Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΤΑ 5 ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ

Ο χωρισμός κατά τους ψυχολόγους είναι μία απώλεια, ένας θάνατος, ο θάνατος της σχέσης μας. Βιώνοντας  την απώλεια του άλλου στην καθημερινότητα μας αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε ή να διαμορφώσουμε και αρκετές συνήθειες μας, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με το τον πρώην σύντροφό μας οδηγώντας μας κάποιες φορές σε μικρές υπερβολές.

Το πόσο άμεσα θα ξεπεράσουμε έναν χωρισμό, έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες όπως, πόσο καιρό ήμασταν με τον  σύντροφό μας, πόσο μας κάλυπτε η σχέση, άμα ήταν επιλογή μας ο χωρισμός αυτός, τα αισθήματα που έχουμε , η συνήθεια, ο λόγος χωρισμού ακόμα  και η ψυχολογία μας εκείνη τη στιγμή.

Μέχρι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον χωρισμό θα περάσουμε από 5 στάδια τα οποία όμως υπάρχει περίπτωση να τα περάσουμε τόσο γρήγορα κι ανώδυνα που ούτε που θα τα καταλάβουμε.

ΤΑ 5 ΣΤΑΔΙΑ

ΑΡΝΗΣΗ
Αρνούμαι να καταλάβω ή να δεχτώ ότι χώρισα, όχι –όχι κάτι άλλο συνέβη, ένα καυγαδάκι ήταν ή μια διαφωνία συμβαίνει καμία φορά, σε λίγο θα λυθεί και θα είμαστε πολύ καλά …
Μέχρι τότε βγαίνεις και διασκεδάζεις ασταμάτητα. Οι δραστηριότητες σου ενδεχομένως να είναι πιο αυξημένες από κάθε άλλη φορά, φίλοι, φίλες φλερτ …όμως, το τηλέφωνο δεν χτυπάει. Ο άλλος εξακολουθεί να λείπει κι εσένα να σου έρχεται μια λύπη, δεν μπορείς να κάνεις πια ότι τίποτα δεν συνέβη… Πέρασαν μέρες! και σε επαγγελματικό ραντεβού σε εμπόλεμη ζώνη να ήταν ένα μήνυμα θα στο είχε στείλει …Βρε, λες να χωρίσατε τελικά; όχι… μπα, εμείς; Λες; Το σκέφτεσαι μετράς την απουσία του κι οδηγείσαι  στο δεύτερο στάδιο.

ΘΥΜΟΣ
Τα νεύρα σου είναι πιο χάλια και από τη διάθεσή σου . Αισθάνεσαι θυμό για  τον μέχρι τότε σύντροφο σου κι αρχίζεις να μετράς ελαττώματα του και να τον μειώνεις όσο μπορείς μέσα σου.  Γιατί να συμβεί αυτό ; Πώς θα εκδικηθώ ; ο θυμός σε πνίγει και δεν μπορείς να ακούσεις ούτε το όνομα του ατόμου αυτού χωρίς να σκεφτείς κάτι αρνητικό .Όμως κάποια στιγμή θα μαλακώσει και οι σκέψεις στο μυαλό σου θα αρχίσουν να μπερδεύονται . Τόσο καιρό μαζί δεν σου έλειψα καθόλου; Τι είναι αυτό που νιώθω; Μου λείπεις; Μα γιατί; Πέφτει η διάθεση , η όρεξη , οι δραστηριότητες… Συγχαρητήρια μπαίνεις στο στάδιο Πατώματα… 

ΠΑΤΩΜΑΤΑ
Αρχίζεις τα κλάματα , να κοιμάσαι με τις φωτογραφίες σας και να κυλιέσαι στα πατώματα μαζί με την διάθεση και τον αυτοεκτίμηση σου που όλο και λίγο θα πέσει.
Λαϊκά άσματα , τραγούδια πένθους , κλάματα , θλίψη , ξέσπασμα της προηγούμενης έντασης , Μία κλαις μία γελάς , γνωστοί και φίλοι δεν ξέρουν τι να σου πουν και πώς να σε αντιμετωπίσουν . Το σπίτι και τα στέκια σας γεμάτα αναμνήσεις κι όλη η πορεία σας σαν μια ταινία βασισμένη στην σχέση σας έχει μόνιμη προβολή στο μυαλό σου .
Μοιραία σκέφτεσαι τι έφταιξε , όλα ωραιοποιούνται , ότι σε ενοχλούσε δεν είναι τόσο κακό τώρα … Πρόσεχε ετοιμάζεσαι να πάρεις τηλέφωνο και να ζητήσεις να τα ξαναβρείτε . Τα λάθη του συντρόφου τείνουν να εξαφανιστούν από το μυαλό σου όχι όμως και από την πραγματικότητα.
Έτσι οδηγείσαι αργά και σταθερά στο επόμενο στάδιο, αυτό της διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Όλα τα καταγεγραμμένα σφάλματα στο μυαλό σου αρχίζουν κι αλλάζουν δεδομένα και οι σκέψεις σου είναι: Έφταιξε εκεί αλλά αν δεν είχα κάνει αυτό δεν θα είχε κάνει εκείνο που οδήγησε στο άλλο …Άρα φταίω; Ναι αλλά πόσο; Όχι φταίω…  και δημιουργείται ένα ντόμινο ενοχών και τύψεων . Δεν είναι απαραίτητα κακό αρκεί να γίνει με σύνεση , το να καταλάβεις τα λάθη σου σε μια σχέση θα σε βοηθήσει να μην τα κάνεις στην επόμενη . Το ξέρω ότι δεν σε παρηγορεί τώρα αλλά μελλοντικά θα το εκτιμήσεις…

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Τα κατάφερες , τελείωσε το πένθος της σχέσης , το αρνήθηκες , θύμωσες , έκλαψες , το διαπραγματεύτηκες , έκανες τα λάθη σου και τώρα περιμένεις να νιώσεις καλύτερα  και να ξαναμπείς στο παιχνίδι της ζωής .

Μικρή σημείωση (για να είμαι κι απόλυτα ειλικρινής απέναντι σας )
μπορεί πρώτα να έρθει το στάδιο πατώματα και μετά θυμός, ίσως κ να έχετε μία μέρα με όλα τα συμπτώματα μαζί. Αναφαίρετο δικαίωμα σας, ζείτε τον χωρισμό σας. 

Να θυμάσαι ότι σε έναν χωρισμό φταίνε και οι δύο , μην αυτομαστιγώνεσαι, δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα. Προσπάθησε να συνεχίσεις την καθημερινότητα σου με φίλους που νιώθεις άνετα και μην πιεστείς να δείξεις πόσο δυνατός άνθρωπος είσαι, είναι λογικό να πενθήσεις τη σχέση σου. 


Ζωή Ζέρβα


3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο και ποίος δεν τα έχει βιώσει και η σείρα όντως δν παίζει και τόσο ρόλο μπορεί να κάνουν έναν κύκλο και με διαφορετική σειρά μέχρι να κατανοήσουμε το μεγάλο φινάλε και να ξεκινησεί το επόμενο σενάριο της ζωής μας. Που πάντα λές θα είναι καλύτερος ή καλύτερη απο τον/την προηγούμενο/η. Πάρα πολύ ωραίο το θέμα σου Μπράβο στην αρθρογράφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο Άρθρο...συγχαρητήρια ~!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά το τοποθετείς!!! Έτσι το βιώνουμε!!!Ένα άρθρο που μας βοηθάει πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου