Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

«Η ΜΕΛΛΙΣΣΑ» στο 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών στη Σαντορίνη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΡΤΙΝΟΥ «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» ΣΤΟ 5Ο ΕΤΗΣΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ



Το χορευτικό τμήμα των ενηλίκων του Εκπολιτιστικού κι Επιμορφωτικού συλλόγου γυναικών «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» συμμετείχε στις 31 Αυγούστου στο 5ο Ετήσιο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη μαγευτική Σαντορίνη. Πριν από μερικούς μήνες λάβαμε τιμητική πρόσκληση από τον κ. Πρασσάκη Χρήστιο να συμμετάσχουμε στο φεστιβάλ. Με χαρά αποδεχθήκαμε, φορτώσαμε τις βαλίτσες και σαλπάραμε. Φτάνοντας στο λιμάνι αντικρίσαμε τα ψηλά βράχια και τα ασβεστωμένα σπίτια να κρέμονται σαν χελιδονοφωλιές. Επισκεφθήκαμε τα Φηρά όπου η θέα της Καλντέρας και το απέραντο γαλάζιο της καλντέρας μας καθήλωσαν.

Στο Ακρωτήρι θαυμάσαμε τα απομεινάρια ενός πανάρχαιου πολιτισμού. Η περιοχή του Ακρωτηρίου κατοικήθηκε κατά την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο (γύρω στο 4500π.Χ.) και κατά τον 18ο αιώνα π.Χ. είχε εξελιχθεί σε πόλη. Στις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ. ισοπεδώθηκε από σεισμό, αλλά ξανακτίστηκε επάνω στα ερείπια και άκμασε κατά την Υστεροκυκλαδική Ι περίοδο, μέχρι τον ενταφιασμό της από την Μινωική έκρηξη. Το μεγάλο πλήθος από τοιχογραφίες που βρέθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την καθημερινή ζωή στο Ακρωτήρι, την θρησκεία και την φύση του νησιού. Έχουν φιλοτεχνηθεί κατά βάση με την τεχνική της νωπογραφίας (buon fresco), δηλαδή η απόδοση του έργου γινόταν πάνω στο νωπό ακόμα ασβεστολιθικό κονίαμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα χρώματά τους να παραμένουν ανεξίτηλα.

Στην μαγευτική Οία με το ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα και τα θολωτά, σκαμμένα στο βράχο –χωρίς θεμέλια- υπόσκαφα σπίτια και τέλος στην παλαιά και Νέα Καμμένη ταξιδεύοντας με ένα υπέροχο ιστιοφόρο που έμοιαζε πειρατικό. Συγκινητική η βραδιά της συνάντησης και γνωριμίας όλων των χορευτών των συμμετεχόντων συλλόγων. Σε μια παραδοσιακή ταβέρνα στην Βλυχάδα διασκεδάσαμε με παραδοσιακή ορχήστρα.



Το βράδυ της παράστασης στην κεντρική πλατεία των Φηρών «παντρέψαμε» τους γλυκόλαλους ήχους του κλαρίνου με αυτούς του βιολιού χορεύοντας χορούς του τόπου μας. Οι γυναίκες με την παραδοσιακή φορεσιά του Μαρτίνου και οι άνδρες με τις φουστανέλες να ανεμίζουν μετέφεραν ένα έντονο κλίμα της μουσικοχορευτικής παράδοσης του τόπου μας υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου κ. Γιάννη Ζυγογιάννη.


Ο κόσμος ενθουσιάστηκε γεγονός που αποδείχτηκε από το ζεστό χειροκρότημα και τον τρόπο που μας πλησίασε είτε να μας συγχαρεί είτε για να βγάλει μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί μας. Η ημέρα της αναχώρησης έφθασε κι επιβιβαστήκαμε παίρνοντας μαζί μας ωραίες αναμνήσεις. Όλοι εκφράσαμε την επιθυμία να πραγματοποιήσουμε ένα ανάλογο ταξείδι του χρόνου. Χίλιες ευχαριστίες στον Αντιδήμαρχο Φηρών Γιάννη Αργυρό, στον Χρήστο Πρασσάκη και στον Γιάννη Μοσχίδη για την πρόσκληση και την φιλοξενία.


Σίσσυ Καβάλλα Πατσιόγιαννη

Πρόεδρος Συλλόγου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου