Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΕΑΜ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ



ΕΑΜ  
01-03-2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Βλέπετε την τακτική του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Εκτελώντας το ρόλο του προσπαθεί να συγχύσει και να  απογοητεύσει.

Την Δευτέρα 22/2 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. στο Σωματείο με κύριο θέμα «Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΛΑΡΚΟ». Η ενημέρωση είχε ως εξής: Πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ στο οποίο συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από την απόφαση της Ε.Ε που έχουν συμφωνήσει με την κατεύθυνση και την υλοποίηση της και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και η σημερινή  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απόφαση ζητά την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων και επιτάσσει τον τρόπο που θα εκποιηθεί η ΛΑΡΚΟ. Επίσης συζήτησαν για τα μέτρα που σκέφτονται να πάρουν λόγω χαμηλών τιμών του σιδηρονικελίου , μέτρα που στοχεύουν στην μείωση του κόστους παραγωγής μεταξύ αυτού και του μισθολογικού κόστους.   

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μια εβδομάδα μετά από την καθησυχαστική ανακοίνωση των Σωματείων που έγραφαν πως «η ΛΑΡΚΟ πήρε πίσω τα μέτρα που έχει αποφασίσει για μείωση μισθών και απολύσεις» , ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός έρχεται να μας επιβεβαιώσει πως αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα.

 Ένα ψέμα που ήρθε με εντολές των κομματικών επιτελείων του.

Με βάση την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΛΑΡΚΟ ο οποίος είναι εκλεγμένος από την παράταξη της ΔΑΚΕ , το ΕΑΜ έκανε την εξής  τοποθέτηση - πρόταση:

Εμείς θεωρούμε πως η όποια καθυστέρηση στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα μιας συνολικότερης αμφισβήτησης που υπάρχει στο πρόσωπό της από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια αμφισβήτηση που εκφράστηκε κατά κύρια  με την απεργία στις 4 Φλεβάρη και στα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών. Μια αμφισβήτηση που έχει καθυστερήσει τον αντιασφαλιστικό νόμο λαιμητόμο και οδηγεί την κυβέρνηση για τα άλλα αντεργατικά σχέδια , όπως είναι και η ΛΑΡΚΟ , να τα πηγαίνει παραπίσω. Μια αμφισβήτηση που όσο εκφράζεται οργανωμένα , μαζικά , όσο τα αιτήματα των εργαζομένων , των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα ενοποιούνται και θα είναι στην κατεύθυνση την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και το κράτος της. Όσο θα αμφισβητείται από τους εργαζόμενους η εξουσία των μονοπωλίων , η πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που τα υπερασπίζονται , τόσο θα τους καθυστερεί , θα αποσπούνται μέτρα ανακούφισης για σήμερα , θα ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της  εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Από αυτή την σκοπιά προτείναμε να γίνει άμεσα Γ.Σ για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την κατάσταση. Να παίρναμε απόφαση μέσω Γ.Σ για την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας εάν η κυβέρνηση τολμήσει και πάει για ψήφιση στη Βουλή τον αντιασφαλιστικό νόμο λαιμητόμο, όπως έχουν κάνει 100ντάδες Σωματεία ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, Ε.Κ , της ΠΟΕΜ . Μαζί με το αίτημα πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο , τα ασφαλιστικά ταμεία να χρηματοδοτηθούν από τους μεγαλοεργοδότες και το κράτος τους, αυτοί ευθύνονται για την κρίση και την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων , να προστάζαμε  και τα αιτήματά μας σε επίπεδο ΛΑΡΚΟ.

Τα οποία  αιτήματα είναι:
·     
       Δημόσιος φορέας ορυκτού πλούτου που θα συμμετέχει η ΛΑΡΚΟ , θα καθετοποιεί την παραγωγή μέσα από την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, την αξιοποίηση των υποπροϊόντων και τον εκσυγχρονισμό της. Παράλληλα θα παίρνει ουσιαστικά μέτρα για το περιβάλλον , υγιεινής και ασφάλειας.
·   
      Κατάργηση του δουλεμπορικού καθεστώτος όλων των εργολαβιών με απορρόφηση όλων των εργαζομένων από την ίδια τη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.
·           Υπογραφή Επ.Σ.Σ.Ε που θα ισχύει για όλους και θα κατοχυρώνει όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων 10ετιών (Β.Μ – Τριετίες – Αναβαθμίσεις με οικονομικό αντίκρισμα).
·     Καταβολή αναδρομικών που προκύπτουν από τις τριετίες και τις αναβαθμίσεις αναγνωρίζοντας και το χρόνο εργασίας που είχαν οι εργαζόμενοι στους εργολάβους.
·       Να δοθούν τα σπίτια στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί ανεξάρτητα με ποιο καθεστώς εργάζεται , επισκευασμένα από τη ΛΑΡΚΟ.
·         Να διεκδικηθεί επίδομα ιδιοκατοίκησης για τους εργαζόμενους που διαμένουν εκτός οικισμών.

Βεβαίως η πλειοψηφία του Σωματείου απόρριψε την παραπάνω πρότασή με επιχειρηματολογία ότι αυτοί δεν κάνουν «επαναστατική γυμναστική» , «οι αγώνες κλείνουν εργοστάσια» , «αυτά που λέτε δεν είναι ρεαλιστικά και κόψτε την καραμέλα».

Δυο μέρες μετά όμως στο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ. Φθιώτιδας η ΔΑΚΕ όχι μόνο υπερψήφισε την 48ωρη απεργία που τελικά προκήρυξε η ΓΣΕΕ κάτω από την πίεση των Σωματείων που ήδη το είχαν κάνει προσπερνώντας την, αλλά πρότεινε στο Δ.Σ του Ε.Κ να πραγματοποιηθεί μια Παμφθιωτική 24ωρη επιπλέον για τη ΛΑΡΚΟ.

Θα αναρωτηθεί ο κάθε εργαζόμενος . Δουλευόσαστε εκεί στα Διοικητικά που σας έχουμε στείλει ή κάπου αποσκοπούν όλα αυτά; Εμείς λέμε το δεύτερο για τον εξής λόγο. Ο ρόλος του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού για να εξυπηρετήσει την πολιτική του κεφαλαίου είναι να αποπροσανατολίζει , να συγχύζει , να ξεφουσκώνει την αγανάκτησή μας με διάφορες τακτικές. Μια από αυτές είναι και οι απεργίες χωρίς απεργούς ή με απεργούς που δεν ζητάνε τίποτα που να πονάει τους εργοδότες, τις κυβερνήσεις τους και την Ε.Ε.

Η τακτική να προκηρύσσεις απεργίες χωρίς να πραγματοποιείς Γ.Σ και χωρίς να επιδιώκεις να γίνουν οι απεργίες υπόθεση των ιδίων των εργαζομένων τους παραπάνω λόγους εξυπηρετούν. Με μαθηματική ακρίβεια αν οι εργαζόμενοι δεν προσπεράσουν τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό , αν δεν συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που έχει ταξικά αιτήματα , πολύ γρήγορα θα υπερισχύσει η λανθασμένη αντίληψη της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η ΔΑΚΕ δεν θέλει Γ.Σ γιατί φοβάται να απολογηθεί στους εργαζόμενους για το τι έχει κάνει για τις τριετίες , τις αναβαθμίσεις , τα αναδρομικά , την Επ.Σ.Σ.Ε , την κατάργηση των εργολαβιών , τα σπίτια στους οικισμούς , τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας , τις αγωγές που θα έκαναν και ακόμη τις έχουν κρυμμένες στο ντουλάπι.

Το ΜΕΤΑ έχει κρυφτεί , ψάχνει να βρει την «κολυμπήθρα και παππά» για να αλλάξει όνομα και να παρουσιαστεί ως κάτι καινούργιο.

Το ΕΑΜ είναι εδώ. Τους ξεσκεπάζει κάθε μέρα και  σας καλούμε  σε συσπείρωση μαζί μας για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο Σωματείο και να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει.


Ε.Α.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου