Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Συνεδρίασε την Τετάρτη το ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς




Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στα γραφεία της στη Λαμία. 
  
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Υπερήφανος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ανέφερε: «Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, καλή σαρακοστή και με υγεία και δύναμη να συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να είμαστε ωφέλιμοι στις τοπικές κοινωνίες».

Ο Πρόεδρος αναφερόμενος στο πρώτο θέμα της συνεδρίασης, που αφορούσε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΠΕΔ και τους Δήμους για τη χρηματοδότηση μελετών ενεργειακών έργων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο  ELENA επεσήμανε: «Αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των Δήμων μας τόσο από τη σκοπιά της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης πόρων όσο κι από την σκοπιά της μείωσης των λειτουργικών μας εξόδων. Ξέρουμε ότι τα κονδύλια του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και του ΕΣΠΑ 2014-2020 γενικότερα για τα ενεργειακά έργα είναι περιορισμένα, ενώ δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης. Η ΠΕΔ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προτίθεται να αναλάβει τον ρόλο του συνδέσμου για να φέρει κοντά όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας και να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ωρίμανση των εν λόγω μελετών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο  ELENA». Ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Θεωρώ πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας αφορά όλους και εκτός του σημαντικότατου οικονομικού οφέλους που θα έχει για τους Δήμους μας, θα προάγει τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα. Θα είναι μια ευκαιρία για εμάς, τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, να βγούμε μπροστά και να αποτελέσουμε το καλό παράδειγμα για όλους τους Δήμους αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της Χώρας. Είναι μια πρωτοπόρα κίνηση κι ελπίζω να την αγκαλιάσουμε όλοι μας». 




Ακολούθως τον λόγο πήραν τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση του Προέδρου, κ. Υπερήφανου και αφού προηγήθηκε διαλογική συζήτηση, το Σώμα έλαβε την απόφαση για την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας με την συγκρότηση Επιτροπής Συντονισμού της δράσης, αποτελούμενη από τους κ.κ.:

1.     Καπεντζώνη Γεώργιο, Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Δωρίδας
2.     Νικολάου Σπυρίδωνα, Μέλος της ΠΕΔ και Δήμαρχο Θηβαίων
3.     Σουλιώτη Νικόλαο, Μέλος της ΠΕΔ και Δήμαρχο Καρπενησίου
4.     Λιόλιο Νικόλαο, Μέλος της ΠΕΔ και Δήμαρχο Λοκρών
5.     Ευσταθίου – Σπανού Λίνα, Μέλος της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού.

Επίσης, στα πλαίσια της 4ης συνεδρίασης ο κ. Λιόλιος, Δήμαρχος Λοκρών έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας σύγκλισης του οργάνου της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για τη συζήτηση των φλεγόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και την ανάληψη δράσης για την επίλυσή τους. Το Σώμα συμφώνησε με την πρόταση και αποφασίστηκε η κατάθεση εισηγήσεων στα πλαίσια της επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. για την θεματολογία του Συνεδρίου και τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος Ερέτριας, κα Αλημπατέ, έθεσε προς συζήτηση το πρόβλημα που δημιουργεί το ισχύον καθεστώς για τις ΔΕΥΑ με την ύπαρξη διαφορετικής τιμολόγησης ακόμη κι από Τοπικό Διαμέρισμα σε Τοπικό Διαμέρισμα. Επιπροσθέτως, ο κ. Παγώνης, Δήμαρχος Χαλκιδέων, ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την αποσαφήνιση του καθεστώτος μισθοδοσίας των υπαλλήλων των ΔΕΥΑ. Κατόπιν των παραπάνω, το Δ.Σ. αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς την ΚΕΔΕ για την άμεση ανάδειξη του ζητήματος σε κεντρικό επίπεδο.

Τον λόγο επίσης έλαβε ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε και επίσημα το Συμβούλιο πως η προσπάθεια του Δήμου του για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, δεν εστέφθη τελικά με επιτυχία. Ωστόσο, ευχαρίστησε με θέρμη την ΠΕΔ και το Δ.Σ. της για την αμέριστη υποστήριξη που παρείχαν και δήλωσε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια αφήνει παρακαταθήκη στην Στερεά Ελλάδα για μελλοντικές ενέργειες προβολής της και αξιοποίησης του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος που διαθέτει. 

Κλείνοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη λανθασμένη στόχευση των 8μήνων κοινωνικής εργασίας, καθώς διαφαίνεται πως αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των μεγάλων αστικών Δήμων με τους μικρότερους να μένουν στο περιθώριο. Δεδομένου ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί πλήρως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί θέμα άνισης μεταχείρισης των Δήμων θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση μιας επωφελούς λύσης για όλους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου