Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Το σταυρόλεξο του ΟΣΔΕ




Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου (Ενισχύσεων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) ονομάσθηκε κάποτε και κατάντησε το σημαντικότερο εργαλείο δουλειάς των αγροτών, μεταφέροντας το «παιχνίδι» από το χωράφι και τον στάβλο στο κομπιούτερ. Αλλά εκεί, στο κομπιούτερ, ακόμα και οι πιο έμπειροι και πετυχημένοι και καινοτόμοι  αγρότες είναι σε «ξένο γήπεδο» και κερδίζουν οι κατέχοντες την έδρα.

Δεν κατάλαβα τι κερδίζουν οι γραφειοκράτες, αλλά πάντως το περιβάλλον είναι «ανθυγιεινό» για τους πραγματικούς αγρότες. Το λεγόμενο ΟΣΔΕ φαίνεται έγινε για να βάλει στο απυρόβλητο όλους τους υπαλλήλους, μεταφέροντας όλες τις ευθύνες, σχεδόν για όλα, στους αγρότες.

Από την πληθώρα των ερωτημάτων (περίπου 9.000 καταγεγραμμένες κλήσεις έγιναν προς καθένα υπάλληλο του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ) φαίνεται ότι το «εργαλείο δουλειάς») δεν είναι φιλικό (user friendly) για τον τελικό χρήστη.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων και την Τρίτη, 23/2/2016, σε μια από τις πάμπολλες ενημερώσεις, επτά συμπολίτες προσπάθησαν να κατανοήσουν τη λογική του «σταυρόλεξου» που ονομάστηκε Αίτηση Βασικής Ενίσχυσης ΑΒΕ πίσω από το οποίο κρύβονται επιμελώς πολιτικές, όχι κατ’ ανάγκη φιλοαγροτικές, αλλά σίγουρα φιλογραφειοκρατικές.

Ο εξαίρετος κ. Ηλίας Καλατζής (2108802000), όσο πιο απλά μπορούσε, μας έκανε περιήγηση στην Α-Β του σταυρολέξου και στα περίεργα αρκτικόλεξα, όπως ΔΒΕ (Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης), ΜΑΔ (Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων), ΑΜΑΔ (Αρχική Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων), αλφαριθμητικά στοιχεία (!!!), ψηφιοποίηση, επιλέξιμη γη, ΑΠΠΔ (Ατομική Πράξη Προσδιορισμού Δικαιωμάτων) HA (10 στρέμματα) και πολλά, πολλά ακόμα.

Μερικά από αυτά που με πολλή ευχάριστη διάθεση εξήγησε ο κ. Η. Καλατζής ή/και καταλάβαμε όσοι ήμασταν στις 23/2/2016 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ήτανε:

1.      Περίπου 720.000 άτομα δικαιούνται βασική ενίσχυση
2.      Η ενιαία ενίσχυση πέρυσι μοίρασε σε δάφορα άτομα περίπου 2,1 δις ευρώ
3.      Φέτος η βασική ενίσχυση μοίρασε 1,1 δις ευρώ και το «Πρασίνισμα» θα μοιράσει ακόμα 48% ακριβώς της βασικής ενίσχυσης, αν όλα πάνε καλά.
4.      Δηλαδή πέρυσι από την ΕΕ δόθησαν στην Ελλάδα 2,1 δις € και φέτος όταν πληρωθεί και το «πρασίνισμα» θα δοθούν συνολικά 1,63 δις €. Δηλαδή μείωση 22,4 %! …
5.      Τις ΑΒΕ τις συμπληρώνουμε σε φορείς, πληρώνοντας ενώ αυτοί οι φορείς έχουν ήδη εισπράξει μερικά δεκάδες εκατομμύρια από την ΕΕ για να κάνουν αυτήν τη δουλειά.
6.      Οι υπάλληλοι των φορέων που συμπληρώνουν την ΑΒΕ στο ΟΣΔΕ είναι απλοί «αιτησιογράφοι». Δεν είναι «σύμβουλοι» των αγροτών. Δεν είναι σε θέση να συμβουλέψουν. Απλά συμπληρώνουν ότι τους πει ο/η αγρότης.
7.      Εάν έχεις δικαιώματα για 30 στρέμματα και καλλιεργείς 30 στρέμματα, είναι εντάξει.
8.      Αν έχεις δικαιώματα για 30 στρέμματα και καλλιεργείς 40 στρέμματα, θα πάρεις δικαιώματα για τα 30 στρέμματα (δεν κερδίζεις δηλαδή 10 στρέμματα).
9.      Αν έχεις δηλώσει ότι αιτείσαι μέρισμα από το εθνικό απόθεμα και έχεις δικαιώματα για 30 στρέμματα αλλά καλλιεργείς 40, τότε ίσως σου δοθούν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, εάν μοιράσει κάτι το εθνικό απόθεμα.
10.   Εάν δεν έχεις δηλώσει ότι αιτείσαι μέρισμα από το εθνικό απόθεμα και έχεις δικαίωμα για 30 στρέμματα αλλά καλλιεργείς 40, τότε ΔΕΝ θα σου δοθούν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, διότι απλά δεν ζήτησες.
11.   Αν έχεις δικαιώματα για 30 στρέμματα και καλλιεργείς 20 στρέμματα, θα πάρεις μόνο για τα 20 στρέμματα.
12.   Προς το μέσο όρο αξίας κάθε ζώνης, θα τείνουν σιγά-σιγά όλες οι μοναδιαίες αξίες δικαιωμάτων.
13.   Οι εισπράξαντες περισσότερα από όσα δίνει το γινόμενο του μέσου όρου κάθε ζώνης επί τα ενεργοποιηθέντα στρέμματα, το πολύ-πολύ να χάσουν μέχρι 30% από όσα έπαιρναν. Αυτό το περίεργο όριο είναι χαριστικό προς τα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα και ιδιαιτέρως χαριστικό-ψηφοθηρικό προς το 66% των σημερινών αγροτών, που είναι άνω των 55 ετών.
14.   Φαίνεται ότι τα «δικαιώματα» μοιραζόντουσαν παλαιότερα με αδιαφανείς, άδικες και άνισες μεθοδεύσεις, όπως γράφτηκε στο facebook (κα. Δήμητρα Χαλκιά, πρώην πολιτική ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ).
15.   Η αρχική μοναδιαία αξία είναι ένα κλάσμα όπου στον αριθμητή μπαίνει το γινόμενο ενός συντελεστή του 2013 (πάντα μικρότερου από το ένα) επί τα χρήματα που εισέπραξε ένα άτομο το 2014, με παρονομαστή τις επιλέξιμες γαίες του 2015. Αν κάποιο από τα «2013», «2014», 2015» είναι μηδέν-0, δεν παίρνει ο αγρότης ΤΙΠΟΤΕ…
16.   Οι περισσότεροι αγρότες δεν πήραν αντίγραφο της αίτησης βασικής ενίσχυσης, διότι οι φορείς ζητούσαν επιπλέον 20€ για το αντίγραφο της ΑΒΕ. Έτσι σήμερα οι περισσότεροι αγρότες δεν ξέρουν τι ακριβώς υποβάλανε.
17.   Η συνήθης διαδικασία μπροστά στο κομπιούτερ του υπαλλήλου του φορέα είναι «έχεις καμιά αλλαγή;». Η συνήθης απάντηση είναι «Όχι». Και περνά αβασάνιστα ότι όλη η ζωή, ίσως και το μέλλον του αγρότη, περνά μέσα από «μια κόλλα χαρτί» ή μια αίτηση βασικής ενίσχυσης στο κομπιούτερ. Προφανώς χρειάζεται περισσότερη διαδικασία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για αυτό το «εργαλείο», που χαράσσει βαθειά την επαγγελματική εξέλιξη και ζωή του αγρότη.
18.   Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έκανε πολλές ενημερώσεις στα μέλη του για τη σημαντικότητα της αίτησης βασικής ενίσχυσης.
19.   Με πολύ ενδιαφέρον καταγράψαμε τη λειτουργία help desk και «ανοιχτής γραμμής» με όλα τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, αμέσως μετά τις καταθέσεις της βασικής ενίσχυσης του Δεκεμβρίου 2015.
20.   Κατεγράφησαν περισσότερες από 30 επί τόπου συναντήσεις με ομάδες ενδιαφερομένων μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής για την ενημέρωση και τη διαδικασία των ενστάσεων.
21.   Τώρα που έληξε η προθεσμία των ενστάσεων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής ξεκίνησε πλατιά ενημέρωση με τη δημιουργία ομάδας ενδιαφερομένων για τη σωστή σύνταξη των αιτήσεων βασικής ενίσχυσης – ΑΒΕ.
22.   Στη διαδικασία ενημέρωσης, μετέχουν στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, η κα. Μάγδα Κοντογιάννη, ο κ. Κώστας Μαντζουράνης, ο κ. Φάνης Λέκκας και η κα. Νικολέτα Δαρσακλή (που παρακολούθησαν την καταρχήν διαφωτιστική ενημέρωση που έκανε ο κ. Ηλίας Καλατζής, υπάλληλος ΟΠΕΚΕΠΕ – 2108802000).
23.   Η πολυπλοκότητα «σταυρόλεξο) της αίτησης βασικής ενίσχυσης και οι εξυπηρετούμενες πολιτικές (εμφανείς ή υποκρυπτόμενες) θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερες, αν α) οι υπολογισμοί όλοι γίνονταν από μηδενική βάση (χωρίς ιστορικά προηγούμενα λάθη), όπως πολύ σωστά ακούστηκε για άλλα αγροτικά θέματα τελευταία, β) συνεκτιμώνταν και ενσωματώνονταν στις πολιτικές τα σημαντικά προβλήματα του αγροτικού τομέα, όπως i) προώθηση της αντιστροφής της ηλικιακής σύνθεσης των επαγγελματιών αγροτών, ii) αποτελεσματική σύνδεση της αγροτικής έρευνας, της αγροτικής εκπαίδευσης και των γεωργικών εφαρμογών με την παραγωγή, iii) εξασφάλιση της αυτάρκειας των Ελλήνων με την ισχυρή θεσμοθέτηση των χρήσεων γης και των χρήσεων νερού, δηλαδή των μέσων παραγωγής και πολλά άλλα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανοικτός και ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα ενημέρωσης, όπως μας είπε ο κ. Η. Καλατζής, με απλή κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο 210 8802000.

Για την καταγραφή, 

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου