Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ (ΛΑΡΚΟ)


ΛΑΡΥΜΝΑ: 05/09/2014  

Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας κάνουμε κοινωνούς του προβληματισμού μας και να ζητήσουμε την συμπαράστασή σας στην προσπάθεια μας να διασφαλίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσής  μας, μέσω της συνέχισης της λειτουργίας του Λυκείου Λάρυμνας.

Το Λύκειο Λάρυμνας λειτούργησε αδιαλείπτως για σαράντα πέντε χρόνια. Η ΛΑΡΚΟ παρέσχε πάντοτε προς το δημόσιο το κτήριο, τις λειτουργικές δαπάνες, την στέγαση του διδακτικού προσωπικού ,  χρηματοδοτώντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες και υποστηρίζοντας όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές με οικονομικά βοηθήματα και υποτροφίες για ανώτερες σπουδές.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταστεί το Λύκειο Λάρυμνας ένας πρότυπος εκπαιδευτικός φορέας που χωρίς να επιβαρύνει το δημόσιο, παρέχει μοναδικό εκπαιδευτικό έργο στα παιδιά των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των άλλων κατοίκων της περιοχής. Να προσθέσουμε ότι τα αποτελέσματα των αποφοίτων του Λυκείου μας στις Πανελλήνιες είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Είναι από τα σπάνια παραδείγματα δημόσιου σχολείου στην Ελλάδα που διαθέτει πλήρη και σύγχρονα εργαστήρια φυσικής, χημείας και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έτσι ζήσαμε το σπάνιο φαινόμενο να δίνεται η δυνατότητα στους εργάτες να βλέπουν τα παιδιά τους να γίνονται μηχανικοί και επιστήμονες.

Πριν δύο χρόνια και μέσω της πολιτικής για εξοικονόμηση πόρων αποφασίστηκε το κλείσιμο του Λυκείου Λάρυμνας και η μεταφορά και συγχώνευσή του με το Λύκειο του Μαρτίνου. Έκτοτε με τις παρεμβάσεις μας η απόφαση αυτή ανεστάλη.  Το κύριο επιχείρημα που προβάλλαμε και που εξακολουθεί να ισχύει, ήταν ότι δεν είναι λογικό να εφαρμόζουμε ισοπεδωτικά μια πολιτική που καταδικάζει ένα μοναδικό και πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όταν δεν συντρέχει κανένας απολύτως ουσιαστικός ή τυπικός λόγος. Αντίθετα χίλιοι δυό λόγοι επιβάλλουν την συνέχιση της λειτουργίας του αναδεικνύοντας το παράλογο της σχετικής απόφασης. Παραθέτουμε μερικούς:

Πέραν της μοναδικής ποιότητας εκπαίδευσης που παρέχει, το  υπό κατάργηση Λύκειο Λάρυμνας έχει διπλάσιους μαθητές από το αντίστοιχο με το οποίο πρόκειται να συγχωνευθεί, ενώ η τάση του μαθητικού του δυναμικού είναι αυξητική.

Η γειτονία με την ΛΑΡΚΟ και τον Ιατρικό Σταθμό της εταιρείας, παρέχει πρόσβαση σε δωρεάν προληπτικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες.

Το δημόσιο δεν επιβαρύνεται μέχρι σήμερα από  λειτουργικά έξοδα γιατί καλύπτονται από την ΛΑΡΚΟ. Αντίθετα στην περίπτωση της συγχώνευσης θα επιβαρυνθεί από τα πρόσθετα έξοδα του λυκείου υποδοχής και από τις δαπάνες μεταφοράς των μαθητών με μισθωμένα λεωφορεία.
   
Οι μαθητές θα διανύουν 36 χιλιόμετρα την ημέρα σε μία οδική αρτηρία από την οποία διέρχονται όλα τα βαρέα φορτία της ΛΑΡΚΟ με κινδύνους οδικής ασφάλειας.

Το Λύκειο Λάρυμνας αποτελεί τον σημαντικότερο κόμβο συνοχής του κοινωνικού ιστού της βιομηχανικής και αγροτικής κοινωνίας της Λάρυμνας και του Αγίου Ιωάννη. Λειτουργεί, ελέγχεται και επικοινωνεί με την κοινωνία. Τούτο συντελεί σε μια εξαιρετικά υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης. Σε ένα περιβάλλον που στερείται παροχών και διεξόδων για την νεολαία το Λύκειο δραστηριοποιεί τους μαθητές σε δράσεις κοινωφελείς και πολιτιστικές. Πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, συμμετοχή στις δραστηριότητες του «Χαμόγελου του Παιδιού»,  υποστήριξη των ορφανοτροφείων του νομού και οργάνωση αναδασώσεων. Θεατρικές παραστάσεις, συμμετοχή σε θεατρικούς και χορευτικούς διαγωνισμούς, οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα.

Η προσπάθειά μας να διατηρήσουμε το Λύκειο Λάρυμνας δεν οφείλεται σε τοπικιστικές αντιλήψεις, σε συντηρητικές αντιδράσεις ή μικροπολιτικά κίνητρα. Οφείλεται στην αντίθεση μας σε μια  ισοπεδωτική και ολωσδιόλου παράλογη και γραφειοκρατική  αντίληψη του δημοσίου συμφέροντος.

Αφού λοιπόν απευθύναμε επιστολές και προβήκαμε σε παραστάσεις προσπαθώντας να πείσουμε τους  αρμοδίους ότι ποιότητα και οικονομία μπορούν να συμβαδίζουν, συναντήσαμε φέτος και για πρώτη φορά ένα ακλόνητο αδιέξοδο. Με έκπληξη αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες συμπεριφορές από δημόσιους λειτουργούς, με άρνηση, ειρωνεία, κυνικότητα ακόμα και σκαιότητα. Μην έχοντας κάποια λογική εξήγηση για τα φαινόμενα αυτά φθάσαμε να σκεφτόμαστε ότι αποτελούν μέρος της προσπάθειας αποδόμησης της ΛΑΡΚΟ στην οποία επιδίδονται διάφορα συμφέροντα τα τελευταία χρόνια.

Καταφύγαμε λοιπόν σε αυτό που για μας ήταν κάτι που ξέραμε μόνον από τα ειδησεογραφικά δελτία. Ξεκινήσαμε μια συμβολική κατάληψη του σχολείου, γονείς και μαθητές, παραμένοντας μόνον στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου. Στόχος μας να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να μας δοθεί η ευκαιρία να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας.  Οι αντιδράσεις που συναντήσαμε ήταν πρωτοφανείς. Ανώνυμες απειλές, αστυνομική παρουσία, συνεχείς απειλές από δημόσιους λειτουργούς ότι οι δικαστικές αρχές διέταξαν συλλήψεις γονέων και μαθητών…


Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό και στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε σας  γνωρίζοντας την ευαισθησία για τα κοινωνικά ζητήματα , προσδοκώντας στην συμπαράσταση και έμπρακτη βοήθειά σας.

8 σχόλια:

  1. ΑΝΑΤΡΗΧΙΑΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ. ΘΕΕ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΓΡΑΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΚΝΩΣΗ! ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ. ΕΡΗΜΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ. ΣΑΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ. ΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Ο ΡΟΥΣΣΗΣ ΤΩΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΙΛΕ. ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ.

      Διαγραφή
  2. ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΕΡΟΦΩΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΕΛΑΝΕ.ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΡΘΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΟ.
    ΑΧ ΡΕ ΒΑΡΒ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ταση του μαθητικου δυναμικου ειναι αυξητικη.Πως να μην ειναι, οταν εμφανιζονται συνεχως αιτουντες κατοικια δωρεαν απο την ΛΑΡΚΟ;Οι κατοικιες αυτες ειναι απαλαγμενες απο την υποχρεωση πληρωμης ηλεκτρικου ,υδρευσης κ.λ.π.
    Η ΛΑΡΚΟ κανει συνηθως δεκτα τα αιτηματα δινοντας οικιες και τα εξοδα αυτα περνουν στις υποχρεωσεις της εταιρειας.
    Τωρα εχουν προβλημα οι παραπανω <> κατα πλειοψηφια κατοικοι γειτονικων χωριων με σπιτια στην ιδιοκτησια τους,γιατι τα παιδια τους θα πρεπει να μετακινουνται καθε πρωι για να πηγαινουν σχολειο.
    Τι να κανουμε κυριοι και κυριες που αντιδρατε για την αποφαση της πολιτειας αυτη;Τωρα καταλαβατε οτι εχουμε προβλημα στην χωρα μας;Τωρα θιχτηκατε, ενω το κρατος εδω και καποια χρονια συρικνονεται;
    Παρακαλω ξαναδειτε το θεμα και μην τα θελετε ολα δικα σας, τουλαχιστον εχετε τον παχυλο μισθο σας ο οποιος ειναι χωρις περικοπες τα τελευταια χρονια,εχετε τα σπιτια σας να ξεχειμωνιασετε χωρις να πληρωσετε ρευμα για την θερμανση σας οπως εμεις οι υπολοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπως πληρωνει η ΛΑΡΚΟ ολα τα λειτουργικα εξοδα του σχολειου σας τωρα ετσι θα πληρωνει και για το λεωφορειο που θα πηγαινει τα παιδακια σας στο Μαρτινο,μη στενοχωριεστε αδικα γιατι παλι τζαμπα θα την βγαλετε... Πρωτον!Δευτερον... Ιατρικη περιθαλψη στον ιατρικο σταθμο της ΛΑΡΚΟ μπορουνε να εχουνε τα παιδακια σας πηγαινωντας στο Μαρτινο σχολειο,δεν τους την κοβει κανεις.Τριτον και κυριοτερον,θα επρεπε να ντρεπεστε που προτιματε να καταδικασετε τα ιδια σας τα παιδια ωστε να αναπνεουν τον καρκινο απο τοσο μικρα και να κινδυνευουν ανα πασα ωρα και στιγμη απο τυχον εκρηξεις του οξυγονου που εχουν γινει στο παρελθον οπως επισης και του προπανιου εως και τον κινδυνο απο τους τρελλους που μπαινουν στον οικισμο κλεβουν αυτοκινητα και μερικες φορες οι ιδιοι κατοικοι πυροβολουντε και τρεχει καθε τρεις και λιγο η αστυνομια.και ολα αυτα για να κανουνε καποιοι τα μικροκομματικα τους παιχνιδακια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ. Ο ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ.ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ.ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΜΑΘΕΥΤΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΓΕΛΑΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ.ΒΟΛΕΨΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ 400ΡΙΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΟΛΩΝ.ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΤΑΝ ΘΑΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΜΑΤΟΣ.ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.ΟΥΤΕ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ.ΘΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙ.ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ.ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΚΟΛΛΗΤΗ ΤΟΥ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΘΑ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥΝ ΟΛΑ. ΚΑΛΥΦΤΙΤΕ ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ ΚΑΙ ΣΥ ΛΙΟΛΙΟ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΣ.ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ.ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΒΓΗΚΕΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΨΑΞΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΟΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ\ ΒΟΛΕΜΕΝΕΣ ΜΟΥΓΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΟΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΓΚΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΟΜΩΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ.ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ.ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙ ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου