Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας στην ΛΑΡΚΟ

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας την απόφαση του σωματείου για στάσεις εργασίας.
 

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας την απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα για πραγματοποίηση 4ωρων στάσεων εργασίας σε κάθε βάρδια της σημερινής ημέρας, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση της εταιρείας ώστε να «μπλοκάρει» την κινητοποίηση.

Η απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα για 4ωρες στάσεις εργασίας στις σημερινές βάρδιες λήφθηκε ως αντίδραση απέναντι στην απόλυση ενός εργαζομένου που έγινε πριν από λίγες ημέρες. 

Πρόκειται για την περίπτωση του 46χρονου εργαζομένου της εταιρείας που του κοινοποιήθηκε η απόλυσή του διότι είχε καταθέσει ως μάρτυρας σε υπόθεση εκδήλωσης πυρκαγιάς, για την οποία η ΛΑΡΚΟ είχε καταδικαστεί τόσο πρωτόδικα όσο και στο Εφετείο. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά μέσα από ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και κυρίως από το ΕΑΜ, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε κληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να καταθέσει για ένα περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς και τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι η φωτιά ξεκίνησε από χώρο ευθύνης της εταιρείας. 

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό μέσα από τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων μετά την καταδικαστική απόφαση και στο Εφετείο η διοίκηση της εταιρείας κοινοποίησε την απόλυση στον εργαζόμενο που κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Στην ανακοίνωσή του το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ είχε χαρακτηρίσει την απόλυση του εργαζομένου ως «εκδικητική» και προσδιόριζε πως «αποτελεί προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων». Το Δ.Σ. του Σωματείου είχε αποφασίσει μάλιστα να προχωρήσει σε κινητοποίηση κηρύσσοντας 4ωρη στάση εργασίας. Ωστόσο είχε αναβάλει τη διεξαγωγή της καθώς σε επαφή που είχε με τη διοίκηση της εταιρείας είχε λάβει την απάντηση ότι το θέμα θα επανεξεταστεί. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες περίπου από την κοινοποίηση της απόλυσης δεν υπήρξε κάποια νεότερη εξέλιξη και ανάκληση της απόφασης της διοίκησης. 

Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. του Σωματείου αποφάσισε να προχωρήσει σε 4ωρη στάση εργασίας σε κάθε βάρδια της σημερινής μέρας. Η διοίκηση της εταιρείας όμως απάντησε με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας, με τα οποία ζητούσε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απόφαση του Σωματείου για τη σημερινή κινητοποίηση. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων οι δικηγόροι της εταιρείας ζήτησαν να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση που προκήρυξε το Σωματείο, προσδιορίζοντας πως δεν υπήρξε απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων αλλά απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου, ενώ παράλληλα επισήμαναν ότι στην απόφαση του Σωματείου για την κινητοποίηση δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια οι λόγοι υλοποίησής της. Επίσης οι δικηγόροι της εταιρείας τόνισαν ότι η διεξαγωγή της κινητοποίησης θα έχει επιπτώσεις στην ημερήσια παραγωγή σιδηρονικελίου και κατά συνέπεια οικονομική ζημιά στην εταιρεία αλλά και επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή τιμή του μεταλλεύματος. Από την πλευρά του Σωματείου έγινε προσπάθεια να αντικρουστούν τα επιχειρήματα που πρόβαλε η εταιρεία και τονίστηκε ότι η γενική συνέλευση των εργαζομένων έχει εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. του Σωματείου να λαμβάνει αποφάσεις για κινητοποιήσεις. 

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του Σωματείου προσδιόρισαν πως η διοίκηση της εταιρείας ενημερώθηκε έγκαιρα για την κινητοποίηση, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν τίθεται θέμα παραγωγής και οικονομικής ζημιάς της εταιρείας και ότι πριν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εξάντλησαν κάθε περιθώριο διαλόγου με τη διοίκηση. Η έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λαμίας αποδέχθηκε τα επιχειρήματα που κατέθεσαν οι δικηγόροι, χαρακτηρίζοντας παράνομη και καταχρηστική την απόφαση του Σωματείου για διεξαγωγή 4ωρων στάσεων εργασίας. Η απόφαση του δικαστηρίου είχε ως αποτέλεσμα να ματαιώσει το Σωματείο τη σημερινή κινητοποίηση ενώ παράλληλα προκάλεσε αναστάτωση και προβληματισμό στους εργαζομένους. Για σήμερα το πρωί έχει συγκληθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ χθες το απόγευμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου προσδιόρισαν πως «πλέον η όλη υπόθεση έχει αποκτήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά καθώς δεν αφορά μόνο την απόλυση ενός εργαζομένου αλλά το δικαίωμα στην απεργία». Τόνισαν μάλιστα ότι η κίνηση της διοίκησης της εταιρείας να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα «έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών άλλων εταιρειών αλλά και της κυβέρνησης απέναντι σε κινητοποιήσεις άλλων ομάδων εργαζομένων», ενώ δεν απέφυγαν να επισημάνουν πως και από την πλευρά του Σωματείου «υπήρξαν κάποια τυπικά λάθη στη διατύπωση της απόφασης, που διευκόλυναν το δικαστήριο να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση». 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων όπου θα ληφθούν νεότερες αποφάσεις, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις πάντως να προσδιορίζουν ότι από την πλευρά τους θα δοθεί συνέχεια στην όλη υπόθεση και δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΗΣΤΕΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΝΕΡΟ!
    ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΑΛΗΑΤΣΟΣ!
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΝΗΚΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ.
    ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΙΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΔΕΣΜΙΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ!
    ΔΙΕΡΩΤΑΜΑΙ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ; ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ; ΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου