Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

H Aπάντηση του "Κινήματος Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση" στο δημοσίευμα του Lokris News για την αποζημίωση των αιρετών


Η Απαξίωση των αμοιβών των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, οδηγεί στην αδιαφάνεια και την απαξίωση του θεσμού

Το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» έθεσε πρώτο δημόσια το ζήτημα της απαξίωσης των αμοιβών που λαμβάνουν οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι  αλλά και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, που πλέον δεν λαμβάνουν ούτε τις συμβολικές αμοιβές που προβλέπονταν για την παρουσία τους στις συνεδριάσεις των Δ.Σ..

Αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό, γιατί θεωρούμε ότι οι αμοιβές που προβλέπονται είναι δυσανάλογα χαμηλές σε σχέση με τους προϋπολογισμούς που διαχειριζόμαστε και τις ευθύνες ( ποινικές, οικονομικές, αστικές) που αναλαμβάνουμε ασκώντας τις αρμοδιότητες που προβλέπει η Νομοθεσία.

Υποστηρίζουμε ότι η απαξίωση μέσω της διαρκούς συρρίκνωσης των αμοιβών των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, είναι μια λανθασμένη επιλογή , η οποία:


·         δεν εξοικονομεί μακροπρόθεσμα το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των φορολογουμένων

·         ενισχύει την επιρροή εξω-θεσμικών επιχειρηματικών συμφερόντων, που συναλλάσσονται με την Αυτοδιοίκηση

·          λειτουργεί αποτρεπτικά στην ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση ανθρώπων καταξιωμένων κοινωνικά κι επαγγελματικά, οι οποίοι δεν θα θελήσουν να αφιερώσουν πολύτιμο χρόνο και προσπάθεια σε ένα θεσμό  που η ίδια η Πολιτεία  αντιμετωπίζει απαξιωτικά

·         οι χαμηλές αμοιβές προσελκύουν ανθρώπους από τις τοπικές κοινωνίες με χαμηλά επαγγελματικά και μορφωτικά προσόντα, ή ανθρώπους που προσδοκούν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη διολισθαίνοντας σε αδιαφανείς και διαπλεκόμενες ατραπούς.

Οι αξιοπρεπείς αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση και  διαχειρίζονται σε ετήσια βάση προϋπολογισμούς ύψους δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύουν την ανεξαρτησία τους όταν καλούνται να λάβουν αποφάσεις με σημαντικό οικονομικό διακύβευμα.

Όσο πιο αξιοπρεπείς είναι οι αμοιβές αυτές, τόσο πιο πολύ διασφαλίζεται το  δημόσιο συμφέρον και θωρακίζεται ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης από φαινόμενα διαφθοράς.

Η επιβάρυνση του κρατικού ή των δημοτικών  προϋπολογισμών από μια συμβολική αύξηση στην αποζημίωση που λαμβάνουν οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι ή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων είναι ελάχιστη, σε σχέση με το κόστος που θα έχει η λήψη μιας επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον απόφασης που θα έχει επιβληθεί από εξωθεσμικά κέντρα, τα οποία θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την οικονομική ισχύ τους , για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.
Το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» αγωνίζεται
  • για την αναβάθμιση του κύρους της Αυτοδιοίκησης, 
  • για την ενίσχυση της διαφάνειας και της οικονομικής ανεξαρτησίας του θεσμού  που υπηρετούμε
  • για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης
Τα παραπάνω  ζητήματα συνδέονται στην περίπτωση μας και με την αύξηση της αποζημίωσης των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη διάσταση αυτή και υποκύπτουν στις σειρήνες του λαϊκισμού, προσφέρουν κακή υπηρεσία στο θεσμό.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν «φανερούς οικονομικούς πόρους» , να αμείβονται  αξιοπρεπώς για τις υπηρεσίες που προσφέρουν από την Πολιτεία και μόνον, κι όχι από εξωθεσμικά κέντρα και «εργολάβους πάσης φύσης».

Το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» πιστεύει ότι η διαφθορά συνιστά μία σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία μας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της αρχές της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παρεμποδίζει την προσπάθειά μας για γρήγορη έξοδο από την κρίση, υπονομεύει την υγιή οικονομική ανάπτυξη, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών και ότι υποσκάπτει τα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας.



______________________________________
(*) Τη σχετική ανάρτηση στην οποία αναφέρεται 
η επιστολή του «Κίνηματος Ανατροπής στην 
Αυτοδιοίκηση» μπορείτε να τη δείτε εδώ:

7 σχόλια:

  1. ΛΕΤΕ: "...οι αμοιβές που προβλέπονται είναι δυσανάλογα χαμηλές σε σχέση με τους προϋπολογισμούς που διαχειριζόμαστε και τις ευθύνες ( ποινικές, οικονομικές, αστικές) που αναλαμβάνουμε ασκώντας τις αρμοδιότητες που προβλέπει η Νομοθεσία..."

    Αλήθεια, για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που έχουν ανάλογες ευθύνες και διαχειρίζονται εταιρικούς προϋπολογισμούς το κράτος το λαμβάνει υπόψη; και τι κάνει; τους φορολογεί και τους κυνηγά ανελέητα στη προσπάθεια να βρεθούν χρήματα για αμοιβές αιρετών; Για τους άνεργους τι κάνει; εκτός από το να τους φορολογεί για τους ίδιους λόγους;

    Είναι κρίμα την ώρα που ο πολίτης (τρόπος του λέγειν) αυτής της χώρας δίνει έναν μεγάλο αγώνα επιβίωσης, να επιμένετε σαν να μη καταλαβαίνετε την απελπισία και την αγανάκτηση των ανθρώπων.

    Το θέμα αυτό γιατί κύριοι δεν το θίξατε προεκλογικά; Διότι θα σας έπαιρναν με τις ντομάτες!!! Θα χάνατε ψήφους!!!

    Και γιατί το θέτετε τώρα; Διότι έχουμε εκλογές στη ΚΕΔΕ και χρειάζεστε ψήφους των δημάρχων που όλοι έστω και κρυφά ελπίζουν σε αυξήσεις των αμοιβών τους.

    Πως λέγεται αυτό στα Ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΕΤΕ: "...Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν «φανερούς οικονομικούς πόρους»...''

    Δηλαδή; Τι υπονοείτε; Ότι ΔΕΝ έχουν; Παραδέχεστε δημόσια ότι οι αιρετοί ΘΑ πρέπει να έχουν «φανερούς οικονομικούς πόρους»;

    Και με ποιον τρόπο ή τρόπους μπορεί ένας αιρετός να έχει «κρυφούς οικονομικούς πόρους» αφού όλα εκ Νόμου είναι αδιάβλητα και διαφανή;

    Αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη του Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ.

    Από την άλλη τι υπονοείται; Ότι όποιος δεν έχει την οικονομική ευρωστία που επιθυμεί, επειδή δεν του το επιτρέπει η παρούσα κατάσταση ή ο Νόμος, δικαιολογείται να έχει «κρυφούς οικονομικούς πόρους»;

    Αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες, όχι μόνο για τους αιρετούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ. ΟΣΟΙ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. Ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η απαξίωση της Αυτοδιοίκησης δηλαδή οφείλεται στη συρρίκνωση των αμοιβών των αιρετών εκπροσώπων της; (Συρρίκνωση αμοιβών που επιβάλλεται λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης του Κράτους όπως για τον καθένα πολίτη).

    Και όχι στην αδιαφάνεια, στην κατασπατάληση χρήματος, στην ανηθικότητα, και η διαρκή "βούτα στο μέλι" κάποιων αιρετών;

    Τότε κι ο κάθε πολίτης πρέπει να πάρει άμεσα αύξηση. Ειδάλλως, με την λογική σας, το να κλέβει π.χ. τράπεζες δεν είναι θέμα προσωπικής ηθικής και έκνομης συμπεριφοράς, δεν ευθύνεται άμεσα ο ίδιος για την απαξίωση του, αλλά είναι απλά φυσικό αποτέλεσμα της "συρρίκνωσης αμοιβών".

    Αυτές είναι φτηνές δικαιολογίες. Όσο για το Νόμο, πρέπει να αλλάξει. Να μην αμείβονται οι αιρετοί. Αντίθετα να επιτρέπεται να έχουν φανερούς νόμιμους χορηγούς (δεν θα κουραστούν να βρουν, έχουν ήδη κρυφούς) και να γνωρίζουν οι πολίτες πόσα παίρνουν κι από ποιους. Όλοι οι αιρετοί και τα κόμματα. Διαφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΑ ΑΡΧΙΖΑΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΣΟ ΘΡΑΣΟΣ ΠΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΕ -ΔΥΣΤΥΧΩΣ- ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΑΧΟΥΛΕΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΗΣΤΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπράβο φίλε αυτή είναι η σωστή τοποθέτηση στο θέμα. συγχαρητήρια

      Διαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου