικοί άρχοντες για τη συντήρηση του μνημείου του Διάκου, και των άλλων εθνικών θησαυρών που έχουν στις περιοχές τους. Δεν τα αποκλείουν τα διόδια και οι δρόμοι. Από τα χορτάρια κόβεται η προσπέλαση και τα σημαδεύει η εγκατάλειψη σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των κατοίκων.

lamiafm1

3 σχόλια:

 1. ΤΑΔΕ ΕΦΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΠΑΡΑ ΤΩ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΚΥΡΙΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ... ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΦΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΗΣΕΙ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΔΩ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ... ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ... ΚΙ ΑΠΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ... ΝΑ ΞΕΣΚΟΝΙΖΕΙ ΤΑ "ΑΡΧΑΙΑ" ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ ΤΟ 2007; ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ; ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ.
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ; ΜΕ ΜΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΛΟΓΙΑ (ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΣΤΕ ΜΑΝΟΥΛΕΣ) ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΟΠΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ;
  Ή ΒΑΛΤΕ ΠΛΕΥΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΩΠΙΚΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου