Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ποιαααααα ΕΣΠΑ;;; ...Πάλι οι άνεργοι εκτός!


[ Του Κωνσταντίνου Κούρου ]


Ποιαααααα ΕΣΠΑ;;;
(κατά τη διαφήμιση γνωστής εταιρείας ζυθοποιίας)

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα λεγόμενα ΕΣΠΑ, παρουσιάζοντάς τα ως το αντίδοτο που θα θεραπεύσει την άγονη και άνυδρη ελληνική επιχειρηματικότητα. Ως εδώ καλά… Τι είναι όμως τελικά τα ΕΣΠΑ; 

Είναι αυτά που μας υπόσχονται; Είναι όντως ό,τι μας περιγράφουν; Δυστυχώς δεν είναι! Είναι άλλο ένα ελληνικό φιάσκο παραπλάνησης ανθρώπων, συνειδήσεων και πολιτικού μάρκετινγκ. 
  
Για όσους λοιπόν σκέφτονται να ασχοληθούν με αυτά, δε θα μπω σε λεπτομέρειες, θα πω απλά τούτο: Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο παρελθόν ήταν η απαραίτητη ύπαρξη κεφαλαίου διότι ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα, η επιδότηση αφορούσε το 50%-60% της συνολικής επένδυσης. Τώρα τα νέα ΕΣΠΑ είναι 100% επιδοτούμενα αλλά κρύβουν παγίδες. Βλέποντάς το αυτό ο άνεργος νέος wanna be επιχειρηματίας, αναθάρρησε. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, απογοητεύτηκε. Τα κοράκια των μεσαζόντων σε αναμονή, κραυγάζοντας «Ήρθε η ώρα να κάνεις την ιδέα σου επιχείρηση», συνεχίζοντας, μιλώντας μεταξύ τους «Πού να ‘ξερε το θύμα…».  
   
Κάποια στιγμή ο άνεργος διαβάζοντας τις λεπτομέρειες για τα πρόγραμμα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αντιλαμβάνεται ότι για να πάρει τα χρήματα της επιδότησης και εφόσον είναι «τυχερός» και επιλεχθεί από το πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να έχει δαπανήσει το 25% των χρημάτων που θα επιδοτηθεί, στη συνέχεια το επόμενο 25%  και το τελευταίο 50% της εξοφλητικής δόσης. 

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος διεκδικεί το σύνολο των €60.000 της επιδότησης. Για να πάρει τα πρώτα χρήματα, δηλαδή τα €15.000, θα πρέπει να έχει κάνει αντίστοιχες δαπάνες. Το ίδιο ισχύει βέβαια για τη δεύτερη και για την τρίτη δόση. Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Ποιος άνεργος σήμερα διαθέτει κεφάλαιο €15.000; Και φυσικά τα υπόλοιπα €45.000; Γιατί όποια επιχείρηση, όποια νέα ιδέα στο σημερινό περιβάλλον μάλλον (ή καλύτερα σίγουρα…) δε θα φέρει αυτά τα έσοδα τα πρώτα δύο χρόνια που περιγράφει το πρόγραμμα ως χρόνο υλοποίησης της επιχειρηματικής πρότασης. Προφανώς κανένας ή άντε κάποιος απολυμένος που με τις ελάχιστες αποζημιώσεις που ισχύουν σήμερα και σίγουρα όχι για να τα τοποθετήσει για επιχειρηματικότητα. Αυτά όμως τα γνωρίζουν καλά οι ιθύνοντες! 

Όταν ρώτησα πώς μπορεί να αρθεί αυτό το εμπόδιο, η απάντηση ήταν απλή: Εγγυητική επιστολή ή δάνειο από τράπεζα με επιτόκιο 9,75% και υποθήκη ακινήτου. Όταν ξανά ρώτησα γιατί υπάρχει αυτό το εμπόδιο, μου περίγραψαν ένα περιστατικό: «Ξέρετε, στο παρελθόν κάποιοι έπαιρναν τα χρήματα και στο τέλος γίνονταν άφαντοι, κάποιοι άλλοι δημιουργούσαν επιχειρήσεις-φαντάσματα, νοικιάζοντας εξοπλισμούς, έτσι ώστε να είναι εντάξει στον έλεγχο του Υπουργείου και την επόμενη μέρα τα μηχανήματα επιστρέφονταν στους προμηθευτές.». Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ισχύει για ακόμη μια φορά η λογική πονάει χέρι-κόψει κεφάλι….. 

Στην «κοινωνία αξιών» μας έχει απασχολήσει αυτό το ζήτημα και έχουμε προτείνει τη λύση της κάρτας επιχειρηματία κατά το πρότυπο της κάρτας αγρότη που προωθεί γνωστή ελληνική τράπεζα. 

Μια εναλλακτική πρόταση είναι ένα σύστημα πόντων που θα μπορούν οι νέοι επιχειρηματίες να πληρώνουν τους προμηθευτές τους με βάση τις επιτρεπόμενες δαπάνες, χωρίς οι ίδιοι να έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή χρήματος και σίγουρα πάντως υπάρχουν πολλές αντίστοιχες ιδέες από άλλους που επιλύουν το πρόβλημα. Αυτές οι προτάσεις μπορούν να καλύπτονται από ένα φάσμα αυστηρών ποινών για όσους διανοηθούν να καταχραστούν το πρόγραμμα προς όφελός τους και για όσους επιμένουν να λειτουργούν με τις γνωστές μεθόδους του παρελθόντος. 

Οι λύσεις υπάρχουν!!!

Το ερώτημα για ακόμη μια φορά είναι ένα: Με ποιους είστε κύριοι ιθύνοντες; Με τους νέους επιχειρηματίες και τους ανέργους; Ή με τους μεσάζοντες των συμβούλων και εκείνους που διαθέτουν τα κεφάλαια και προφανώς δεν έχουν ανάγκη επιδότησης; 

Τα κοράκια των μεσαζόντων για ακόμη μια φορά θα περιμένουν να σκυλεύσουν πάνω στο πτώμα των ανέργων. Για αυτούς είναι ένας αριθμός, ένα ποσοστό αμοιβής. Όμως, αυτή τη φορά οι άνεργοι δε θα τους κάνουν τη χάρη. Θα γίνουν πρόσφυγες ζητώντας άσυλο με επίκληση στον πόλεμο των κορακιών και του αυτονόητου σε άλλες χώρες για να διεκδικήσουν το αυτονόητο…


Κωνσταντίνος  Κούρος
Β’αντιπρόεδρος     
"κοινωνία αξιών"    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου