Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Γιατί ο Δήμαρχος Λοκρών έχει δίκιο

  
  
  
Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα δημιουργίας των θέσεων υποδοχής προσφύγων είναι νόμιμο  και χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων που επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους προσφυγες, και πως η φιλοξενία των προσφύγων γίνεται είτε σε ξενοδοχεία μέσω hotel vouchers είτε μέσω διαμονής σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης τα οποία έχουν ενοικιαστεί από την ΜΚΟ PRAKSIS όπου υλοποιεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό. Κανείς δεν αντιλέγει σε όλα αυτά.
  
Κανένας επίσης δεν διαφωνεί στο ότι όλοι οι άνθρωποι χρήζουν και δικαιούνται ανθρώπινης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης και πως  οι πρόσφυγες προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες. Όπως και όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου ιδιότητας. Αυτό μάλιστα είναι πρωτίστως ηθική αξία του πολιτισμού μας και της ανθρωπιάς μας, και δευτερευόντως μία υποχρέωση που προκύπτει από τις διεθνείς συμβάσεις, το διεθνές δίκαιο και τη χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Είναι αλήθεια ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Λοκρών έχει δώσει τον καλύτερο της εαυτό με τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει  στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας κι αλληλεγγύης και όντως δεν χωρά καμία αμφιβολία πως ο Δήμος Λοκρών έχει ως πρώτη προτεραιότητά του τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που διαμένουν στην περιοχή όπως και στις φιλοξενούμενες ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων αναμφίβολα και των προσφύγων

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, ο Δήμος Λοκρών με ευαισθησία και γρήγορα αντανακλαστικά αντέδρασε υπεύθυνα με συνεχείς δράσεις. Είναι γνωστό το Κοινωνικό Παντοπωλείο όπου συγκεντρώνει και διανέμει, μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ρούχων και όπως και το Κοινωνικό Φαρμακείο όπου συγκεντρώνει και διανέμει αναγκαία φάρμακα,  για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του δήμου, και τα οποία ήταν από τα πρώτα που λειτούργησαν στη χώρα. Αλήθεια επίσης είναι ότι ο Δήμος Λοκρών έχει συνεισφέρει και για το κέντρο φιλοξενίας Θερμοπυλών, αλλά ακόμη και αυτών των νησιών της χώρας. Όλα αυτά είναι αληθινά και αναμφισβήτητα, και η αλληλεγγύη και η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι δεδομένη. 

Κάθε προσπάθεια λοιπόν, οποιουδήποτε, να προσάψει δήθεν ρατσιστικά κίνητρα στη δημοτική αρχή με το επιχείρημα ότι χαϊδεύει τα αυτιά των ακροδεξιών ψηφοφόρων της περιοχής, είναι "εκκωφαντικά" ανόητη. 

Ποιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει λοιπόν τώρα; Και γιατί ο Δήμαρχος Λοκρών έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό το θέμα να διαμαρτύρεται και να ενίσταται;



Το θέμα είναι πιο βαθύ και τα προβλήματα που προκύπτουν πολλά. Προβλήματα που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως όταν κάποιος βλέπει επιφανειακά και μόνο ένα τόσο σοβαρό όσο αυτό θέμα. 

Οι πρόσφυγες προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.  Είναι αλήθεια. Πρέπει όμως να υπάρχει οργανωμένη και με κανόνες φιλοξενία προσφύγων, όπως και συνεργασία με τις τοπικές αρχές και πρωτίστως προσυνεννόηση και πολύ καλά μελετημένες συν-αποφάσεις για το αν, πού και πότε, μπορεί να δημιουργηθεί ένας χώρος υποδοχής και φιλοξενίας ανθρώπων, προσφύγων ή μη. Και αυτό γιατί τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν κατά την πορεία θα είναι πολλά και κάποιος θα πρέπει να μπορεί να δώσει και τις ανάλογες λύσεις σε αυτά. Ο Δήμος Λοκρών μπορεί άραγε; Οι κρατικές υπηρεσίες που έχει στη διάθεσή του μπορούν;

Ένας επιχειρηματίας πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, που υλοποιεί η ΜΚΟ «ΠΡΑΞΙΣ» υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και με την χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας και της ΕΕ, και να ανοίξει λοιπόν τις πόρτες του ξενοδοχείου του σε αρχικά 100 πρόσφυγες που επέστρεψαν ταλαιπωρημένοι από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Είναι κακό αυτό; Όχι βέβαια. Κακός όμως -και μάλιστα πολύ κακός- ήταν ο τρόπος με τον όποιο αποφασίστηκε και έγινε, ερήμην των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών.

Ο Επιχειρηματίας ούτε συμβουλεύτηκε, ούτε ρώτησε, ούτε ενημέρωσε κανέναν για τις προθέσεις του. Ούτε καν τη δημοτική αρχή η οποία είναι αρμόδια να συντονίζει κάθε συνεργασία και κοινή δράση των υπηρεσιών του τόπου.

Αντίθετα έφερε προ τετελεσμένου γεγονότος τόσο τη δημοτική αρχή, όσο και τις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, δημοτικές ή κρατικές.

Αλήθεια υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης αυτής της επιχείρησης φιλοξενίας προσφύγων από τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες; Υπάρχει πχ αρκετή αστυνομική δύναμη για τη διαφύλαξη της τάξης αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι; Υπάρχουν διαθέσιμοι αστυνομικοί και διαθέσιμα περιπολικά για μεταγωγές; (Να θυμηθούμε ότι μόλις πρόσφατα, πριν λίγους μήνες μόλις, ενισχύθηκε κάπως το Αστυνομικό Τμήμα Αταλάντης μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ήδη υπάρχουσες ανάγκες). Υπάρχει πχ αρκετή πυροσβεστική δύναμη, πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν; Υπάρχει πχ κατάλληλο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό; Μπορεί πχ να αντεπεξέλθει το Κέντρο Υγείας Αταλάντης; (Αρκεί εδώ να θυμηθεί κανείς ότι το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με δωρεές σε αναλώσιμα που προσφέρουν μετά από πρωτοβουλία τους κάποιοι φιλότιμοι δημότες). Υπάρχουν πχ ασθενοφόρα διαθέσιμα για επιπλέον διακομιδές; Έχουν πχ προβλεφθεί αναλώσιμα και καύσιμα; κτλ, κτλ..;

Όχι. Τίποτα από τα παραπάνω κι από ένα σωρό ακόμη άλλα πράγματα δεν έχουν προβλεφθεί και δεν υπάρχουν γι'αυτό το σκοπό, όπως και η δυνατότητα να αντεπεξέλθουν τόσο ο Δήμος, όσο και οι τοπικές κρατικές υπηρεσίες.

Και αυτό γιατί όχι μόνο δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μεταξύ επιχειρηματία και δήμου, αλλά και γιατί η περιοχή δεν διαθέτει και δεν μπορεί να διαθέτει κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υποστήριξη των κέντρων φιλοξενίας.

Αυτός είναι κι ο λόγος που αυτά τα κέντρα φιλοξενίας γίνονται κοντά σε πρωτεύουσες νομών (όπως Χαλκίδα, Λαμία κοκ) όπου υπάρχουν Γενικά Νοσοκομεία, πολυδύναμα Αστυνομικά Τμήματα, και το κατά δύναμιν πλήρως εξοπλισμένες και άρτιες υπηρεσίες. Ο λόγος που όλοι οι κοινωνικοί φορείς που εμπλέκονται, συνεργάζονται και με τις τοπικές αρχές, δήμους και περιφέρειες.

Εδώ αντίθετα όμως ένας επιχειρηματίας (με κάθε καλή διάθεση και καλοπροαίρετα ίσως) αποφάσισε μόνος του να δημιουργήσει ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το έκανε, έφερε 100 ανθρώπους, θα φέρει κι άλλους, και εκ των υστέρων απευθύνεται στο δήμο και στις τοπικές υπηρεσίες και τους ενημερώνει, με σκοπό για να του λύσουν τα διάφορα προβλήματα που εκ των πραγμάτων παρουσιάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μόνο που δήμος και υπηρεσίες είναι ανημέρωτοι και κυρίως απροετοίμαστοι γι αυτό. Παντελώς. Και κυρίως δεν διαθέτουν όλα τα μέσα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλους δήμους. 


Όπως ανημέρωτος είναι και ο επιχειρηματίας ο οποίος δεν γνωρίζει τις δυνατότητες που πραγματικά υπάρχουν, και φυσικά αν υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες, για να υποστηρίξουν τη δράση του.

Τόσο ο δήμος όσο και όλες οι υπηρεσίες είναι όλα τα τελευταία χρόνια υπό συνεχή πίεση και έχουν γονατίσει, λόγω της οικονομικής κρίσης (που δεν έχει τελειώσει βέβαια), τις συνεχείς ελλείψεις, τις επαναλαμβανόμενες περικοπές, και την μόνιμη τα τελευταία χρόνια υποχρηματοδότηση.

Και για όλα τα παραπάνω είναι που δήμαρχος Λοκρών έχει απόλυτο δίκιο.


Π.Φ.

7 σχόλια:

  1. ΩΡΑΙΟΣ Ο ΛΙΟΛΙΟΣ.ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρωσταμε κ ενα μεγαλο ευχαριστω στον Κο ΧΕΙΜΑΡΑ των ΑΝ.ΕΛ για την ενισχυση του αστυνομικου τμηματος Αταλαντης πριν λιγους μηνες οπως γραφετε στην αρχη του κειμενου.Απλα,για να μη ξεχνιομαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πραγματα ειναι απλα, αν το ξενοδοχειακο συγκροτημα εχει αδεια λειτουργιας, που σημαινει οτι υπαρχει πληρης φακελος με ολα τα απαραιτητα πιστοποιητικα των αρμοδιων υπηρεσιων δεν φερει καμια ευθυνη ο επιχειρηματιας αρκει βεβαια τα ατομα που φιλοξενουνται στο συγκροτημα να μην υπερβαινουν τον μεγιστο αριθμο ατομων που που απο την νομοθεσια προβλεπεται. Για ποιο λογο αραγε θα μπορουσαμε να κατηγορησουμε τον επιχειρηματια γιατι στο συγκροτημα του διεμεναν 300 Γαλλοι τουριστες αν εχει αδεια λειτουργιας για τοσα ατομα; Δεν θεωρω οτι για 100 και 200 προσφυγες θα πρεπει να ενισχυθουν οι υπηρεσιες της Λοκριδας, αυτα ειναι αστειες δικαιολογιες.Ναι και βεβαια πρεπει να αναβαθμιστουν-ενισχυθουν οι υπηρεσιες για πολλους λογους αλλα οχι και για δυο λεωφορεια προσφυγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΒΓΑΛΕ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΓΡΗΣΙΜΕΣ. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΦΥΛΑΞΗ, ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ, ΦΑΓΗΤΟ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΔΙΑΜΟΝΗ, ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ, ΚΤΛ. ΤΟ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.

      Διαγραφή
    2. ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΟΥ "ΛΙΑΖΟΝΤΑΙ"

      Διαγραφή
  4. Άντε ρε πηγαίνετε να βοσκήσετε πιο πέρα.Χαραμοφάηδες δεν σας βάλανε μεσάζοντες για να κάνετε αρπαχτες.Για κάτι τέτοια πρέπει να κλείσει ο Δήμος.Τι προσφέρει;Πιστοποιητικά;Όλοι οι τεμπέληδες εδώ και 50 χρόνια βολεύονται.Αι τσιχτιρι επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου