Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

"Νουθεσίες" Β.Τετριμίδα προς Γ.Συκιώτη

Την υποχρέωσή του να καταθέσει γραπτή ενημέρωση για όλες τις δραστηριότητες και για όλα τα στοιχεία του Δήμου Μώλου – Αγ. Κων/νου, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του στο νέο δήμαρχο Γιάννη Συκιώτη ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Τετριμίδας ώστε να έχει όπως τονίζει χαρακτηριστικά στα χέρια του γραπτά όλα τα στοιχεία.
Αναλυτικά ο πρώην δήμαρχος δηλώνει χαρακτηριστικά:
Πριν προχωρήσω στα του Δήμου θα ήθελα να αναφερθώ στην κατάσταση της χώρας και τι έφταιξε που φτάσαμε έως εδώ .
Η πρωτόγνωρη για τα μεταπολεμικά δεδομένα κρίση που έπληξε το οικονομικό σύστημα  έπληξε και την χώρα μας που κλυδωνίζεται συθέμελα από ένα συνδυασμό ελλειμμάτων, χρεών ,ύφεσης, μεγάλης ανεργίας και σήμερα βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.
Για τη χώρα μας η κρίση, πολιτική και οικονομική, οφείλεται  σε μια πιο επικίνδυνη κρίση , που οι πολίτες αμφισβητούν τα πάντα.
Η βασική αιτία της κρίσης  είναι η διαφθορά, η μεγαλύτερη απειλή για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, της κοινωνικής μας συνοχής και της εθνικής μας υπόστασης.
Η διείσδυση της κομματοκρατίας και αναξιοκρατίας στη λειτουργία του κράτους και η αντίληψη ότι η κομματική ιδιότητα είναι επάγγελμα δημιούργησε στεγανά στην Δημόσια Διοίκηση.
Έτσι, δημιουργήθηκε κομματικός στρατός  με ανάξιους στρατιώτες τις περισσότερες φορές που οδήγησαν στον εκφυλισμό της έννοιας του Δημόσιου συμφέροντος χωρίς κανένα εμπόδιο.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούσαν υποχωρούσαν εύκολα στα αιτήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων και πλειοδοτούσαν στην ικανοποίησή τους με σκοπό κομματικά οφέλη.
Η διαφθορά στην χώρα μας εμφανίζεται με τις μορφές υπεξαίρεσης  χρημάτων, δωροληψίας, δωροδοκίας, κατάχρησης εξουσίας και κακής διαχείρισης του Δημοσίου χρήματος.
Σ’ αυτήν την κατάσταση ενεπλάκη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε αρκετούς Δήμους, κάστρα του κομματισμού η νομιμότητα απαξιώθηκε, δοξάστηκε η παρανομία και η διαφθορά, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος αφενός και αφετέρου  δυσφήμησαν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Καλλικράτης προσπάθησε κάτι να κάνει για να πατάξει τη διαφθορά και βρήκε το «αντιβιοτικό» που ονομάστηκε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Αλλά για να γίνει πράξη η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ θα έπρεπε:
  1. Δήμαρχος  και όλοι οι αιρετοί  η προσωπικότητα τους να  συγκροτείται από γνώσεις αρχές και αξίες.
  2. Ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού με συνεχείς ελέγχους και άμεση τιμωρία των παραβατών.
  3. Κατάργηση πολυνομίας και πολυνομοθεσίας με αντικρουόμενες πολλές φορές απόψεις, και όπως έλεγε ο Ρωμαίος ιστορικός “Τάκιτος” όσο περισσότερο διεφθαρμένο είναι το κράτος τόσο περισσότεροι νόμοι υπάρχουν.
Είναι ευκαιρία  η συνταγματική αναθεώρηση να βάλει τα πράγματα στην θέση τους.
Αλλαγή εκλογικού συστήματος, περιορισμός  χρόνος θητείας αιρετών, όπου απαιτείται, πόθεν  έσχες πριν την ανάληψη και μετά το πέρας των καθηκόντων.
Νόμος περί ευθύνης Υπουργών, ριζική αλλαγή αν όχι κατάργηση.
Ισχυροποίηση του ΑΣΕΠ για κάθε πρόσληψη ( έκτακτες προσλήψεις δεν υφίστανται).
Μείωση του χρόνου τελεσιδικίας των δικαστικών αποφάσεων το πολύ σε 18 μήνες.
Τελειώνοντας ΄΄καθαρό δεν είναι αυτό που πλύθηκε αλλά όποιο δεν λερώθηκε’’.
Και τώρα λίγα λόγια για το Δήμο :
Πέρασαν 3 ½  χρόνια από την ημέρα που μας εμπιστεύθηκε ο κόσμος και μας έδωσε εντολή να οδηγήσουμε τις τύχες του διευρυμένου Δήμου σε μια περίοδο που ήταν όλα σε κατάρρευση και απαξίωση.
Η εντολή ήταν μεγάλη τιμή αλλά και μεγίστης ευθύνης.
Στα χρόνια αυτά η χώρα μας πέρασε και περνά ,μια κρίση πρωτόγνωρη σε όλους τους τομείς και έθεσε σε δοκιμασία το σύνολο του Ελληνικού λαού με απρόβλεπτες  συνέπειες .
Ταυτόχρονα, οι μνημονιακές πολιτικές, έθεσαν σε δοκιμασία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού ο οικονομικός στραγγαλισμός της στέρησε  την οικονομική αυτοτέλεια και στάθηκε εμπόδιο στην υλοποίηση των οραμάτων, των στόχων αλλά και της ικανοποίησης των αιτημάτων των πολιτών.
Η δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης έφτασε πάνω από το 65%.
Κόντρα σε αυτό το περιβάλλον, αλλά γνωρίζοντας και την οικονομική κατάσταση του Δήμου που παραλάβαμε, με τεράστιο χρέος, ξεκινήσαμε τον αγώνα μας όλοι μαζί , πολλές ώρες εργασίες ,  όρεξη,  επιμονή,   ακολουθήσαμε  την αδιαπραγμάτευτη πορεία των διεκδικήσεων της κοινωνικής πολιτικής, της αλληλεγγύης, του ήθους, της ανιδιοτελούς συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού, της εντιμότητας, της χρηστής διαχείρισης του Δημοσίου Χρήματος ,όπως προεκλογικά είχαμε υποσχεθεί.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου άποψη ότι όλοι πρέπει να συνεργάζονται με το Δήμαρχο χωρίς ιδιοτέλεια, γνωρίζοντας ότι ο Δήμαρχος διοικεί τον Δήμο και οι αποφάσεις του υλοποιούνται από όλους, αφού έχει προηγηθεί συζήτηση και έχει ληφθεί απόφαση.
Είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας.
Η  δική μου αγωνία, αλλά και των αρίστων συνεργατών μου, ήταν η πρόοδος, το συμφέρον του τόπου και των Δημοτών , η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η άμβλυνση των προβλημάτων της κρίσης.
Τώρα  που η θητεία μας έληξε, οι  Αιρετοί Συνεργάτες, οι Ειδικοί Συνεργάτες, οι υπάλληλοι και εγώ, είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε.  Το λέω  μετά  πλήρους γνώσεως, αναγνωρίζοντας φυσικά, παραλείψεις , καθυστερήσεις, αστοχίες  και λάθη .
Από τις επιλογές μου κάποιοι  δυσαρεστήθηκαν, είναι γνωστό ότι αυτός που προΐσταται είναι υπεύθυνος για τις επιλογές και αναλαμβάνει την ευθύνη του αποτελέσματος.
Τελειώνοντας κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να τονίσω και να επιμείνω, ότι η ανιδιοτελής συνεργασία δεν είναι μόνο αυτονόητη, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ και ΑΡΕΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου