Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Συνάντηση Γιάννη Σαρακιώτη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη




       Την Τετάρτη, 16-3-2016, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του Νομού Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη, προκειμένου να ενημερωθεί και να συζητήσει με τον κ. Υπουργό σειρά θεμάτων, που απασχολούν τον αγροτικό τομέα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βουλευτής Πιερίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αστέρης Καστόρης, καθώς και ο κ. Ηλίας Καλαθάς, καπνοπαραγωγός δραστηριοποιούμενος στο Νομό Φθιώτιδος.

       Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός ενημέρωσε τους δύο βουλευτές για τις πρωτοβουλίες και δρομολογούμενες δράσεις του Υπουργείου, ενώ ο κ. Σαρακιώτης, πέραν της γενικής τοποθέτησής του επί αγροτικών ζητημάτων, εξέθεσε ειδικά στον κ. Υπουργό δύο επιμέρους ζητήματα που απασχολούν μερίδα του αγροτικού κόσμου και του Νομού Φθιώτιδος, ήτοι συγκεκριμένα:
  

        Κατά πρώτον, αναφέρθηκε στην ύπαρξη νομοθετικού κενού στη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, και φορολογικά, της πώλησης ακατέργαστων ολόκληρων φύλλων καπνού στη λιανική αγορά.  Το νομοθετικό αυτό κενό, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρακιώτης, χρήζει άμεσης πλήρωσης προς εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας και πλήρη εναρμόνισή της με το κοινοτικό δίκαιο.  Τόνισε δε ο κ. Σαρακιώτης ότι εξαιτίας της ελλιπούς νομοθέτησης στο σημείο αυτό, τίθενται σοβαροί περιορισμοί για τους καπνοπαραγωγούς-επιχειρηματίες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα επιχειρηματικής επέκτασης παραγωγών βιολογικού καπνού με άδεια επαγγελματικού εργαστηρίου–οικοτεχνίας, κάτι που, εάν αίρονταν τα υφιστάμενα εμπόδια, θα συνέβαλε στην τόνωση της οικείας αγοράς καπνού και κατ’ επέκταση της πρωτογενούς παραγωγής και της εθνικής οικονομίας.       

         Κατά δεύτερον, έθιξε το ζήτημα των σοβαρών δυσχερειών που δημιουργούν στις μικρές, κυρίως, φυτωριακές επιχειρήσεις, οι υπάρχουσες διατάξεις του Π.Δ. 159/2014, βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται να απασχολούν γεωπόνο μερικής απασχόλησης 10 ώρες, κατ’ ελάχιστον, εβδομαδιαίως, το οποίο μάλιστα τίθεται και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων, επαπειλώντας έτσι έως και με κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις φυτωριούχων, καθώς το κόστος απασχόλησης γεωπόνου ετησίως είναι δυσβάσταχτο για την πλειονότητα αυτών. 

        Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έλλειψης σαφούς νομοθετικού πλαισίου, που να διέπει την πώληση ακατέργαστων ολόκληρων φύλλων καπνού στη λιανική αγορά, ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τους δύο βουλευτές ότι θα διερευνήσει σοβαρά με το επιτελείο του Υπουργείου τις δυνατότητες σαφέστερης νομοθέτησης στο θέμα αυτό, προς πλήρωση των όποιων υφιστάμενων νομοθετικών κενών, ενώ, αναφορικά με το ζήτημα των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι μικροφυτωριούχοι, ο κ. Μπόλαρης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το ζήτημα αυτό πρόκειται να επιλυθεί άμεσα με σχετική νομοθετική ρύθμιση, που ήδη επεξεργάζεται το Υπουργείο και λίαν συντόμως θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου